Fioronis Turandot på Operaen sceniskt virrvarv

Fioronis Turandot på Operaen sceniskt virrvarv
88 / 100

I går kväll hade jag  två operapremiärer att välja på, Carmen på Kungliga Operan i Stockholm och Turandot på Det Kongelige teater och av olika skäl jag valde jag  Turandot i Köpenhamn.

Fioronis Turandot på Operaen sceniskt virrvarv

Det var ett val som jag redan under föreställningens gång kunde konstatera var ett  felaktigt val. Inte så mycket på grund av att föreställningen avbröts  efter en stund utan mer på vad jag upplevde redan från början och föreställningen igenom. Turandot är Puccinis sista verk och det är ofullbordat, vilket operahusen vanligtvis löser genom att välja ett av de tre olika sluten dels ett slut med en för mig obekant kinesisk kompositör dels antingen  Alfano eller Berio- slutet.

I går hade Det Kongelige Teater valt att Turandot skulle ges med Puccinis  musik och alltså avslutas med Liùs död, precis som skedde vid premiären 1926 under ledning av Arturo Toscanini. På pappret ett intressant, logiskt och spännande val, men den sceniska upplevelsen präglades av grymma och våldsamma  och helt onödiga scener som jag inte anser har mycket att göra med ursprungsverket.

Turandot i nutid

Regissören har förlagt verket i nutid och det stör mig faktiskt inte utan ibland blir det roligt som till exempel scenen med Altoum, den åldrande kejsaren och hans möte med prins Calaf. Förnedringen av prinsen av Persien och att skära halsen av de unga medlemmarna i Det Danske Pigekor & Det Danske Drengekor tillför absolut ingenting till Puccinis Turandot. Dessutom att se den förstärkta Operakören rusa fram och tillbaka över scengolvet, som skållade råttor, hör definitivt inte hemma varken i verkets historia eller musik.

Opera bygger på ett konstnärligt teams tankar och idéer och jag kan förstå regissörens utgångspunkter, att skildra verket med utgångspunkt från en ung flickas ögon, men här skjuter han högt över målet och rent sceniskt blir det obegripligt och helt omöjligt att ta till sig. Det här är inte vad vi brukar uppleva när vi ser Puccinis Turandot utan det här är Fioronis Turandot.

Musikaliskt och vokalt

Musikaliskt och vokalt är det en framstående upplevelse med musikaliska insatser av bästa märke med den förstärkta operakören och barnkör under ledning av den eminente dirigenten Alexander Vedernikov. Vokalt är det njutning i högsta klass och jag har nog inte tidigare upplevt Ann Petersen så bra som här som isprinsessan Turandot. Liù sjöngs och gestaltas på en formidabel nivå av Sine Bundgaard, en av mina favoritsopraner i solistensemblen på Operaen. Den sydkoreanske tenoren Sung Kyu Park levererar en Calaf i världsklass såväl sceniskt som vokalt.

Sten Byriel gör som vanligt en utmärkt insats även om han i denna uppsättning inte är blind utan mer hängiven åt ädla drycker. Johan Reuter och Torleif Steinstö gör utmärkta insatser som Altoum respektive mandarin Ping Pang och Pong gör var och en utmärkt sceniskt och vokal insats och alla tre herrarna känns väl igen trots sin förklädnad som commedia dell`arte-grupp.

Musikaliskt och vokalt en alldeles utmärkt föreställning, som du gärna kan gå och se men tänk på Kasper Holtens Barberaren i Sevilla där det stod på programbladets första sida: “Inte som förr”

Om föreställningen

Premiärdatum: 19 januari spelas t o m 8 juni 2019

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini|Libretto: Giuseppe Adami och Renato Simoni efter Gozzis teaterpjäs

Kreativt team

Musikalisk ledning: Alexander Vedernikov
Regi: Lorenzo Fioroni
Scenografi: Paul Zoller
Kostymdesign: Sabine Blickenstorfer
Ljusdesign: Franck Evin
Videodesign: Nastasia Slomska
Dramaturg: Carsten Jenss

Medverkande

Ann Petersen (Turandot), Sung Kyu Park (Prins Calaf) ,  Sine Bundgaard (Liù), Torlef Steinstö (Altoum) , Sten Byriel (Timur:),   Palle Knudsen (Ping),  Gert Henning – Jensen (Pang),  Jens Christian Tvilum (Pong), Johan Reuter (En mandarin:), Statister: Filippa Wiborg, Ruben Ingemann Jensen, Thomas Björkå, Henrik Andersson, Jesper Bang Marcussen, Andreas Höjlund Arnfred, Det Danske Pigekor & Det Danske Drengekor, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor

Läs mer