Carmen från the Met – en musikalisk fullträff 2024

carmen
84 / 100

Ja,vi Lidköpingsbor fick ju uppleva Carmen en vecka efter att den hade direktsänts. Orsaken var att gänget Musikal i  Lisch spelade musikalversionen av Sällskapsresan förra lördagen. På grund av att Lilla salen bara tar dryygt 50 åskådare, så valde man att banda och efterhandsvisa operan.

Carmen från the Met – en musikalisk fullträff 2024

I lördags efterhandsvisade Folkan i Lidköping den Carmen, som sändes direkt från Metropolitan veckan innan. Låt mig redan från början konstatera, att detta var nog sångligt och musikaliskt den vassaste version jag sett av den operan. Och jag har sett några stycken.

Den 27 år unga ryska mezzosopranen Aigul Akhmetshina visade upp en kraftfull, dramatisk och fullmogen röst som lyfte rollkaraktären till de riktigt höga höjderna. Pjotr Beczala har även tidigare visat att han kan ha lite svårt att komma igång på matinéerna, men han var snabbt uppsjungen och levererade en blomsteraria som kröp in under skinnet. Kyle Ketelsen gjorde precis en så självgod folkidol som man kan begära av Escamillo och Angel Blues milda lyriska sopran klädde hennes rollgestalt Mikaëla perfekt.

Men det som man framför allt diskuterar efter denna föreställning är Carrie Cracknells regigrepp att förflytta handlingen från det sena 1800-talets Sevilla till en modern håla, en amerikansk bruksort, troligen nära den Mexikanska gränsen, där ligan sysslade med vapensmuggling.

Personligen tyckte jag att den transponeringen fungerade till 75%. Escamillos idolskap lyftes fram väldigt tydligt och lite roligt då damerna sprang och tog selfies ihop med honom. Däremot gnisslade det rejält då man gjort om honom från toreador till rodeoryttare. När han sjunger originaltexten om sig själv som tjurfäktare på franska och man sedan ”översätter” texten så att den handlar om rodeo så skaver det i min operasjäl.

Regissören har själv sagt, att hon ville lyfta fram Carmen som ett offer för ett machosamhälle. Jag tycker nog, att det framgår väl så tydligt i mer traditionella uppsättningar också. Carmen har alltid framställts som att hon straffas för sin självständighetssträvan och denna tidsresa gjorde varken från eller till i det avseendet.

Scenografins kitch passade fint till denna amerikanisering. Det var roande att titta på hur scenbytena gick till, särskilt då ett begränsat antal scenarbetare med handkraft manövrerar en stor lastbil i sidled. Scenbytena mellan akt 1 och 2 liksom mellan 3:an och 4:an tog tid för det var stora och fullödiga miljöer man dukade upp.

Jag är dock väldigt glad åt att Folkan var ganska välbesatt och att flera i publiken var förstagångsbesökare på opera. De jag talade med var mycket positivt överraskade och kommer säkert att komma tillbaka till andra föreställningar.

medverkande

Carmen: Aigul Akhmetshina
Don José: Piotr Beczala
Micaela: Angel Blue
Escamillo: Kyle Ketelsen
Frasquita Sydney Mancasola
Mercédès: Briana Hunter
Remendado:Frederick Ballentine
Dancaïre: Michael Adams Zuniga Wei W
Moralès: Benjamin Taylor
Dirigent: Daniele Rustioni

Björn Ekblom

Läs mer