Doktor Zjivago ingen episk upplevelse 2014

Doktor Zjivago Doktor Zjivago - på Malmö Opera ingen episk upplevelse
84 / 100

Doktor Zjivago,  Boris Pasternaks bok läste jag  i femtonårsåldern och några år senare upplevde jag filmen och om jag skall vara helt ärlig så gjorde filmen större intryck på mig än boken. Det hör inte till  vanligheterna för vanligtvis brukar det vara så att boken lämnar det största avtrycket och filmen blir oftast en graderad besvikelse. En del böcker görs det alltså film av och några få verk blir det också musikal av.

Doktor Zjivago ingen episk upplevelse 2014

Lucy Simons och Michael Weller har alltså gjort en musikal av Doktor Zjivago, en uppsättning som först hade premiär i San Diego, 2006 där den inte gjorde något större väsen av sig. Precis som med Andrew Lloyd Webbers uppföljare till The Phantom of the Opera togs föreställningen till Australien, reviderades och gjorde  därefter succé där.

Doktor Zjivago fick sin Europapremiär på Helsingfors Stadsteater häromåret och i går hade den sin skandinaviska premiär på Malmö Opera.

Malmö Opera fullföljer sin tradition  att öppna säsongen men vad man kallar en bred musikal och besätter en ledande roll med kända popsångerskor. I år sker det med Sanna Nielsen och senast hörde vi Nanne Grönvall i Rebecca  och tidigare Charlotte Perrelli som Evita .

Huvudpersonen i Boris Pasternaks tegelstensroman är läkaren och poeten Jurij Zjivago som är en mångfasetterad representant för den tragiska hjälten – en man som drivs av både idealism och passion, och egentligen tillhör den ryska överklassen men som faller offer för de politiska omständigheterna och krigen.

Som man slits han mellan kärleken till två kvinnor medan kriget, revolutionen och den framväxande terrorn i det tidiga 1900-talets Ryssland kolliderar med hans humanistiska samhällsideal.

I centrum för handlingen kan man tala om kvartetten som sprängdes, Lara, Tonja, Jurij och Pasja, men också andra personer spelar en nyckelroll i föreställningen.

Det var mycket ljud och oljud och även om det fanns ljuspunkter i musiken då och då så känns det inte som någon musikalisk angelägen upplevelse, mest därför att kärnan i Pasternaks berättelse – kärlekshistorien mellan Jurij och Lara  hade försvunnit i hanteringen.

Istället hade den ersätts av högljudda krigsscener, men också flaggviftande demonstrationer, som fördes fram och tillbaka över scenen, men det är kanske nödvändigt i musikalsammanhang?

Personligen tror jag att Pasternaks berättelse skulle ämna sig mycket bättre som opera och där de historiska beskrivande scenerna hade ersatts av  kärlekshistorien mellan kvartetten.

Bästa insatserna anser jag att Christopher Wollter, Åsa Fång och Philip Jalmelid svarade för, men så tillhör de ju också de etablerade musikalstjärnorna här i landet. På det sångliga planet har jag svårare att bedöma Sanna Nielsens insatser, men hon gjorde en bra insats särskilt i  duetterna inte minst tillsammans med Åsa Fång i andra akten, men också med en fin scenisk gestaltning och närvaro.

Det fanns också  andra utmärkta insatser och då tänker jag särskilt på  Johan Rabaeus , som gör ett fint porträtt av den alltid närvarande, hjälpande handen, advokaten Viktor Komarovskij.

Paret Gromeko gör också en fin och rolig insats och så då mångsysslaren tenoren Rickard Söderberg som har fått flera  roller på sin lott. Trots sin maskering eller heter det förklädnad så hörs det direkt att det just är Rickard Söderberg som är på scenen.

Malmö Operakör imponerar som vanligt och särskilt inledningen av andra aktens babusjkakör, dvs den kvinnliga delen av Malmö Operakör, kommer jag särskilt att minnas även  om den påminner mig starkt om Eugen Onegin.

Ett allmänt eller generellt intryck är annars att föreställningen som helhet lyfter i andra akten även om de olika scenerna med anknytning till det militära fortsätter.

Premiärpubliken var dock mycket entusiastiska och vid applådtacket blev det kraftfulla, stormande stående ovationer, men det kanske beror på att det fanns många  Sanna Nielsen beundrare i salongen?

Om föreställningen

Premiär på Doktor Zjivago 29.8.2014 på Malmö Opera

Upphovspersoner

Musik: Lucy Simon| Text: Michael Weller| Sångtexter: Michael Korie & Amy Powers|Översättning: Erik Fägerborn

Kreativt team

Scenografi: Martin Chocholousek
Kostym: Camilla Thulin
Ljusdesign: Thomas C Hase
Ljuddesign: Peter Dahlström
Koreografi: Håkan Mayer
Regi: Ronny Danielsson
Dirigent: Joakim Hallin

Roller

Jurij Zjivago: Christopher Wollter
Lara Antipova: Sanna Nielsen
Viktor Komarovskij: Johan Rabaeus
Tonja Gromeko: Åsa Fång
Pasja Antipov: Philip Jalmelid
Alexander Gromeko: Lars Humble
Anna Gromeko: Marianne Mörk
Gints: Jonas Schlyter
Liberius: Michael Jansson
Janko: Rasmus Mononen
Golubova , Kubarikha: Annica Edstam
Nadja, Jelenka: Kristina Lindgren
Fru Guishar: Elisabeth Hammersböen Rustad
Markel, Shulgin: Rickard Söderberg

MUSIKALENSEMBLE
Sonny Enell, Nils Närman Svensson, Tore Norrby, Jenny Asterius Persson, Markus Christensen, Andreas Eldeen, Jonas Eskil Brehmer, Simon Laufer, Linda Fabricius Hultemark
Jurij, som barn:
Tonja, som barn:
Lara, som barn
Katarina, som barn:
Sascha, som barn:
STATISTER
Sebastian Orre, Joar Andersén, Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin, Henrik Andersson, Tim Rosell, Andreas Paulsson

Läs mer