Conny Thimander – tenor

Conny Thimander, tenor, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och anställd vid Kungliga Operan under säsongen 2013/2014 där han kommer att göra Tamino i Trollflöjten och Pong i Turandot. På Kungliga Operan har han tidigare gjort rollen som Harry i den mycket uppmärksammade föreställningen Flickan från Västern. Han hoppade sedan in med några få dagars varsel som Italienske tenoren i Richard Strauss opera Capriccio. Under hösten 2012 kunde man höra honom som Remendado i Carmen och lite senare samma säsong gjorde han sin första huvudroll på Kungliga Operan, Lillebror i Karlsson på taket.

Conny Thimander

Bland de roller han gjort vid andra teatrar märks Tamino i Trollflöjten på Piccolo Regio vid Turinoperan, Pastore i L’Orfeo på Drottningholms Slottsteater, Simon i Trollguld vid Malmö Opera och Hoichi i Den öronlöse sångaren vid Wermland Opera, Monostatos i Trollflöjten på Confidencen, Pritschitsch i Glada änkan och Den tjocke polismannen i Silversjön på Folkoperan samt den stammande puckelryggen Demo i Jason och Medea på Drottningholms Slottsteater.

Med ett specialintresse för den moderna musiken har Thimander också framträtt i ett flertal nyskrivna operor, som lägenhetsoperan Hos oss (Thomas Jennefelt), i Radioteaterns inspelning av Rhesus (Magnus Bunnskog), i Träskoprinsessan (Jonas Forssell) vid Malmö Opera och i Turinoperans beställningsverk Il Dragone in Gabbia (Giulio Castagnoli). Utöver detta har det blivit konserter i oratoriesammanhang och evangelistpartierna i Bachs passioner som kommit att bli hans specialitet.

Stipendier och Priser

Stipendier och priser: bl a Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium, Anders Walls resestipendium, Östgöta Gilles kulturstipendium, Frimurarordens stipendium och Svenska Wagnersällskapet Bayreuth-stipendium 2013 samt tilldelats 2:a pris i tävlingen Gösta Winbergh Award (2006).

 Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
TräskoprinsessanSnipas gängMalmö Opera16.2.2007
TrollguldSimonMalmö Opera19.12.2009
Silversjön Den tjocke polismannenFolkoperan23.2. 2010
Flickan från VästernHarry, guldgrävareKungliga Operan i Stockholm17.12.2011
CapriccioEn italiensk tenorKungliga Operan i Stockholm12.3.2012
Jason & MedeaDemoDrottningholmsslottsteater27.5.2012
TrollflöjtenMonostatosConfidencen4.8.2012
Figaros bröllopDon Basilio/DonCurzioConfidencen20.7.2013
TurandotPongKungliga Operan i Stockholm17.11.2013
TrollflöjtenTaminoKungliga Operan i Stockholm24.1.2014
Cosi fan tutteFerrandoDen Jyske Opera13.3.2015

läs mer