En lille bog om OPERA 2022 – Kasper Holten

I en lille bog om OPERA: ”Opera er en slags følelsernes fitnesscenter. Her kan vi træne både vores kærlighedsmuskel og vores angstmuskel. Ligesom vi går i fitnesscentret for at træne vores fysiske muskler, så vi er i form til at møde tilværelsen. Men det er ligesom nede i fitnesscentret: Det nytter ikke noget at stå og kigge på maskinerne. Man skal selv gøre arbejdet.”

En lille bog om OPERA 2022 – Kasper Holten

Jag har letat länge efter Kasper Holtens bok En lille bog om OPERA. För några veckor sedan skrev jag till Kasper på Facebook och fick ett vänligt svar att jag kunde beställa boken på Saxo Förlag  i Köpenhamn, men eftersom det brukar bli dyrt att beställa böcker från Danmark så kollade jag med min lokale bokhandlare och det kändes som det skulle bli dyrt där också. Därför kollade jag om boken kunde köpas via de svenska nätbokhandlarna. Det kunde man….

Boken är skriven på danska, men det skall du inte låta dig avskräckas av. Det finns ju hjälp att få om det skulle behövas.

Det är en bok på mindre än 250 sidor och boken är rikt illustrerad och innehåller en spellista som du kan avlyssna på Spotify, men det mesta av musiken finns också tillgänglig via Youtube eller så har du säkert några av spellistans nummer på egna skivor eller cd:s.

Det är en mycket intressant bok fylld med intressanta påståenden om opera sett ur en människa som älskar opera men också från en regissörs synvinkel från både här och där.

Det är en bok som alla intresserade av opera borde läsa och det är dessutom en bok som man med fördel kan läsa flera gånger! Det är också en resa genom operans underbara värld som jag delvis har gjort tillsammans med Kasper Holten på så sätt att jag har sett de flesta uppsättningarna han har varit ansvarig för både på Gamle Scene och Operaen på Holmen, men också på Den Jyske Opera i Århus och La Traviata på Kungliga Operan i Stockholm och Rigoletto på Malmö Opera.

UPPSÄTTNINGAR

Jag har som jag skrev sett en hel del av Kasper Holtens uppsättningar under årens lopp och den som jag ständigt återkommer till är hans version av Wagners Nibelungens Ring. En uppsättning som jag fortfarande tycker är bäst efter att ha sett Nibelungens Ring både i Göteborg, Karlstad och Stockholm samt filmade versioner från Bayreuth och Metropolitan Opera i New York.

Läs mer

Operalogg