Charlotta Larsson imponerande sopran

Charlotta Larsson imponerande sopran Charlotta Larsson - Elisabetta

Charlotta Larsson har under sin karriär framträtt vid alla ledande scener i Skandinavien, inklusive Kungliga Operan, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Det Kongelige Teater och Den Norske Opera. Efter sin debut som Liú i Puccinis opera Turandot på Folkoperan gick hon vidare med roller som Pamina (Trollflöjten), Donna Anna (Don Giovanni), Ilia (Idomeneo) och titelrollerna i Rusalka och Syster Angelica.

Charlotta Larsson imponerande sopran

Charlotta Larsson,karriären fortsatte med roller ur den italienska repertoaren som Mimí (La Bohème), Violetta (La Traviata), Desdemona (Otello) samt titelrollen i Aida. Bland övriga viktiga roller i Charlottas repertoar kan man nämna Tatiana (Eugen Onegin), Michaëla (Carmen) och Grevinnan Almaviva (Figaros Bröllop).

Konserter

Charlotta Larsson är en eftersökt och uppskattad konsertartist. Hon har deltagit i uppmärksammade uppföranden av bl.a. Jacqueline Fontyns sångcykel Blake’s Mirror för sopran och blåsorkester och sopranpartiet i John Adams opera El Niño, som gavs på Den Norske Opera och på Malmö Opera.
De senaste säsongerna har innehållit engagemang vid Malmö Opera i roller som Grevinnan (Figaros Bröllop), Mimì (La Bohème) och Violetta (La Traviata) – den senare en roll som hon även sjungit på GöteborgsOperan.

Sommaren 2008 ägnades åt barockopera då Charlotta sjöng titelrollen i Stradellas opera Salome, under ledning av Arnold Östman och hösten 2008 var hon, tillsammans med Aleksanders Antonenko, solist vid en Puccini-gala i Uppsalas nya konserthus.

Vanessa på Malmö Opera

Våren 2009 erhöll Charlotta Larsson stora lovord för sin tolkning av titelrollen i operan Vanessa av Samuel Barber vid Skandinavienpremiären i Malmö och sommaren samma år gjorde hon Giorgetta i Puccinis Il Tabarro vid operafestivalen Opera på Skäret. Därefter har hon bl a sjungit Madame Lidoine i Poulencs opera Karmelitersystrarna på Malmö Opera och Marguerite i Gounods Faust på Folkoperan.

Litteris et artibus

Charlotta Larsson har nyligen mottagit utmärkelser Litteris et artibus från H. M. Konungen. Charlotta Larsson är en av Sveriges mest framträdande lyriska sopraner.

Redan under sin utbildning tog hon sina första steg mot en professionell karriär genom att 1990 göra scenisk debut vid Norrlandsoperan i rollen som Signe i Stenhammars Gillet på Solhaug.

Folkoperan

Hösten 1993 debuterade Charlotta Larsson med stor succé på Folkoperan som Liù i Puccinis Turandot och våren 1994 följde debut på Stora Teatern i Göteborg som Pamina i Trollflöjten. Säsongen 1994/95 var Charlotta Larsson engagerad vid Kungliga Operan i Stockholm, bl a för rollen som Mimì i La Bohème. Hösten 1995 sjöng hon Desdemona i Folkoperans uppsättning av Otello samt Alban Bergs Sju tidiga sånger med Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm.

Efterföljande säsong gjorde hon huvudrollen i Puccinis Suor Angelica vid Norrlandsoperan och våren 1997 bl a ett konsertant framförande av La Bohème i Norrköping. Under 1998 sjöng Charlotta Larsson Ilia i Idomeneo samt Mimì i La Bohème på Den Norske Opera och våren 1999 följde Donna Anna i Don Giovanni på Norrlandsoperan.

Säsongen 1999/2000 sjöng Charlotta Larsson Mimì i Folkoperans uppsättning av La Bohème och under våren var hon åter inbjuden till Den Norske Opera för att sjunga samma roll på turné i Norge. Senare samma år reste hon med Folkoperan på gästspel till New York som Micaëla i Carmen på Brooklyn Academy of Music.

Under hösten 2000 sjöng Charlotta Larsson rollen som Violetta i Folkoperans spektakulära La Traviata, samt medverkade vid Kungliga Filharmonikernas tonsättarfestival i Sofia Gubajdulinas Perception.

Malmö Opera

Sedan 2001 har Charlotta Larsson gjort en mängd roller vid Malmö Opera och Musikteater; Tatjana i Eugen Onegin, Donna Anna i Don Giovanni, titelrollen i La Traviata, Echo i Ariadne på Naxos, Desdemona i Othello, Mimi i La Bohème och den kvinnliga huvudrollen i John Adams El Niño, en roll hon även gjort vid Den Norske Opera.

Hösten 2004 gästade Charlotta Larsson Det Kongelige Teater i Köpenhamn som Mimi i La Bohème, en föreställning som även sändes av Danska televisionen.

Sommaren 2006 sjöng hon i La Traviata med Opera på Skäret tillsammans med bl a Tito Beltran.

Charlotta Larsson har även framträtt med de ledande orkestrarna i Sverige och finns representerad på flertalet skivinspelningar.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Eugen Onegin Tatjana Malmö Opera 24.11.2001
Don Giovanni Donna Anna Malmö Opera 8.3.2002
Ariadne på Naxos Eko Malmö Opera 25.1.2003
La Traviata Violetta Malmö Opera 14.9.2002
La Bohème Mimi Malmö Opera 18.1.2004
Figaros bröllop Grevinnan Malmö Opera 29.3.2006
Salome Salome Confidencen 23.7.2008
Vanessa Vanessa Malmö Opera 15.4.2009
Karmelitsystrarna Madeleine Lidoine Malmö Opera 4.3.2010
Faust Marguerite Folkoperan
Madame Butterfly Madame Butterfly Folkoperan 14.9.2011
Capriccio Grevinna Madeleine Kungliga Operan i Stockholm 12.3.2012
Rosenkavaljeren Fältmarskalkinnan Malmö Opera 26.4.2014
Blanche & Marie Blanche NorrlandsOperan 10.10.2014
Figaros bröllop Marcellina Malmö Opera 29.11.2016
The Greek Passion Katerina Wermland Opera 18.9.2017
Valkyrian Sieglinde Kungliga Operan 7.3.2020

Läs mer

Operalogg