Fascinerande musikteater om ål Folkoperan 2022

opera och konserter
87 / 100

Björn Ekblom tog en tur från Lidköping till Kungliga huvudstaden och Folkoperan för att få uppleva Åleevangeliet på Folkoperan.Här är hans intryck och tankar om den upplevelsen

Fascinerande musikteater om ål Folkoperan 2022

För några månader sedan läste jag den Augustprisade romanen Ålevangeliet av Patrik Svensson. Boken var en märklig och fascinerande blandning av artmonografi om ålen, en ömsint beskrivning av förhållandet mellan far och son samt en filosofisk betraktelse av människans roll i naturen ”Människan måste ha gåtor som hon inte kan lösa, annars upphör hon att vara människa och blir en Gud”

Då jag fick höra, att det gjorts musikteater av den, blev jag högst konfunderad. Hur kan man få ihop ett libretto av ett litterärt verk som är så spretigt åt olika håll? Men det kunde man. I söndags fick jag uppleva verket på Folkoperan i Stockholm, där det haft sin urpremiär någon vecka tidigare.

Stina Oscarson hade kokat ner en medelstor roman till ett poetiskt libretto som rymdes på 10 sidor och ändå lyckats få med de viktigaste budskapen ur boken. Till detta hade Emmy Lindström satt en uttrycksfull och vacker musik av närmast nyromantisk stil. Melodiös, harmonisk och njutbar att lyssna till och som följde librettot och gjorde allt till en fungerande helhet.

De har inte kallat det för en opera utan valt att kalla det för ett oratorium. Personligen skulle jag vilja säga semikonsertant opera, för man spelade i scenkostym men med ett minimum av scenografi och med ett sparsamt agerande.

På scenen fanns fem aktörer. Barytonen Olle Persson gestaltade pappan och tenoren Wiktor Sundqvist gjorde sonen. Vetenskapen kreerades av mezzosopranen Linnea Andreassen i vit labbrock. Kören fungerade som en berättare och ålen fanns med på scenen i form av Emil Jonasson som spelade det märkliga instrumentet EWI, en slags elektronisk klarinett med tonomfång som en hyfsad kyrkorgel och med möjlighet att frambringa både vindbrus och vattenvågor.

Det var starka sånginsatser över hela linjen. Perfekta röster för rollerna. Skönt dock att man hann läsa librettot innan för särskilt kören var svår att uppfatta texten från.

Det var befriande att uppleva hur Folkoperans team vågat ta sig an en ”omöjlig” utmaning och lyckat klara den med sådan bravur. För detta var verkligen en operaupplevelse en bra bit utöver det vanliga.
Trailer: Ålevangeliet på Folkoperan – YouTube

KONSTNÄRLIGT TEAM

Musik: Emmy Lindström
Libretto: Stina Oscarson, utifrån Patrik Svenssons verk Ålevangeliet
Musikalisk ledning: Marit Strindlund
Dirigenter: Marit Strindlund/ Emil Eliasson
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Ulla Kassius
Ljus: Åsa Frankenberg
Mask och peruk: Therésia Frisk

ENSEMBLE

Pappan: Olle Persson
Sonen: Wiktor Sundqvist
Vetenskapen: Linnea Andreassen
Instrumentalist på EWI: Emil Jonason

GÄSTANDE KÖRER

Mikaeli kammarkör/ Lilla kören
Folkoperans orkester

LÄS MER