Crazy for you – på Det Ny Teater 2013

Crazy for you - på Det Ny Teater Crazy for you - på Det Ny Teater - Bild: Michael Szabo

Musikalpremiär på Det Ny Teater i Köpenhamn musikalsäsongen är nu i full sving! Det började med Malmö Opera med sin version av Miss Saigon och fortsatte dagen efter med La cage aux folles på GöteborgsOperan (GO) och häromdagen var det premiär på Crazy for you på Det Ny Teater i Köpenhamn. Det är ingen dålig inledning på säsongen 2013-14 och mer kommer.

Crazy for you – på Det Ny Teater 2013

Om några veckor har Annie premiär på Kristianstads Teater och dagen efter är det premiär på West Side Story på Nöjesteatern i Malmö.

Crazy for you är en amerikansk musikal, när den är som bäst eller det är kanske mer korrrekt att skriva att det är som ett potpurri på George Gerswins eminenta musiktalang.

Handlingen utspelar sig i en gudsförgäten håla i Nevada, Deadrock, dit huvudpersonen den bortskämde rikemanssonen Bobby Child ,åker i en Yellow Cab, en sträcka på 4 000 km. Hans familj äger hotellet i staden och det egentliga syftet är att sälja verksamheten, men i stället beslutar han sig för att vända utvecklingen genom att rädda teatern, vilket han naturligtvis lyckas med. På köpet får han gifta sig med  den vackraste och vassaste flickan i byn; dottern till teaterns ägare.

Föreställningen leder automatiskt mina tankar på de amerikanska musik- och dansfilmer som jag såg i min ungdom med Fred Astaire och Gingers Roger på bio och senare även i TV.

Det är en helt formidabel uppsättning som i princip innehåller allt som man kan önska sig även om musiken var aningen enahanda i första akten.  Handen på hjärtat så uppfattade jag egentligen första akten som lång, mycket lång och med irriterande scener som tycktes förebåda ett slut som kom först senare.

Visst, ett och annat sångnummer tilldrog sig min uppmärksamhet och ensemblen genomförde dansinslagen med all den ackuratess som krävs.

Efter paus sker det något mycket positivt i föreställningen och kanske är det musiken som ändrar karaktär, men det blir ett ordentligt lyft i föreställningen.

Föreställningen domineras av Bobby Child och Polly Baker som gestaltas av Silas Holst och Julie Steinicke. De flankeras utomordentligt väl av Tomas Ambt Kofoed, Mads M Nielsen och Irene Roth.

Mads M Nielsen gör en mycket fin insats, även om jag har lite svårt att hänga med i den danska dialogen. Det märks att han är en erfaren skådespelare

Bobbys mamma gestaltas alldeles utmärkt av Ulla Sell och Flemming Sörensen gör en fin men kort  insats som mannen som minns hur allting var mycket bättre förr, samtidigt som han är Pollys pappa.

Ett roligt, men dock oklart i sammanhanget, det brittiska paret Fodor som gestaltas av  Randi Winther och Kristian Jensen. Randi Winthers mimik är obetalbar, men även maken bidrar med stor komisk talang.

I uppsättningen medverkar 21 dansare, 9 dansare och i ”diket” sitter det 14 musiker under ledning av Per Engström.

Inledningsvis konstaterade jag att jag upplevde att första akten var lång, men i andra akten tog föreställningen full fart. Särskilt minns jag då när de båda Bela Zanglers möttes spelade av Silas Holst och Tomas Ambt Kofoed. Det är absolut en av föreställningens absoluta höjdpunkter.

Det Ny Teater " Crazy For You " 8/2013

Bild: Michael Szabo

 

 

En annan höjdpunkt blir det när Julia Steinicke sjunger But not for me, på danska det blir en magisk höjdpunkt ur sånglig synpunkt. Du kan höra en knappnål falla under detta sångnummer.

Ensemblen gör en helt strålande insats och på ett sätt känns det inte rätt att särskilt framhålla någon, men jag gillade särskilt ett par av dansarna och särskilt vill jag nämna Morten Daugaard som gjorde ett fantastiskt gott intryck inte minst tack vare sitt goda humör och dansstil.

Sammanfattningsvis var det en imponerande uppsättning kraftfullt med liv och rörelse hela tiden med sång och  en  fantastiskt fin scenografisk lösning och vilka eleganta kostymer. En sång- och dansföreställning när det är som bäst.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik och sångtexter George och Ira Gershwin Manuskript Ken Ludwig Idé Ken Ludwig och Mike Ockrent inspirerat av material av Guy Bolton och John McGowan Översättning av dialog: Klaus Lynggaard; sångtexter: Fini Höstrup; reviderat av: Karen Hoffmann

 

appladtackdenexklusiveselskabsclub

Bild: Den Exklusive Selskabsklub

 

 

appladtack2denexklusiveselskabsklub

Bild: Den Exklusive Selskabsklub

Kreativt team

Regissörer: Michael Lundvad och Thomas Bendixen
Koreografi: Lisa Kent återskapat av Hayley Franks Höijer
Musikalisk instudering: Per Engström
Ljusdesign: Kasper Blicher Beknes
Scenografi: The Crazy Company
Ljuddesign: Thomas Fritsche
Musikalisk ledning: Per Engström

Medverkande

Bobby Child: Silas Holst
Polly Baker: Julie Steinicke
Irene Roth: Camlle-Chatrine Rommedahl
Bela Zangler: Tomas Ambt Kofoed
Lank Hawkins: Mads M Nielsen
Lottie Child: Ulla Sell
Patricia Fodor: Randi Winther
Eugene Fodor: Kristian Jensen
Everett Baker: Flemming Norholt Sörensen

Läs mer