Circus Days and Nights strömmande succé 2021

Circus Days and Nights strömmande succé 2021

Circus Days and Nights strömmande succé 2021

Urpremiär

Urpremiären på Philip Glass opera  Circus Days and Nights blev en formidabel fåtöljsuccé hemmavid.

Prolog och 11 scener

Föreställningen är indelad i en prolog och 11 scener och föreställningen sjöngs av två sångarlag. Premiären sjöngs av Elin Rombo och Jakob Högberg  och nästa föreställning blir den 1 juni med Margaux de Valensart och Anton Ljungqvist. Karolina Blixt , Susanna Stern och Lars Johansson Brissman medverkar tillsammans med övriga cirkusartister och musiker i alla föreställningarna.

Att njuta av den repetitiva musiken och samtidigt njuta av cirkuskonst på hög nivå blev en helt utmärkt upplevelse.

Huvudpersonerna

Huvudpersonerna Elin Rombo och Jakob Högström svarade för mycket fina solistinsatser och Jakob Högström var i absolut högform, ja faktist en av hans absolut bästa insatser på Malmö Opera.

Elin Rombo var också mycket bra i rollen som den unge Robert Lax.

Musikaliskt

Musikaliskt blev det en mycket fin upplevelse där jag särskilt konstaterade den något ovanliga sättningen med sju musiker i högform och där framförallt cellisten och dragspelaren gjorde fina avtryck.

Helhetsupplevelse

Sammanfattningsvis blev det en helhetsupplevelse, som jag naturligtvis helst skulle ha velat upplevt på ort och ställe

KREATIVT TEAM

Kapellmästare: Minna Weurlander
Regi & Koncept :Tilde Björfors
Scenografi & Kostym: Magdalena Åberg
KoreografiI :Methinee Wongtrakoon/Simon Wiborn
Ljus:Ellen Ruge/Robert Hvenström
Ljud: Avgoustos Psillas
Riggdesgin: Saar Rombout

ROLLER

Robert Lax som ung
Elin Rombo (29 maj, 4 juni, 5 juni, 9 juni, 11 juni)
Margaux de Valensart (1 juni, 3 juni, 8 juni, 12 juni, 13 juni)
Robert Lax som gammal
Jakob Högström (29 maj, 4 juni, 5 juni, 9 juni, 11 juni)
Anton Ljungqvist (1 juni, 3 juni, 8 juni, 12 juni, 13 juni)
Robert Lax som barn Methinee Wongtrakoon
Herr Cristiani cirkusdirektör: Simon Wiborn
Fru Cristiani cirkusdirektör: Karolina Blixt
Mogador äldste sonen Cristiani: luftakrobat Nikolas Pulka
Belmonte andre sonen, akrobat: Aaron Hakala
Paraito yngste sonen, akrobat: Andreas De Ryck
Julia, sideshowartist: Susanna Stern
Bruno, fd cirkusstjärna: Lars Johansson Brissman
Föräldralös lejontämjare: Methinee Wongtrakoon
Enrico Rastelli, jonglör: Peter Åberg
Penelope, luftakrobat: Bia Pantojo
La Louisa, trapetsartist: Pierre Heault>

MUSIKER

Minna Weurlander, accordeon
Viktor Nordliden, cello
Inga Zeppezauer, violin
Blagoj Lamnjov, klarinett
Oscar Fransson, trumpet
Martin Jönsson, bastrombon
Sigvald Fersum,slagverk
Malmö Operakör

Läs mer

SYNOPSIS

PROLOG

På sin ålders höst sitter poeten Robert Lax och leker med sin gamla miniatyrcirkus av ståltråd. Leken framkallar minnen från tiden då han som ung man reste med cirkusfamiljen Cristiani och lärde känna artisterna. Hans yngre jag (som sjungs av en sopran) och barnjag dyker upp på scenen för att gestalta minnena.

SCEN 1

Den unge Lax kastas tillbaka i tiden och in i familjen Cristianis cirkustält, där de två cirkusdirektörerna presenterar kvällens dramatiska final: halsbrytande trapetskonster, jonglering, språngbräda och andra konster. Den äldre poeten drar sig till minnes, bilderna klarnar.

SCEN 2

Föreställningen är över! Artisterna påbörjar genast arbetet med att packa ihop. Följande dag ska de uppträda i en ny stad! En av cirkusens stjärnor, luftakrobaten Mogador, tar en rökpaus uppe på taket innan tältet rivs. Den unge Lax betraktar honom och beundrar hans balans och närvaro. Fru Cristiani leder arbetet med att riva och packa ihop tältet. För Lax är detta kringarbete lika fascinerande som konsterna i manegen.

SCEN 3

Artisterna tar igen sig vid lägerelden efter dagens hårda arbete. De skålar och berättar historier. Den unge Lax inkluderas i sällskapet och bjuds in att följa med cirkusen på turnén. Den äldre Lax minns känslosamt episoden. Solen går långsamt ner, platsen där cirkustältet en gång stod glöder av skymningsljus.

SCEN 4

Natt. Cirkusföljet ger sig ut på vägarna och Mogador erbjuder den unge Lax att åka med i hans lastbil. Poeten ställer detaljerade frågor om akrobatikens hemligheter och Mogador svarar. Lax bestämmer sig för att skriva en bok om familjen Cristiani och Mogador.

SCEN 5

Poeten somnar under bilfärden och drömmer om vad han just varit med om.

SCEN 6

Tidig morgon. Cirkusföljet har kommit till platsen för dagens föreställning och påbörjar bygget av cirkusområdet. Den äldre Lax minns hur han som barn brukade gå upp tidigt på morgnarna när en cirkus anlänt till staden för att beskåda resandet av tältet. Han jämför arbetet med skapelseberättelsen.

SCEN 7

I den dagliga rutinen för artisterna ingår ett träningspass, för att upprätthålla och utveckla konsterna. Den unge Lax följer de olika artisternas övningar och bevittnar hur de lyckas, misslyckas och försöker igen. Den äldre Lax minns hur han ibland själv uppträdde som clown när han reste med Cristianis.

SCEN 8

En ung lejontämjare berättar om sitt livsfarliga arbete. Lax inser att allt på cirkusen inte är vad det utger sig för att vara. Sedan serveras middag.

SCEN 9

Innan kvällens föreställning öppnas cirkusområdet upp för sevärdheter och sensationer – Svärdslukaren! Sälpojken! Ormtjusaren! Lax dras in i cirkusens ”sideshow”, en del av cirkuskonstens mörkare historia, där människor med utseenden och egenskaper som betraktades vara annorlunda visades upp för en nyfiken publik. För Lax blir upplevelsen ett mardrömslikt inferno.

SCEN 10

Bakom kulisserna känner den unge Lax spänningen inför föreställningen. Mogador laddar upp och gör sig redo för passagen mellan världarna av förberedelse och framträdande.

SCEN 11

Vi är tillbaka där vi började: föreställningens final. Artisterna uppträder, både den äldre och den yngre Lax är närvarande och deltar på olika sätt. De sjunger om likheterna mellan cirkusen, världen och livet. Gränserna mellan manegen, omvärlden och de olika konstformerna luckras upp.
Circus Days and Nights strömmande succé 2021

Circus Days and Nights Glass på Malmö opera