Carry Persson basbaryton 1953-

Margareta Dellefors
84 / 100

Carry Persson, född 15 oktober 1953, är en svensk operasångare (baryton). Carry har en musikdirektörsexamen från Musikhögskolan i Malmö, med examen i bland annat violin, dirigering och sång. Därefter följde operautbildning vid Operahögskolan i Stockholm, där han två gånger mottog Christina Nilsson-stipendiet. Musikaliska Akademiens stora konstnärsstipendium.

Carry Persson basbaryton 1953-

Han debuterade på Kungliga Teatern i Stockholm som greven i Figaros bröllop. Carry Persson inbjöds därefter till Salzburg i Österrike och även till Tyskland och Schweiz. Med gästengagemang i bland annat USA, Italien, Brasilien, Belgien, Spanien och Ryssland. För närvarande är han och hans familj bosatta i staden Solothurn i Schweiz.

Carry Persson har sjungit över 60 operaroller och till sin repertoar räknar han alla de stora huvudrollerna med tyngdpunkt i den italienska repertoaren. Till höjdpunkterna i hans karriär får räknas partier som Rigoletto, Macbeth, Germont (La traviata), Posa (Don Carlos) och Carlo (Ernani), men även Mozartroller som Figaro i Figaros bröllop och Leporello i Don Giovanni, samt Escamillo i Carmen, Scarpia i Tosca och Enrico i Lucia di Lammermoor. Dessutom är han väl förtrogen med den moderna opera- och konsertrepertoaren.

Engagemang utomlands

Förutom sina engagemang i Österrike, Schweiz, Tyskland och Frankrike har han gästspelat i bland annat Spanien (Ernani) samt på Bolsjojteatern i Minsk, där han gestaltat titelrollen i Rigoletto samt baron Scarpia i Puccinis opera Tosca.

Efter en ”Kungakonsert” 2007 på Ovesholms slott i Skåne tillsammans med tenoren José Carreras, inviterades Carry Persson att medverka i Carreras Europaturné 2008  samt i Carreras direktsända TV-gala från Leipzig.

Persson har nyligen producerat en DVD och en CD Heroic songs, en Sony BMG Classic-produktion med specialarrangerade sånger av londonkompositören John Cameron , en egen komposition för orkester, baryton och trombonsolo, arior av Richard Wagner och Puccini, men även “Anthem” från Chess och en duett med José Carreras.

Läs mer