Birgit Nilsson-dagar med stjärnglans 2022

Birgit Nilsson-dagar med stjärnglans 2022

Birgit Nilsson-dagar en operagala med hundratals medverkande, internationella världsartister och Mark Levengood som konferencier bildar höjdpunkt och final på årets Birgit Nilsson-dagar i augusti. Konserten äger rum vid Birgit Nilsson Museum: ängen alldeles intill Birgits familjehus som den 13 augusti förvandlas till stor utomhusscen.

Birgit Nilsson-dagar med stjärnglans 2022

Åtta solister medverkar, varav två unga världsstjärnor för första gången i Skandinavien: sopranen Joyce El-Khoury och tenoren Jonathan Tetelman. ”Joyce El-Khoury är mirakulös, något liknande har vi inte hört sedan Callas”, enligt franska Opéra Magazine och Tetelman har kallats ”En komplett stjärna” i New York Times.
Vidare hörs bl a de svenska stjärnsopranerna Christina Nilsson och Elisabet Strid, båda med skånska rötter.

Evan Rogister leder Helsingborgs symfoniorkester och ett hundratal körsångare. Det blir ett program med fyra operor ur Birgits repertoar: Friskytten, Macbeth, Den flygande holländaren och Maskeradbalen.

Konferencier är Mark Levengood. ”Bland det jag är mest stolt över i mitt arbetsliv är att jag fick träffa Birgit och intervjua henne. Det blev början på en brevväxling som kom att vara till slutet av hennes liv. Att nu, många år efteråt, få deltaga i festkonserten som bär hennes namn, är så otroligt roligt”, säger Mark Levengood.

Birgit Nilsson-dagarna (8-13 augusti och för femte året i rad) inleds med en Master Class för lovande operasångare som leds av hovsångerskan Hillevi Martinpelto med Elisabeth Boström och Jacob Lidåkra som pianister och inför publik i Birgit Nilsson-salen på kulturhuset Ravinen. Arbetet mynnar ut i en avslutningskonsert den 11 augusti.

CORNELIA BESKOW ÅRETS STIPENDIAT

Årets Birgit Nilsson-stipendiat – den lyrisk-dramatiska sopranen Cornelia Beskow – får sitt stipendium på 200.000 kr den 12 augusti, en traditionsenlig konsert i Västra Karups kyrka där Birgit själv kom att sjunga fler år än på Kungliga Operan, Metropolitanoperan i New York och i Wien.

HEMTRAKTER

Och med tillkännagivandet av cellisten Yo-Yo Ma som mottagare av årets Birgit Nilsson Prize på Birgit Nilsson Museum den 17 maj – sångerskans födelsedag – har hennes arv knutits än närmare hennes hemtrakter.

”Det finns ingen annan plats på jorden som är mer lämplig för allt detta“, säger Gitte Lindström-Harmark, VD för Birgit Nilsson Museum och kusinbarn till Birgit, som den 28 juni öppnar museet för säsongen med temat ”Birgit Nilsson – drömmen, passionen och arvet”.

BILJETTER

Biljetter till konserten säljs hos Julius biljettservice

LÄS MER