Det Kongelige Teater lanserar säsongen 2024/2025

Det kongelige Teater Det Kongelige Teater säsongsbok 2024-25
81 / 100

Opera, balett, pjäser, musikaler och konserter – från och med i kväll kan du uppleva Kungliga Teaterns nya säsong. Säsongen 2024/2025 på Kungliga Teatern

Det Kongelige Teater lanserar säsongen 2024/2025

Säsongen 2024/2025 bjuder bland annat på 150-årsjubileum av Gamle Scene och helt ny scenkonst, klassiker, konserter och mängder av turnéaktiviteter i hela landet.

BALETT

Baletten fortsätter det kritikerrosade Koreorama, där tre nya koreografer från Kungliga Balettens koreografiska utbildning visar sina första verk på Gamle Scen. I november följer en spektakulär premiär med hela nattens baletten Blood Wedding av kompaniets egen stjärnkoreograf Eukene Sagues. Christopher Wheeldons Törnrosa återvänder till teatern efter över tio år av skönhetssömn i januari 2025, och i maj firar vi hundraårsjubileet av F. Scott Fitzgeralds klassiska roman med Arthur Pitas balettsmasch The Great Gatsby.

SKÅDESPEL

Skådespelssäsongen präglas av klassikerna med August Strindbergs Ett drömspel satt upp av pjäsens husinstruktör Anna Balslev, Henrik Ibsens Peer Gynt och Oscar Wildes satir Bunbury i Lekhuset. På Gamle Scene kan Holbergs tragikomiska klassiker Jeppe på Bjerget upplevas med Frederik Cilius i titelrollen.

Säsongen bjuder också på nytt drama om Marie-Antoinette af Regimentet och de danska varietéstjärnorna Barrison Sisters i musikföreställningen Fever.

Årets utomhusföreställning blir också en stor klassiker, nämligen en ny version av H.C. Andersens Snödrottningen, där Zoo förvandlas till ett magiskt islandskap.

OPERA

Operasäsongen inleds med en spektakulär ny iscensättning av Verdis mästerverk Don Carlos. Kasper Holten sätter upp den tyske multikonstnären Manfred Trojahns högdramatiska opera Orest under ledning av Marie Jacquot. Rätten till sitt eget liv och sin egen kropp står i fokus i Anne Barslevs nya upplaga av Mozarts älskade opera Figaros bröllop. Det finns fullblåst bel canto i Donizettis dramatiska drottningdrama Maria Stuarda, och imponerande vokalmusik från barockens guldålder i Vivaldis Griselda. Wagners Mästersångarnai Nürnberg kan för första gången upplevas i Operan som iscensatts av mästerregissören Laurent Pelly.

Säsongen bjuder även på en helt ny opera, Asle og Alida, av kompositören Bent Sørensen med text av Nobelpristagaren Jon Fosse.

KONSERTER

Det Kongelige Kapel´s nya chefdirigent Marie Jacquot tillträder säsongen 2024/2025 och vid den historiska orkesterns första symfonikonsert tolkar hon Mozart, Korngold och Richard Strauss. Senare under säsongen leder hon Kungliga kapellet, Kungliga Operans kör och Kungliga Operans solister i Mozarts mässa i c-moll.

Konsertsäsongen bjuder också på besök av den engelska dirigentikonen Ivor Bolton och den franske stjärnpianisten Bertrand Chamayou tillsammans, sprudlande operettnyårskonserter, en rikt varierad kammarkonsertserie och stämningsfulla barkonserter.

MUSIKAL

Årets stora musikal på Kungliga Teatern säsongen 2024/2025 är Billy Elliot med musik av Elton John. Billy Elliot är en av de mest prisbelönta musikalerna och har bland andra Anette Heick, Anne Marie Helger och Alban Lendorf i rollistan.

BARNFÖRESTÄLLNINGAR

Även i år kan barnfamiljer välja bland ett brett utbud av upplevelser skräddarsydda för vår yngre teaterpublik. I Skuespillet är det premiär för en helt ny föreställning av Pinocchio baserad på Carlo Collodis välkända äventyr under hösten, medan vi i februari kan bjuda på en återseende med Jakob Martin Strids Den otroliga historien om jättepäronet. I Balletten kan du uppleva en helt ny barnbalett, Too loud, too wild, and too much!, baserad på en ny barnbok av Thomas Korsgaard. Dessutom erbjuder teatern ett antal kostnadsfria evenemang och aktiviteter som nisseföreställningar och vår böljande teaterlekplats Postyrium  på hjul.

DIGITAL SÄSONGSBOK

Det Kongelige Teater ser fram emot den nya säsongen och att spela på våra scener i Köpenhamn och runt om i landet. Läs mer om föreställningarna och resten av säsongen 2024/2025 i Kungliga Teaterns onlinesäsongsbok på denna länk.

Läs mer