Birgit Nordin hovsångare sopran 1934-

Birgit Nordin hovsångare sopran 1934-

Birgit Nordin Arvidson, född Nordin 22 februari 1934 i Sangis i Nederkalix, är en svensk hovsångerska (sopran), med lätthet för koloratur.

Birgit Nordin hovsångare sopran 1934-

Biografi

Birgit Nordin studerade vid Stockholms högskola 1953–54 och vid Kungliga Musikhögskolan 1956–58. Efter studierna engagerades hon vid Kungliga Operan i Stockholm 1958–86.
Hon debuterade i rollen som pagen Otto (Oscar) i Giuseppe Verdis Maskeradbalen, i Göran Genteles regi den 21 oktober 1958. Internationellt känd har hon främst blivit genom rollen som Nattens drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts opera Trollflöjten från 1974. Hon har även gjort Pamina i samma opera och Adina i Kärleksdrycken, Norina i Don Pasquale, Jenny i Staden Mahagonnys uppgång och fall och Aruru i Nørgårds Gilgamesh.

Kungliga Teatern

Nordin medverkade i 60 produktioner med 1066 föreställningar mellan 1957-1987

Nordin har även framträtt vid Edinburghfestivalen på Covent Garden och i tv-produktioner av flera operor, bland annat Alban Bergs Lulu i dansk tv.  Hon har även gästspelat i Royal Albert Hall, Glyndbourne, Berlin, Hamburg, Hannover, Rom, Paris, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Hongkong och Montreal.
Nordin var styrelseledamot i Statens kulturråd 1979–83. Hon har varit sångpedagogiskt verksam sedan 1986 och har även utfört regiuppdrag.

Privatliv

Hon var gift första gången 1956–63 med fil.mag. Sten Friberg, andra gången 1968–75 med bibliotekarien Bo Stenström och tredje gången från 1977 med hovsångaren Jerker Arvidson som avled 2007.

Stipendier och utmärkelser

  • Kristina Nilsson-stipendiet två gånger
  • Gustaf VI Adolfs kungastipendium
  • Norrbottens läns landstings stipendium
  • Jussi Björlingstipendiet 1971
  • Hovsångerska 1973
  • Riddare av första klassen av Sankt Olavs Orden 1975
  • Drottningholmsteaterns vänners stipendium (ur Prins Wilhelms 80-årsfond) 1975
  • Drottningholmsteaterns vänners hederstecken 1977
  • Hedersledamot vid Norrlands nation i Uppsala 1977
  • Norrlandsförbundets Olof Högbergplakett 1980
  • Einar Larssons stipendiefond 1992

Diskografi (urval)

  • Nattens drottning i Mozarts Trollflöjten. Regi: Ingmar Bergman. Sveriges Radio: Rxlp 1226-28. Även som DVD: The Magic Flute, Criterion Collection , 1975.
  • Verdi, Rigoletto. Hugo Hasslo (baryton), Anders Näslund (baryton), Ingvar Wixell (baryton), Sixten Ehrling (dirigent), et al. BIS CD 296 (2 cd).
  • Drottningholm Court Theatre (1922–1992). Birgit Nordin: Il Mondo Della Luna, Hob. Xxviii:7, Act III: Un Certo Ruscelletto Per VI. Caprice CAP 21512.
  • Donna Elvira i Mozarta Don Giovanni. The Chorus and Baroque Orchestra of the Drottningholm Court Theatre. Dirigent Arnold Östman. Virgin Classics Opera VHS VVD 342.
  • Boldemann, Laci, Epitaphs. Phono Suecia.
  • Mozart at the Royal Swedish Opera 1952–1967. Figaros bröllop. Finale no. 29 ”Pian pianin le andrò più presso” (Cherubino, Contessa, Susanna, Conte, Figaro). Caprice CAP 22059.

Filmografi (urval)

  • 1965 – Flygplan saknas

Tv (urval)

  • 1965 – Maskeradbalen
  • 1967 – Testamentet
  • 1975 – Trollflöjten
  • 1981 – Proserpin
  • 1987 – Don Giovanni

Läs mer

Operalogg