Don Carlos synopsis 2022

Don Carlos synopsis 2022

Don Carlos synopsis 2022

AKT I

Frankrike och Spanien, runt 1560. Mot den spanske kungen Filip II:s vilja har hans son och arvtagare Don Carlos rest inkognito till Fontainebleauskogen, där ett fredsfördrag mellan Spanien och Frankrike ska förhandlas fram. Han får där syn på sin tilltänkta brud, prinsessan Elisabeth av Frankrike, och förälskar sig vid första ögonkastet. Don Carlos stöter på Elisabeth och hennes page när de har gått vilse i skogen och erbjuder dem sitt beskydd. Han berättar dock inte vem han egentligen är. Elisabeth ställer frågor om sin blivande make, då hon känner viss tvekan inför att ingå äktenskap med en främling. Don Carlos ger henne ett miniatyrporträtt av sig själv och hon förstår då att han är prinsen.

Det står klart för dem båda att de ömma känslorna är ömsesidiga. Men lyckan blir kort när de nås av nyheten om att fredsfördraget har ändrats, och att Elisabeth istället ska gifta sig med kung Filip, Carlos far. Elisabeth går motvilligt med på detta. Alla firar freden, men Elisabeth och Don Carlos är förtvivlade.

AKT II

Don Carlos tar sin tillflykt till klostret San Yuste i Spanien, där han ber vid sin farfars grav, kejsar Karl V. Han blir tröstad av en munk som verkar vara kejsarens ande. Don Carlos blir uppsökt av sin vän Rodrigo, markisen av Posa, som påminner honom om hans skyldigheter gentemot det flamländska folket, som lider under spanskt styre.

När även kung Filip och drottning Elisabeth anländer berättar Don Carlos för markisen om sin förbjudna kärlek till drottningen. De båda vännerna svär att kämpa för friheten och lovar varandra evig vänskap.

I trädgården utanför klostret sjunger hovdamen Eboli för några andra hovdamer. Drottning Elisabeth kommer dit, tätt följd av markisen av Posa, som passar på att räcka över ett brev från Don Carlos. Han vill träffa drottningen på tu man hand. När Don Carlos väl träffar drottningen ber han henne övertala kungen att låta honom fara till Flandern. Därefter betygar han henne sin kärlek. Elisabeth avvisar honom och Don Carlos rusar därifrån.

När kungen kommer dit hittar han drottningen ensam och förvisar hovdamen som borde varit där, grevinnan av Aremberg. När markisen av Posa blir ensam med kungen tar han mod till sig och ber honom att sluta förtrycka det flamländska folket. Kung Filip vägrar, men blir ändå imponerad av markisens djärvhet. Kungen passar på att varna honom för inkvisitionen och berättar även att han misstänker att hans fru och hans son har en affär. Han ber markisen spionera på dem. Markisen tar sig an uppdraget då han vill vinna kungens gunst.

AKT III

I slottsträdgården i Madrid vill drottning Elisabeth slippa gå på en maskerad och byter därför kläder med Eboli. Hovdamen är kär i Don Carlos och skickar ett brev utan avsändare där hon ber om ett hemligt möte. När Don Carlos kommer dit tror han att Eboli är Elisabeth och betygar henne än en gång sin kärlek. Men när han upptäcker vem hon verkligen är nobbar han henne.

Eboli förstår nu att Don Carlos egentligen älskar drottningen och svär att avslöja honom. Markisen av Posa blir vittne till det inträffade och hotar att döda Eboli, men hindras av Don Carlos. Eboli stormar därifrån. Markisen försöker få Carlos att förstå att han svävar i stor fara. Han ber honom också lämna över eventuella komprometterande brev innan kungens män hittar dem.

Utanför katedralen Real Basílica de Nuestra Señora de Atocha dömer inkvisitionen kättare till bålet. Don Carlos eskorterar en grupp flamländska ombud till kung Filip, som bevistar rättegången. De ber om frihet, men kungen avvisar dem.

När kungen även avslår Don Carlos begäran om att få regera i Flandern drar prinsen svärd mot fadern. Markisen av Posa avväpnar honom dock och han blir gripen. Som tack gör kungen markisen till hertig. När de dömda kättarna bränns på bål hörs en överjordisk röst som välkomnar deras oskyldiga själar till himlen.

AKT IV

På kvällen sitter kungen i sitt arbetsrum och klagar över att drottningen inte tycks älska honom. Han kallar till sig den gamle storinkvisitorn och frågar under vilka omständigheter en far får döda sin son. Storinkvisitorn drar paralleller till hur Gud offrade sin ende son för att rädda världen. Filip måste stålsätta sig och offra sin son för att rädda både kyrka och stat. För egen del begär storinkvisitorn att få den nyutnämnde hertigen av Posa utlämnad. När kungen blir ensam igen undrar han varför kronan alltid måste vika sig för kyrkan.

Drottning Elisabeth störtar in och berättar att hennes smyckeskrin har blivit stulet. Det är Eboli som har stulit och överlämnat det till kungen, då hon vet att Elisabeth förvarar ett porträtt av Don Carlos i skrinet. Kung Filip bryter upp skrinet, hittar porträttet och anklagar drottningen för otrohet. Elisabeth svimmar och kungen ropar på hjälp. Eboli och hertigen av Posa rusar in.

Eboli är häpen över att en kung som styr över halva världen inte kan uppvisa bättre självbehärskning. Hon känner också ånger över vad hennes svartsjuka har lett fram till. När Eboli blir ensam med Elisabeth erkänner hon att det är hon som står bakom anklagelserna, och att hon dessutom varit kungens älskarinna. Elisabeth förvisar henne från hovet. Eboli svär att hon ska ägna sin sista dag i Spanien åt att försöka rädda den dödsdömde Don Carlos.

Hertigen av Posa besöker Don Carlos i fängelset och berättar att han har tagit på sig skulden för de komprometterande breven och det flamländska upproret. Han är beredd att dö i Don Carlos ställe. Hertigen blir skjuten av agenter från inkvisitionen, men innan han dör lovar Don Carlos att fortsätta kämpa för Flanderns frihet. Han berättar också att Elisabeth väntar på honom i klostret San Yuste och säger att han är stolt över att få ge sitt liv för mannen som ska rädda Spanien.

AKT V

I klostret längtar Elisabeth efter dödens befrielse. När Don Carlos dyker upp uppmanar hon honom att fortsätta kämpa för frihet i Flandern. Allt de kan hoppas på är att bli lyckliga i livet efter detta. De tar farväl av varandra, men ertappas av kung Filip och storinkvisitorn. När inkvisitionens män försöker gripa Don Carlos räddas denne av en munk med kejsar Karl V:s anletsdrag som förklarar att lidandet är oundvikligt och endast upphör i himlen.

Läs mer

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner