Johanna Rudström mezzosopran

Margareta Dellefors
86 / 100

Johanna Rudström inleder säsongen med Cherubino i Figaros Bröllop på Kungliga Operan i Stockholm. Under det kommande året syns hon på samma scen i roller som Dimitri i Giordanos Fedora, Karolka i Jenůfa, Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök samt Rossweisse i Valkyrian. Johanna har föregående säsong framträtt som Mercedes i Carmen, som Cherubino, Blomsterflicka i Parsifal och Den okända unga kvinnan i nyskrivna operan Medea av Daniel Börtz, alla vid Kungliga Operan.

Johanna Rudström mezzosopran

Johanna Rudström har tidigare gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis Medea. Hon har även gjort rollen som Arsamenes i Händels Xerxes på Kungliga Operan och hon har 2015 medverkat i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.

Johanna Rudström tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm under våren 2014. Hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Malmö. Sommaren 2014 medverkade Johanna Rudström i Vadstena-Akademiens uppsättning av Marie Samuelssons Jorun orm i öga.

De roller hon studerat och framfört, helt eller delvis, på Operahögskolan innefattar Sextus i Titus mildhet, Rosina i Barberaren i Sevilla, Meg Page i Falstaff, titelrollen i Askungen, Octavian i Rosenkavaljeren, Kompositören i Ariadne på Naxos och Dorabella i Così fan tutte.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Parsifal Blomsterflicka Kungliga Operan i Stockholm 6.10.2013
Jorun orm i öga Helga/Gudrun/Oddrun  Bröllopssalen Vadstena slott 19.7.2014
Son of Heaven The Fool  Bröllopssalen Vadstena slott 18.7.2015
Medea Den unga okända kvinnan Kungliga Operan i Stockholm 24.1.2016
Fedora Dimitri  Kungliga Operan i Stockholm 10.12.2016

Läs mer