Ingela Bohlin internationellt verksam sopran

Ingela Bohlin internationellt verksam sopran Ingela Bohlin internationellt verksam sopran

Ingela Bohlin har alltmer etablerat sig som en av de internationellt mest eftertraktade svenska sopranerna. Hon är född och uppvuxen i Lund. Efter att ha avlagt sångpedagogexamen vid Musikhögskolan i Malmö fortsatte hon sina studier vid Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm, där hon utexaminerades i januari 2002.

Ingela Bohlin internationellt verksam sopran

Ingela Bohlin är dotter till musikvetaren och dirigenten Folke Bohlin och kördirigenten Eva Svanholm Bohlin samt syster till dirigenten Ragnar Bohlin.
Bohlin har bland annat studerat på Musikhögskolan i Malmö och på Operahögskolan i Stockholm, där hon utexaminerades i januari 2002.
Bohlin har medverkat i Vadstena-Akademiens uppsättningar av Hallströms Hertig Magnus och sjöjungfrun 2000, Jönssons Strändernas Svall 2001 och Haydns Eldsvådan 2002.
I februari 2002 gjorde Ingela Bohlin sin USA-debut som Fiordiligi vid Chicago Opera Theatres uppsättning av Mozarts Così fan tutte. Hon blev genast återinviterad för att sjunga Drusilla i Poppeas Kröning.
Hösten 2002 såg man henne i Kulturhuset i Stockholm i Poulencs Vox Humana tillsammans med tenoren Niklas Björling Rygert.
2003 medverkade Ingela Bohlin i ett Mozart-projekt vid Gerard Mortiers Ruhrtriennal och debuterade sedan vid Drottningholms Slottsteater, som Morgana i Händels Alcina. Regisserad av Pierre Audi och under ledning av Christophe Rousset.
Säsongen 2004/2005 innehöll Hosokawas Hanjo både vid Festivalen Aix-en-Provence och La Monnaie i Bryssel. Iole i Hercules med William Christie vid La Monnaie i Bryssel och Opera National de Paris.
Första damen i Trollflöjten med Marc Minkowski vid Opera National de Paris och Iole i Hercules vid Wiener Festwochen med William Christie.
Säsongen 2005/2006 innehöll Ismene i Mitridate vid Festivalen i Salzburg, Morgana i Alcina vid Operan i Amsterdam, Pamina i Trollflöjten i Paris samt Iole i Hercules i New York och London.

Konserter

Ingela Bohlin är ofta anlitad som solist i konsertsammanhang, t ex Faurés Requiem, Haydns Skapelsen, Händels Messias, Larssons Förklädd Gud, Monteverdis Maria-vesper, Mozarts Requiem och Exsultate Jubilate och Pergolesis Stabat Mater samt Matteuspassionen och Juloratorium av Bach.
Bland nyliga och framtida engagemang kan nämnas medverkan i en scenisk version av Matteuspassionen vid Glyndebourne Festival Opera 2007, Bachs Juloratorium med Tonhalle  i Zürich under ledning av Paul McCreesh, för Teatro Real i Madrid både  samt Bellezza i Händels Il Trionfo del Tempo e del Disinganno med dirigent Paul McCreesh,  Mozarts C-moll Messe med Mozarteum Orkester vid Salzburger Festspiele,

Opera

Hon har framträtt i Poulencs Vox Humana, Morgana i Alcina, Iole i Herkules och Asteria i Tamerlano av Händel (den senare tillsammans med Plácido Domingo), första damen och Pamina i Trollflöjten samt Ismene i Mitridate, Susanna i Figaros Bröllop av Mozart.Susanna i Figaros Bröllop på Göteborgsoperan,Despina i Così fan tutte i Amsterdam.Pamina i Trollflöjten på Teater Hedeland samt Drusilla i Poppeas Kröning på Theater an der Wien.Asteria i Händels Tamerlano med Plácido Domingo
Ingela Bohlin har flera gånger framträtt i Vadstena-Akademien och på scener som Kulturhuset i Stockholm, Drottningholms Slottsteater och Göteborgsoperan. I utlandet vid festivalen i Aix-en-Provence och operorna i Bryssel, Paris och Madrid. I USA debuterade hon som Fiordiligi i Così fan tutte i Chicago 2002 och sjöng där senare Drusilla i Poppeas kröning.

CD-Inspelning

Joseph Haydn: Skapelsen, del 1. Solister: Ingela Bohlin, sopran, Jonas Degerfeldt, tenor, Anders Larsson, baryton och John Erik Eleby, bas. Radiokören. Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Manfred Honeck. Inspelat 2002.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Rucklarens väg Anne GöteborgsOperan 9.9.2010

Läs mer