Katija Dragojevic mezzosopran 1970-

Katija Dragojevic fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt vid Guildhall School of Music and Drama i London och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makopulos vid La Monnaie i Bryssel. På samma scen har hon även medverkat i Zemlinskys Dvärgen. Hon har sjungit Zerlina i Don Giovanni, Dorabella i Così fan tutte och Varvana i Katja Kabanova på Scottish Opera, Annius i La clemenza di Tito på Welsh National Opera, Hans i Hans och Greta på Opera North och titelrollen i Carmen på turné med English Touring Opera.

Katija Dragojevic mezzosopran 1970-

Säsongen 2003/2004 innefattade Kate Pinkerton i Madam Butterfly på Royal Opera House Covent Garden i London och Herden i Tannhäuser på Théâtre du Châtelet i Paris.
Hösten 2004 sjöng Katija Dragojevic Siebel i Faust på Covent Garden.

Säsongen 2005/2006 innefattade pagen i Salome på Kungliga Operan samt Lichas i Händels Hercules med William Christie och Les Arts Florissants i New York och London. Innevarande säsong har innefattat Cherubino i Le nozze di Figaro i Luxemburg. Under våren sjunger hon Meg Page vid Kungliga Operan.

Katija Dragojevic har även sjungit Dorabella på Folkoperan, medverkat i Peris Euridice på Drottningholms Slottsteater samt sjungit titelrollen i Provenzales Stellidaura vid Vadstena Akademien.

Katija Dragojevic konsertrepertoar innefattar verk från barock till moden musik. Hon har turnerat i Schweiz i Couperins Les Chansons ténebre och sjungit Annius i konsertant vid Edinburghfestivalen. Hon har turnerat i Storbritannien med pianisten Iain Burnside med A century of songs, som även radiosändes i BBC.

År 2000 var hon solist vid Nobelprisbanketten i Stockholms Stadshus.

Under hösten 2007 sjöng hon Mahlers Des Knaben Wunderhorn med Malmö Symfoniorkester.

Katija Dragojevic har spelat in Michael Haydns Missa Sancti Hieronymi och Temete Dominum på BIS.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Katja Kabanova Varvara GöteborgsOperan 26.4.2009
JUAN Zerlina Operafilm i Dagmar 7.4.2011
Figaros bröllop Cherubino Kungliga Operan Stockholm 3.9.2011
Titus Sextus Drottningholms slottsteater 11.8.2013
Idomeneo Idamante Drottningholms slottsteater 6.9.2014
Xerxes Kungliga Operan i Stockholm 10.3.2015
Cosi fan tutte Kungliga Operan i Stockholm 5.5.2016
Don Quijote Folkoperan 7.10.2018

Läs mer