I morgon skall jag vara lycklig – diktsamling

I morgon skall jag vara lycklig - diktsamling

I morgon skall jag vara lycklig: Sam Carlquist, har varit regissör vid Riksteatern. Därpå i trettio år programchef för Kungsträdgården, för vilket han tilldelades S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. År 2014 utkom diktsamlingen Brev från Sevastopol, om det judiska arvet från morföräldrarna som kom till Sverige under 1900-talets början. 2015 kom Gud bodde i Rågsved, ett samtal med den som ställs till svars för tillvarons oförklarligheter.

I morgon skall jag vara lycklig – diktsamling

Vilken bokstav som helst är större än jag;
två av dem tillsammans välter min värld.
Tänd orden! Tänd dem och spring!

Det är så Sam Carlquist skriver. Förtrollande, enkelt och det är helt sant. Här hörs också hans vrede, den knutna näve som slår i bordet mot åldrandets idiotiska påfund. Ur livsdjupen drar han fram grymheter och illdåd,men också skörheterna och de älskandes viskningar. Henry Bronett

 

Diktsamlingen är som vanligt indelad i ett antal kapitel som i sin tur är indelad i sammanhängande diktrader och från dessa olika kapitel väljer jag denna diktrad:

Du ser en gul tyglapp
klippt till en stjärna
med fula stygn på kappan.
O människa – om du såg
det som står skrivet på dess andra sida,
vänd mot hjärtat

Dikten är hämtad från sista kapitlet som handlar om dödslägret i Treblinka ur Sam Carlquists senaste diktsamling ”I morgon skall jag vara lycklig”. Diktcitatet anser jag säger det mest väsentliga om Sam Carlquists diktning, om hans tro och förhoppningar och detta uttrycks alldeles klart i diktsamlingens titel. Han återkommer ofta till sin egen ålderdom och dess problem som man kanske egentligen inte talar så ofta om,men som man borde inte minst för sin egen skull och välbefinnande.

Sam Carlquist är en man i min egen ålder och hans religiösa tro, eller rättare sagt tro på Gud är stark även om Gud inte alltid agerar rättvist och begripligt. Personligen har jag, som det heter en annan ingång i livet, där de religiösa  aspekterna inte har fått något större inflytande

För mig handlar det om alla människors lika värde men också att dialogmässigt arbeta med den inbyggda oro och framförallt rädsla för andra människors seder och bruk särskilt med tanke på vad rädsla kan åstadkomma och får människor att göra de mest avskyvärda handlingar.Det visar ju inte minst 1930-talets judeförföljelser och dess avskyvärda handlingar och konsekvenser.

Jag är inte personligen bekant med Sam Carlquist även om jag vid något tillfälle har pratat med honom, IRL. Däremot har jag med intresse följt hans dikter som han publicerar på sin Facebooksida och de har sas varit min inkörsport i poesins värld.

I morgon skall jag vara lycklig är Sams tredje diktsamling sedan 2014 och nu när jag har läst alla tre tre så kan jag konstatera att alla har sina förtjänster och det i varje samling finns flera pärlor,  men för egen del är det  fortfarande hans första diktsamling Brev från Sevastopol, som jag ständigt återkommer till, men nu har jag tre diktsamlingar som kan fungera som mitt resesällskap under mina operaresor runt om i Sverige.

Till sist ett citat från första kapitlet ur I morgon skall jag  vara lycklig”:

Systrarna från Treblinka

skall sjunga barnvisor

och jag skall le för att visa

att också det är möjligt

Förord

Henry Bronett, som skrivit förordet, är författare, fotograf och poet. Är aktuell med novellsamlingen Kaddish: Historietter .

Recensioner

Tidigare recensioner

OM
Kartonnage
Språk: Svenska
Antal sidor: 155
Utg.datum: 2016-05-09
Upplaga: 1
Förlag: migoli
Originaltitel: I morgon skall jag vara lycklig
Medarbetare: Goldstein, Elisabeth (form) / Israeli, Amnon Lee (foto)
SAB: Hc.03
ISBN: 9789198254853

Läs mer

Operalogg