Death and the Maiden äkta synopsis 2008

Death and the Maiden synopsis 2008 Death and the Maiden på Malmö Opera - synopsis
85 / 100

Death and the Maiden, Döden och flickan, föddes som pjäs av den chilensk-amerikanske författaren och dramatikern Ariel Dorfman. Roman Polanski tog tag i det prisbelönta politiska dramat och gjorde en mycket uppmärksammad film 1994 med Ben Kingsley och Sigourney Weaver i en thrillerartad uppgörelse om sitt förflutna. Var han hennes plågoande då hon satt i diktaturens tortyrfängelse? Hur kan hon vara så säker på att denne förträfflige läkare, som hon nu, 15 år senare, bara känner igen på rösten, är den man som givit henne livslånga trauman? Han som ingår i landets sanningskommission med hennes man, för att hjälpa folket att försonas efter diktaturens fall. Theresa Benér

Death and the Maiden äkta synopsis 2008

Akt 1 Death and the maiden
Paulina lever med sin man Gerardo i ett latinamerikanskt land. Hon plågas av minnen från militärjuntans dagar, då hon blev gripen och torterad. Hon ser framför sig los desaparecidos – de människor som försvann under diktaturen och som aldrig har återfunnits. På radion hör hon att Gerardo blivit utsedd att leda den sanningskommission som ska utreda den förra regeringens brott och hitta de försvunnas kroppar.

Gerardo har fått punktering på bilen och fått skjuts hem av en man vid namn Dr Miranda. När han kommer in är Paulina arg för att han inte frågat henne innan han tackade ja till sanningskommissionen. Gerardo kontrar med att det är deras livs chans, att landet nu kan nå försoning. Paulina menar att det inte finns någon försoning för henne. Paulina drar sig tillbaka.

Gerardo hämtar Dr Miranda och erbjuder honom att stanna över natten. De båda männen dricker tillsammans och blir goda vänner. Paulina hör männens samtal och känner igen Dr Miranda röst. Det är rösten hos den läkare som medverkade vid tortyren som hon utsatts för.

Morgonen gryr.Dr Miranda sitter bunden i en stol. Paulina har en pistol i handen. Hon spelar upp ett kassettband som hon hittat i hans bil – Schuberts stråkkvartett ”Death and the Maiden”, det musikstycke som läkaren spelade för henne under tortyren … Gerardo kommer in och får en chock.

Paulina berättar att Dr Miranda är den man vars ansikte hon aldrig såg, som torterade henne till tonerna av Death and the Maiden. Gerardo ber henne besinna sig – det finns inga bevis för att hon har fångat rätt man.

Bärgningsbilen anländer för att hämta upp Gerardo. Gerardo vill inte lämna Paulina ensam med Mirand, men hon lovar att avstå om Gerardo går med på att medverka vid en juste ”rättegång”. Paulina påminner Miranda om att hon aldrig avslöjade Gerardo namn under tortyren – det skulle ha betytt hans död. Hon berättar också att när hon släpptes från tortyrcentret fann hon Gerardo tillsammans med en annan kvinna. När Gerardo kommer tillbaka är han rasande.

Han förklarar för Paulina att han måste avgå från sanningskommissionen som en konsekvens av att hans fru har begått ett övergrepp gentemot någon som kanse dessutom är oskyldig. Hon säger att om Miranda erkänner så är hon villig att släppa honom för att göra det möjligt för Gerardo att stanna kvar i kommissionen.

Paulina sätter på bandspelaren för att hålla ett förhör. Miranda tillåts dricka vatten och gå på toaletten. Han är rasande, säger att han aldrig har sett Paulina förr, att hon är sjuk och att han skall sätta dit Gerardo. Paulina hånar honom och poängterar att det är hon som har kontrollen. Miranda blir instängd på toaletten. Paulina känner igen, inte bara Miranda röst, utan också hans lukt, hans hud. Gerardo ber Paulina släppa taget om det förgångna.

Hon påminner om att hon blev utsatt för tortyr och våldtäkt, och att han lovat att ställa de ansvariga inför rätta och få dem att erkänna. Gerardo påpekar åter att Miranda kan vara oskyldig men Paulina berättar hur hon varje dag ruvat på hämnd och fantiserat om att göra mot sin plågoande exakt det ghan gjorde mot henne. Hon ironiserar över en framtid där de skulle vara tvungna att när som helst träffa Miranda och kanske hans fru? Hon instisterar på att det är dags för Gerardo att infria sitt löfte – han måste få Miranda att erkänna, så lovar hon att släppa honom fri.

Akt 2 Death and the maiden
Miranda vidhåller att han inte har något att bekänna. Han säger att han själv skulle döda någon som hade våldtagits hans fru. Gerardo erkänner att han inte skulle kunna göra det. Miranda är rädd och ber Gerardo stoppa stoppa Paulina. Han föreslår att Gerardo ska berätta för honom vad som har hänt Paulina, så att Miranda kan ”erkänna” på ett trovärdigt sätt.

Gerardo går ut till Paulina. Han ber henne berätta exakt vad som hände när hon blev torterad, under förevändning att han inte skulle klara av att höra det från Miranda först. Paulina säger att han kunde ha fått veta det när hon kom hem från fångenskapen, men att hon då fann honom med en annan kvinna. Hon säger att hon vill kunna älska Gerardo utan ständigt närvarande spöken, att han ska försvara sanningen i kommissionen, hon vill adoptera ett barn och hon vill kunna lyssna till Schubert igen.

Paulina börjar berätta: När hon hade varit utan mat och blivit torterad i tre dagar mötte hon Doktorn för första gången. Han var snäll och hon trodde att han skulle rädda henne. I stället satte han på Schuberts musik.

Miranda upprepar det Paulina sagt. Hans uppgift var att avgöra hur mycket elektrisk ström offren tålde utan att dö. Han ville hjälpa offren, men sakta och omärkligt tog upphetsningen över. När Paulina kom, oskyldig och ljuv, var det för sent. Han kunde göra vad han ville med henne. Och hon var tvungen att tacka honom efteråt. Han tvingade henne att sjunga hans favoritsång – Schuberts An der Musik.

Morgonen gryr. Dr Miranda skriver på ett erkännande. Han ber om förlåtelse. Paulina vill att han ska intyga att han berättat av egen fri vilja och att allt är sant innan han skriver under bekännelsen. Miranda säger att det inte stämmer, men han skriver på.

Miranda hörs ur bandspelaren berätta hur han tvingade Paulina att sjunga ”An die Musik”. Gerardo inser att det inte var den sång som Paulina berättade för honom att den läkaren hade velat höra under tortyren. Han menar ändå att det nu är över. Nästan över, säger Paulina och ber honom gå ut för att hämta Mirandas bil. Hon vill tala med Miranda ensam.

På grund av sången han tvingade henne att sjunga ska Paulina nu döa Miranda. Han säger att han bara upprepade vad Gerardo sa till honom för att Paulina skulle tro att han var rätt man. Hon avslöjar då att hon gav Gerardo fel sång: Die Forelle, för att se om Miranda skulle korrigera honom.

Bara doktorn som torterade henne kunde veta vilken den riktiga sången var. Det enda som saknas för att dagen ska bli perfekt är att hon får föda Miranda så att hon kan lyssna på Schubert i fred, utan att han smutsar ner hennes musik, hennes dag, hennes man och hennes land.

Miranda ber för sitt liv. Paulina vill att han skall erkänna att han njöt av hennes förnedring. Han vägrar och säger att hon kommer att döda honom ändå, att hans barn kommer att söka upp henne för att hämnas och att våldet aldrig kommer att ta slut. Paulina undrar varför det alltid är sådana som hon som måste betala priset. Vad förlorar man på att döda en enda av hans sort?

deathandthemaidensunnergardh

Epilog: Gerardo och Paulina befinner sig bland en skara människor Dr Miranda syns i mängden tillsammans med sin familj. De hälsar på varandra. Alla lyssnar till fjärde satsen ur Death and the Maiden.

UPPHOVSPERSONER

Musik: Jonas Forsell|Libretto: Ariel Dorfman
PREMIÄR
Operan hade urpremiär på den 20 september 2008. Operan bygger på en bok av  Ariel Dorfman, som själv har skrivit librettot.

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Paulina Salas sopran Erika Sunnergårdh
Roberto Miranda tenor Joseph Wolverton
Gerardo Escobar baryton Fredrik Zetterström

LIBRETTO

Synopsis IN ENGLISH

Mer att läsa