Jesper Taube tidigare baryton nu tenor

Jesper Taube tidigare baryton nu tenor

Jesper Taube Utbildning: Kulturamas Operastudio 67, Kgl. Operahögskolan i Stockholm. Privata studier för bl a Håkan Hagegård, Walton Grönroos, Jeffrey Goldberg, Craig Rutenberg och Gunnar Lundberg. Debut: Conrad i Spöket med Trumman av Karl Ditters von Dittersdorf, Vadstena-Akademien 1997.Debut på Kungliga Operan: Som Moralès i Carmen 1999.Fast anställd sedan 2001.

Jesper Taube tidigare baryton nu tenor

Några roller vid Kungliga Operan: Figaro (Rossinis Barberaren i Sevilla), Rodrigo, markis av Posa (Verdis Don Carlos), Greve Almaviva (Mozarts Figaros bröllop), Escamillo, Moralès och Dancaïre (Bizets Carmen), Puccinis Marcello (La Bohème), Belcore (Donizettis Kärleksdrycken), titelrollen i Tjajkovskijs Eugen Onegin, Medoro (Händels Orlando) och Bobinet (Offenbachs Pariserliv), Guglielmo (Mozarts Così fan Tutte), Ford (Verdis Falstaff), Dandini (Rossinis La Cenerentola) och Jeletskij (Tjajkovskijs Spader dam).
Andra engagemang: Bl a Silvio (Leoncavallos Pajazzo, Malmö Opera & Musikteater), Valentin (Gounods Faust, L’Opéra de Massy Paris samt Florida Grand Opera i Miami, USA), Greve Almaviva (Mozarts Figaros bröllop, Florida Grand Opera i Miami, USA). Don Alvaro (Rossinis Il viaggio à Reims, COT, Chicago, USA), Aeneas/Don Diego (Purcells Dido & Aeneas och Dibdins The Padlock, COT, Chicago USA), Guglielmo (Mozarts Così fan Tutte på Ystadoperan samt Värmlandsoperan).

Skivinspelningar: Rosenbergs Den heliga Natten (Naxos), Stenhammars Tirfing (Sterling), Requiem per il uomo innocente (av Gabriella Gullin, på Nosag) och Julstämning med Akademiska Kören.

I Malmö har han sjungit i Leoncavallos Pajazzo 1999 och 2006 sjöng han i Mozarts Cosi fan tutte på Ystadoperan.

Sedan 2012 sjunger Jesper Taube i tenorläge och debuterade som Dödens väktare i Trollflöjten på Kungliga Operan 9.10.2012

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Pajazzo Silvio Malmö Opera 22.7.1999
Carmen Dancaire Kungliga Operan Stockholm 4.11.2003
Askungen Dandini Kungliga Operan Stockholm 25.10.2008
Spader Dam Jeletskij Kungliga Operan Stockholm 22.5.2009
Wozzeck Andre gesällen Kungliga Operan Stockholm 10.12.2010
Rigoletto Rigoletto Kungliga Operan Stockholm 27.9.2010
Attila Ezio GöteborgsOperan 20.8.2011
Trollflöjten Dödens väktare Kungliga Operan Stockholm 9.10.2012
Beatrice di Tenda Orombello SödertäljeOperan 12.10.2014
Hoffmanns äventyr Hoffmann Folkoperan 4.3.2015

Läs mer

Intervju med Jesper Taube i OV-Revyn Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm April 2008

Ibland får barytonsångaren Jesper Taube frågan om hur han hinner både laga mat och sjunga. – Många blandar ihop mig med min namne, krögaren Jesper Taube, son till Sven-Bertil Taube. Vi är släkt på långt håll. Men vad gäller matlagning så håller jag mig till den enklare skolan, vardagsmat där hemma, säger Jesper, som inte är särskilt störd över förväxlingen. Sångmässigt finns det förstås anor i släkten och Jespers farfars far var bror till Evert Taube och farbror till Sven-Bertil Taube och kock-Jesper är syssling till operasångar-Jespers pappa-hänger ni med?

Just nu är Jesper Taube, 36, aktuell i rollen som herr Ford i Verdis Falstaff på Stockholmsoperan. Han alternerar i rollen med Anders Larsson, och fick hoppa in på premiären då Anders blev sjuk. – De ringde på lördagsmorgonen och sade att jag måste sjunga på kvällens premiär. Det blev en lite pirrig dag eftersom jag inte alls varit inställd på detta utan hade planerat en lugn hemmakväll med familjen.

Vårt lag var dessutom några dagar efter med repetitionerna. Men det gick bra i alla fall och jag var även med i den föreställning som senare direktsändes till Folket Hus-biografer runt om i landet. Jag är väldigt förtjust i rollen som herr Ford, som är en spännande och mångsidig figur, både att spela och att sjunga. Jesper gör elva föreställningar av Falstaff under våren och är i full gång med att repetera in rollen som Dandini i Rossinis Askungen, som har premiär den sista maj.

Nästa säsong har Tjajkovskijs Spader dam premiär på Kungliga Operan och där sjunger Jesper Furst Jeletskijs parti. Föreställningen ges på ryska, ett språk som Jesper redan har rutin på då han gjorde titelrollen i Eugen Onegin 2005. Andra roller nästa säsong är Marcello i Bohème, en för Jesper väl inkörd roll eftersom föreställningen gått många gånger sedan premiären 2001, och Askungen som fortsätter även under hösten.

Jesper Taube har redan ett brett register med barock, operett, tunga Verdiroller, som Posa i Don Carlos, Figaro i Barberaren i Sevilla och flera olika roller i Carmen, bl.a. Escamillo. Det som fortfarande fattas erfarenhetsmässigt är Wagner, men det kommer nog – en roll som lockar är Wolfram i Tannhäuser. – De tyngre rollerna kan man gott vänta med. Jag var egentligen lite för ung, bara 28 år, när jag sjöng Posa. Men det gav en mycket god erfarenhet, inte minst när jag nu sjunger Verdi igen. En annan Verdiroll som lockar mig oerhört är Rigoletto. Och vilken baryton vill inte göra en Don Giovanni någon gång?

Jesper jobbade som ekonomiassistent på ett kreditföretag i unga år men började snart på Kulturamas Operastudio 67. På första försöket antogs han till Operahögskolan i Stockholm och har sedan studerat för bl.a. Håkan Hagegård, Walton Grönroos, Jeffrey Goldberg, Craig Rutenberg och kollegan Gunnar Lundberg. Han debuterade på Kungliga Operan som Moralès i Carmen 1999. Han är fast anställd sedan 2001, men har varit tjänstledig av och till för olika uppdrag utanför huset.

Han har sjungit i Miami och i Chicago, gästspelat i Paris och på lite närmare håll har man hört honom i Malmö i rollen som Silvio i Leoncavallos Pajazzo samt i Karlstad som Guglielmo i Così fan tutte.

– För mig känns det tryggt att vara fast anställd på Operan, särskilt som jag kan varva uppdragen här med att då och då ta tjänstledigt för att sjunga på andra operahus. Jag tror att det är nyttigt att vidga sina vyer och få erfarenhet av olika regissörer och dirigenter.

Jesper tog pappaledigt ett halvt år när dottern Matilda, nu tre år, var liten och var sedan tjänstledig ytterligare en period för att kunna vara mer hemma med familjen. – Det kanske inte var så väldigt populärt men för mig kändes det helt rätt med den prioriteringen.

Under pappaledigheten kunde jag jobba med instuderingen av nya roller och jag förberedde också en del konserter. Jag kommer ihåg hur jag gick omkring med dottern i famnen och sjöng Dichterliebe. Hon somnade…

Jespers hustru Linda är flöjtist, just nu i Stockholms Filharmoniska orkester. Även hon arbetar mycket kvällstid och det blir ofta ett pusslande med mormor och farmor för att få vardagen att gå ihop för de musicerande småbarnsföräldrarna. – När jag är ledig prioriterar jag umgänge med familjen. Och vänner. En del film blir det. Jag försöker spela golf också, berättar Jesper Taube. Men handicapet är än så länge mer ett handikapp.

Ur OV-Revyn (2008) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg och Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida

taubejesperko

Jesper Taube – baryton