Carolina Sandgren sopran på GöteborgsOperan

Carolina Sandgren sopran på GöteborgsOperan

Hon är utbildad vid Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm och fick 1993 sitt genombrott i rollen som Nannetta i Falstaff (med Ingvar Wixell i titelrollen) på Stora Teatern i Göteborg, där hon året efter sjöng Gilda i Rigoletto.

Carolina Sandgren sopran på GöteborgsOperan

Carolina Sandgren, sopran, är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 1993 mot barytonen Ingvar Wixell i rollerna Nannetta i Falstaff och Gilda i Rigoletto.

Hon har sjungit ett femtiotal roller både som solist på GöteborgsOperan men också internationellt. Nämnas bör Chrysothemis i Elektra, Kontanze och Blondchen i Enleveringen ur seraljen, Donna Elvira och Zerlina i Don Giovanni, Susanna, Grevinnan och Marcelina i Figaros bröllop, Nella i Gianni Schicchi, Floria Tosca i Tosca, Rosa-Linda i Läderlappen, Angéle Didier i Greven av Luxemburg, Valencienne i Glada änkan, Syster Constance i Karmelitsystrarna, Oscar i Maskeradbalen, Kunigunda i Candide, Antonia i Hoffmanns äventyr, Alice Ford i Falstaff, Andra damen och Pamina i Trollflöjten, Musetta i La bohème, Tatjana i Eugen Onegin, Aksinja i Lady Macbeth från Mzensk, Violetta Valéry i La traviata, Gertrude i Hans och Greta och Fru Mozart.

Carolina Sandgren har gästat bl. a. Kungliga Operan, Drottningholms Slottsteater, Malmö Opera, Det Kongelige Opera i Köpenhamn, Welsh National Opera samt Nationaloperorna i Prag, Weimar och Essen.

Hon är också återkommande solist med bl.a. Sankt Petersburgfilharmonin och Göteborgs Symfoniker. Tillsammans med Göteborg Wind Orchestra och med Magnus Rosén band turnerade hon i Kina 2013. Carolina Sandgren har gjort flera cd-, dvd- och tv-inspelningar med bland annat Glada änkan och Läderlappen.

Carolina Sandgren har belönats med Göteborgs Stads förtjänsttecken.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Läderlappen Rosalinda Järnesten Göteborgsoperan 3.5.2009
Trollflöjten Andra Damen GöteborgsOperan 28.11.2009
Lady Macbeth från Mzensk Aksinja GöteborgsOperan  5.2.2012
Figaros bröllop Marcellina GöteborgsOperan 13.9.2014
Hans och Greta Gertrud GöteborgsOperan  22.11.2014
Elektra Chrysothemis GöteborgsOperan 4.2.2017
Trollflöjten Andra Damen GöteborgsOperan 12.4.2017
Herr Arnes penningar Herr Arnes hustru GöteborgsOperan 23.4.2017
Weill och Puccini Nella GöteborgsOperan 21.10.2017
Rhenguldet Freija GöteborgsOperan 17.11.2018
Figaros bröllop Marcellina GöteborgsOperan  1.9.2019
Valkyrian Gerhilde GöteborgsOperan 1.12.2019

Upplevda föreställningar

Läs mer