Johan Christensson oratoriesångare

Johan Christensson oratoriesångare Johan Christensson konsert - och oratoriesångare

Johan Christensson är född i Luleå och uppvuxen i Gammelstad i Norrbotten. Redan som ung intresserade jag mig för klassisk musik och J. S. Bach blev tidigt, och är fortfarande min största idol och ledstjärna. Lektioner i piano och orgelspel ledde fram till en kantorsexamen men det blev slut sången jag valde att utveckla.

Johan Christensson oratoriesångare

Utbildning

Mina första sångstudier bedrevs för Lawrence Johnson på Edholmerinstitutet i Växjö medan jag fick min huvudsakliga utbildning på Musikhögskolan i Stockholm och Kerstin Wahlström-Olsson. Efter examen har Christer Solén varit en mycket viktig lärare och inspiratör.

Intressen

Efter examen från Musikhögskolan -93 etablerade jag mig konsert- och oratoriesångare och har haft förmånen att arbeta med många de främsta dirigenterna vid konserthus och kyrkor inte bara i Sverige utan också i Europa och i resten världen. Barockmusik, och speciellt evangelistpartierna i Bachs stora passionsverk, har varit ett speciellt intresse.

Scen

Min karriär som operasångare blir alltmer omfattande och har innebär engagemang vid operahus som t.ex. Drottningholms slottsteater, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan och inte minst Piteå Kammaropera där jag uppfört många spännande nyskrivna verk. Uppdrag i utlandet har fört mig till t.ex. Théatre du Capitol i Toulouse där jag sjungit fransk barockopera, Opéra National de Paris samt Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken i Tyskland. På scen har jag hittat ett eget utryck och har en omtalad scennärvaro, något mitt arbete med opera för barn på 90-talet lade en god grund för. Text, uttryck och gestaltning är också något jag jobbar med i min pedagogiska verksamhet.

Johan Christensson är en av landets mest etablerade lyriska tenorer med hela världen som arbetsfält. Barockopera är något av en specialitet för Johan, men han sjunger även klassiskt och mycket nyskrivet. Han har gestaltat roller på Drottningholms Slottsteater, Folkoperan, Piteå Kammaropera och Théatre du Capitol i Toulouse för att bara nämna några. I juni detta år, strax innan sommaren på Läckö, har Johan varit i Brasilien och gestaltat Gualtiero i operan Griselda av Vivaldi.

Läs mer