Cornelia Beskow svensk sopran född 1986

Cornelia Beskow svensk sopran född 1986 Cornelia Beskow - sopran

Cornelia Beskow är en ung svensk sopran som tog solistexamen från Operaakademiet i Köpenhamn i juni 2012. Som examen gjorde hon Donna Elvira i Don Giovanni och Tatjana i Eugen Onegin, och i december samma år debuterade hon på Det Kongelige Teater som Hanräven i Janaceks Den listiga lilla Räven, i regi av Francesco Negrin och under musikalisk ledning av Thomas Søndergård. Man har även kunnat se henne på Ystadoperan som Lola i Cavalleria Rusticana, och sommaren 2013 sjöng hon Wellgunde i den kritikerrosade uppsättningen av Rhenguldet på Dalhalla i regi av Marcus Jupither och med Patrik Ringborg som dirigent.

Cornelia Beskow svensk sopran född 1986

Cornelia Beskow har ett stort intresse för romansinterpretation, och var Vadstena Akademiens ”Lieder artist in residence”-stipendiat 2011. Hon har haft många uppskattade romanskonserter runt om i Sverige och Danmark, och i juni 2013 gjorde hon Wesendoncklieder i Tivolis Koncertsal i Köpenhamn med Lyngby-Taarnby Symfoniorkester under ledning av Per-Otto Johansson.

Stipendier

Operasolisterna vid den Kungliga Operan i Stockholm belönade Cornelia med Joel Berglund-stipendiet 2010, och hon har erhållit flera studiestipendier från bl.a. Anders Sandrews stiftelse, Telefondirektören H.T. Cedergrens Uppfostringsfond och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. 2011 blev hon utsedd till Christina Nilsson-stipendiat av Kungliga Musikaliska Akademien, och i juni 2013 mottog hon Sixten Gemzéus stipendium. 2014 blev hon utsedd till Anders Walls Confidencen-stipendiat, och mottog även Svenska Wagnersällskapets Bayreuthstipendim. Senast erhöll hon Barbro Saléns stora stipendium på Kungliga Operan i Stockholm, med motiveringen

”Ett exceptionellt röstmaterial med ett innerligt uttryck som berikar och berör och pekar framåt mot en betydande sångarkarriär.”

Hösten 2013 började Cornelia på Masterprogrammet på Operahögskolan i Stockholm och säsongen 14/15 kombinerade hon sina studier med engagemang som gästsolist på Det Kongelige Teater, i rollen som Marianne Leitmezerin i Rosenkavalieren och Axinja i Lady Macbeth från Mtsensk. Då fick hon tillfälle att arbeta med regissörerna Marco Arturo Marelli och Peter Konwitschny, samt dirigenterna Michael Boder och Alexander Vedernikov. I maj 2015 sjöng hon Santuzza i Cavalleria Rusticana tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester och dirigenten Michael Francis.

Säsongen 15/16 återkom Cornelia till Det Kongelige Teater som ”Der Hüter der Schwelle des Tempels” i Die Frau ohne Schatten och därefter debuterade hon på Kungliga Operan i Stockholm som Donna Elvira i Don Giovanni. Säsongen 16/17 innehåller Sister Rose i Dead Man Walking på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och rolldebut som Sieglinde i Valkyrian på Kungliga Operan i Stockholm. Sommaren 2017 återkommer hon till Sieglinde i en ny Ring på Den Ny Opera i Esbjerg, och därefter väntar bland annat Chrysothemis i Elektra på Kungliga Operan i Stockholm.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
La traviata Annina Den Kongelige Opera i Köpenhamn 10.2.2012
Don Giovanni Donna Elvira Operaakademiet 28.3.2012
Cavalleria Rusticana Lola YstadOperan  12.7.2012
Rosenkavaljeren Marianne Leitmetzerin Operaen i Köpenhamn  13.9.2014
Lady Macbeth fra Mzensk Aksinja Operaen i Köpenhamn  20.11.2014
Kvinnan utan skugga Tröskelns väktare Operaen i Köpenhamn  9.9.2015
Dead Man Walking Sister Rose Operaen i Köpenhamn 26.1.2017
Elektra Chrysothemis Kungliga Operan i Stockholm  11.1.2018
Den flygande holländaren Senta Malmö Opera 3.2.2019

Läs mer

Operalogg