Drot og Marsk opera på Operaen 14.1-2.2

drot og marsk
84 / 100

Drot og marsk är en dramatisk opera om blodigt kapitel i Danmarkshistorien. Instruktørparret Kasper Holten og Amy Lane vækker Danmarkshistorien til live i Peter Heises danske nationalopera Drot og marsk om mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade.Heises opera handlar om det gådefulde mord på kong Erik Klipping i Finderup Lade er et knivskarpt musikdrama om konspiration, magt og mord. Komponisten skildrer i Drot og marsk den sammensværgelse, der i 1286 får adskillige adelsmænd til at begå et bestialsk mord på monarken, som blev fundet død med 56 knivstik-

Drot og Marsk opera på Operaen 14.1-2.2

Instruktørparret Kasper Holten og Amy Lane fokuserer i deres iscenesættelse af den dramatiske opera på sammenstødet mellem kongens naive og dekadente liv og den rå politiske magt, der manipulerer kongen direkte mod hans undergang og et statskup.Som i et slags ’Truman Show’ lever Kong Erik et udsvævende og beskyttet liv på sit slot og har travlt med at feste og forføre kvinder i stedet for at regere sit land og sin hær. Den reelle magthaver, hærchefen marsk Stig, holder kongen isoleret i lykkelig uvidenhed, og imens planlægger han et statskup. Men for at sætte kongen endeligt skakmat må marsken ofre den, han elsker allerhøjest.

Scenografi

Philipp Fürhofers imponerende scenografi spejler kontrasten mellem de to forskellige verdener: Kongens verden er en smuk og eskapistisk overklasseverden med skønne malerier. Men når kulissen drejer, viser det sig, at kongens verden er en illusion, som han holdes indespærret i. Kæmpespejle på begge sider af scenen reflekterer og afspejler den omkringliggende verden med rå magt og kynisme.

SOLISTER

Den Kongelige Operas solister lægger stemme til de historiske skikkelser: Niels Jørgen Riis er kong Erik, Sine Bundgaard er Fru Ingeborg, og Sofie Elkjær Jensen er Aase. Den verdensberømte, danske baryton Johan Reuter genbesøger Det Kongelige Teater i rollen som den magtfulde marsk Stig. Det Kongelige Teaters tidligere musikchef og chefdirigent samt specialist i dansk musik, Michael Schønwandt, dirigerer Heises medrivende og dramatiske musik.

Mere om Drot og marsk

Drot og marsk er en romantisk opera fra 1878 af komponisten Peter Heise med libretto af Christian Richardt. Operaen blev skrevet til Det Kongelige Teater, og urpremieren fandt sted på Gamle Scene med Det Kongelige Kapel i orkestergraven. Operaen skildrer en periode i 1286 frem til Sankt Cæcilia nat, hvor den danske konge Erik Klipping blev myrdet i Finderup Lade. Kongemordet – det sidste i Danmarkshistorien – er siden blevet en af Danmarkshistoriens helt store gåder, da det aldrig er blevet endelig opklaret, hvem der stod bag forbrydelsen, selvom flere adelsmænd heriblandt Marsk Stig blev dømt for mordet. Heises opera Drot og marsk er optaget i den danske kulturkanon.

Drot og marsk synges på dansk med danske og engelske overtekster.

Drot og marsk | Repremiere | Operaen, Store Scene | 14/01 – 02/02 2024

HOLDET BAG

Dirigent: Michael Schønwandt
Iscenesættelse: Kasper Holten og Amy Lane
Scenografi: Philipp Fürhofer
Kostumedesign: Anja Vang Kragh
Lysdesign: Jesper Kongshaug
Koreograf: Miles Hoare og Jo Meredith

MEDVIRKENDE

Marsk Stig: Johan Reuter
Kong Erik Klipping: Niels Jørgen Riis
Rane Johnsen: Gert Henning-Jensen
Fru Ingeborg: Sine Bundgaard
Aase: Sofie Elkjær Jensen
Grev Jakob af Halland: Morten Staugaard
Jens Grand: Per Bach Nissen
Arved Bengtsen: Anders Kampmann

LÄS MER