Conny Thimander – tenor

Conny Thimander, tenor, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och anställd vid Kungliga Operan under säsongen 2013/2014 där han kommer att göra Tamino i Trollflöjten och Pong i Turandot. På Kungliga Operan har han tidigare gjort rollen som Harry i den mycket uppmärksammade föreställningen Flickan från Västern. Han hoppade sedan in med några få dagars varsel som Italienske tenoren i Richard Strauss opera Capriccio. Under hösten 2012 kunde man höra honom som Remendado i Carmen och lite senare samma säsong gjorde han sin första huvudroll på Kungliga Operan, Lillebror i Karlsson på taket.

Conny Thimander

Bland de roller han gjort vid andra teatrar märks Tamino i Trollflöjten på Piccolo Regio vid Turinoperan, Pastore i L’Orfeo på Drottningholms Slottsteater, Simon i Trollguld vid Malmö Opera och Hoichi i Den öronlöse sångaren vid Wermland Opera, Monostatos i Trollflöjten på Confidencen, Pritschitsch i Glada änkan och Den tjocke polismannen i Silversjön på Folkoperan samt den stammande puckelryggen Demo i Jason och Medea på Drottningholms Slottsteater.

Med ett specialintresse för den moderna musiken har Thimander också framträtt i ett flertal nyskrivna operor, som lägenhetsoperan Hos oss (Thomas Jennefelt), i Radioteaterns inspelning av Rhesus (Magnus Bunnskog), i Träskoprinsessan (Jonas Forssell) vid Malmö Opera och i Turinoperans beställningsverk Il Dragone in Gabbia (Giulio Castagnoli). Utöver detta har det blivit konserter i oratoriesammanhang och evangelistpartierna i Bachs passioner som kommit att bli hans specialitet.

Stipendier och Priser

Stipendier och priser: bl a Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium, Anders Walls resestipendium, Östgöta Gilles kulturstipendium, Frimurarordens stipendium och Svenska Wagnersällskapet Bayreuth-stipendium 2013 samt tilldelats 2:a pris i tävlingen Gösta Winbergh Award (2006).

 Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Träskoprinsessan Snipas gäng Malmö Opera 16.2.2007
Trollguld Simon Malmö Opera 19.12.2009
Silversjön  Den tjocke polismannen Folkoperan 23.2. 2010
Flickan från Västern Harry, guldgrävare Kungliga Operan i Stockholm 17.12.2011
Capriccio En italiensk tenor Kungliga Operan i Stockholm 12.3.2012
Jason & Medea Demo Drottningholmsslottsteater 27.5.2012
Trollflöjten Monostatos Confidencen 4.8.2012
Figaros bröllop Don Basilio/DonCurzio Confidencen 20.7.2013
Turandot Pong Kungliga Operan i Stockholm 17.11.2013
Trollflöjten Tamino Kungliga Operan i Stockholm 24.1.2014
Cosi fan tutte Ferrando Den Jyske Opera 13.3.2015

läs mer