Don Carlos familjesåpa på Folkoperan 22.9

Imponerande Don Carlos på Folkoperan 2021
82 / 100

Folkoperan öppnar upp igen med Don Carlos – Verdis kanske tätaste opera. Det blir lika mycket en politisk thriller som familjesåpa där människan och maktens maktlöshet sätts i centrum. Repetitionerna är igång och premiär blir det 22 och 23 september med två sångarlag.

Don Carlos familjesåpa på Folkoperan 22.9

Don Carlos – politisk thriller och familjesåpa öppnar upp Folkoperan efter pandemin

Vi tar fasta på dramat, som sätter människan i centrum och som tar oss nära karaktärerna och deras högst relevanta konflikter. Don Carlos är ett kammarspel som gjort för Folkoperans scen med en fantastisk och spänningsbyggande musik. Den går in under huden och gestaltar några av vår tids stora frågor, säger Tobias Theorell regissör och konstnärlig chef för Folkoperan.

Familjesåpa

Don Carlos är lika delar politisk thriller och familjesåpa och de privata konflikterna i kungafamiljen blir symboler för den politiska och sociala verkligheten. Historien utspelar sig då Spanien som världens mäktigaste land inleder sitt sönderfall. Nya länder växer sig starka och rörelser med krav på jämlikhet och politisk frihet växer fram. Makten känner sig hotad och tar till alla medel för att bevara systemet.

Don Carlos

I centrum står prins Don Carlos och hans relation till sin far kung Filip II, den älskade Elisabeth (som är gift med hans far), hovdamen Eboli och bäste vännen tillika frihetskämpen markisen av Posa. Deras inbördes relationer utmanas när frihetskampen tar sig in i den privata sfären. Storinkvisitorn som besitter den egentliga makten, blottar kungens maktlöshet och ser till att ta till alla medel för att bevara systemet. Offret blir kung Filips egen son – Don Carlos.

Tobias Theorell och Henrik Schaefer

Don Carlos är Tobias Theorell och Henriks Schaefers första gemensamma operaproduktion som ny konstnärlig respektive musikalisk ledare för Folkoperan. Visionen är att utnyttja Folkoperans intima operarum till att lyfta fram Schillers täta drama och samtidigt tvätta rent Verdis magiska musik från förutfattade meningar.

Mitt mål är att återuppliva ett fritt och sensuellt musikskapande som var vanligt på 1800-talet, utan att ta avstånd från de senaste 100 årens tekniska utveckling. Jag vill skaka om musikerna och sångarna, få dem att lämna sin komfortzon och närma sig verket med nyfikenhet. Genom att våga tolka det på ett sätt som kompositören hade velat då det skrevs blir det samtidigt modernt och nytänkande, säger Henrik Schaefer dirigent och musikalisk ledare på Folkoperan.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Joseph Méry och Camille du Locle baserat på en pjäs av Friedrich von Schiller.
Svensk översättning: Carin Bartosch Edström

Konstnärligt team

Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge
Mask och Peruk: Theresia Frisk
Alternerande dirigent: Marie Rosenmir
Dramaturg: Jürgen Otten

Medverkande

Filip II: Johan Schinkler/Fredrik Zetterström
Elisabeth: Elisabeth Meyer/Karolina Andersson
Don Carlos: Kjetil Støa/Adam Frandsen
Rodrigo, markis av Posa: Joa Helgesson/Carl Ackerfeldt
Storinkvisitorn: Philip Björkqvist
Prinsessan Eboli: Andrea Pellegrini/Matilda Paulsson
Isabella: Madeleine Allsop

Folkoperans orkester.

Premiär

Premiär 22 och 23/9 och spelas hela hösten.
Biljetter säljs via Folkoperan.se

Läs mer