Elisabeth Söderström – sopran 1927 – 2009

Elisabeth Söderström tog lektioner för Andrejewa von Skilondz i Stockholm och debuterade 1947 på Drottningholmsteatern som Bastienne i Mozarts Bastien und Bastienne. 1948 debuterade hon på Operan som Anna i Värmlänningarna, och trots många internationella gästspel, bl.a. Glyndebourne från 1957, Metropolitan från 1959 och Covent Garden från 1960 samt Wien, förblev hon denna scen trogen i hela sin karriär.

Elisabeth Söderström

Där sjöng hon Regina vid den svenska premiären på Hindemiths Mathis der Maler,Pamina i Trollflöjten, Octavian och fältmarsalkinnan i Rosenkavaljeren, titelpartiet i Charpentiers Louise, Violetta i La traviata, de fyra sopranpartierna i Hoffmanns äventyr, Clitoria i Ligetis Den stora makabern, Aline vid urpremiären på Berwalds Drottningen av Golconda och ett hundratal andra roller. Under den senare delen av sin karriär hade hon speciell framgång i operor av Richard Strauss och Janácek och sjöng titelpartiet i Jenufa och Katja Kabanová och Emilia Marty i Affären Makropulos. I Glyndebourne sjöng hon bl.a.både kompositören och grevinnan i Strauss Capriccio och Christine i Intermezzo.

Mellan 1993- var hon musikalisk ledare för Drottningholmsteatern. Hon har gett ut självbiografin I min tonart (Stockholm 1978). Hovsångerska 1959. LMA 1965.

läs mer