Göran Gademan – Richard Wagner som dramaturg

Theo Adam
81 / 100

När jag för många år sedan blev tillfrågad om jag gillar Richard Wagner så blev svaret att jag gillar opera men att jag var för ung för att uppskatta hans musik, men ungefär vid millenieskiftet kom förändringen när jag upplevde Den Flygande holländaren på Malmö Opera och sedan dess har jag varit fast i Richard Wagners värld även om jag har kvar mina andra favoritkompositörer, Korngold, Mozart, Puccini, Strauss och Verdi m fl.

Göran Gademan – Richard Wagner som dramaturg

I samband med att GöteborgsOperan presenterade sista delen i Wagners teatralogi Nibelungens ring kom operans dramaturg, Göran Gademan ut med sin senaste bok  Wagner som dramaturg på Gidlunds Förlag.

Bra format

Boken omfattar något mer än ett hundratal sidor och är inte större till formatet än den med lätthet får plats i en kavajficke. Det är med andra orden bok i ett lätthanterligt format och kan lätt läsas i en paus i föreställningen och gärna också på väg till ett operahus i närheten.

Det händer  mig ofta att jag funderar på hur föreställningen är uppbygd särskilt när det är något som jag inte förstår i scenografin eller i regissörens upplägg. Göran Gademans genomgång och förklaringar gör det enklare att förstå upplevelsen

Det är också intressant att läsa om föreställningar som historiskt sett har getts i Bayreuth och Sverige, men framförallt är det intressant att läsa texten i de olika delarna.

Är du intresserad av Richard Wagners musik är det en bok som jag gärna rekommenderar särskilt om du snart skall i väg på en föreställning.

Läs mer