Katija Dragojevic – mezzosopran

Katija Dragojevic – mezzosopran

Katija Dragojevic fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt vid Guildhall School of Music and Drama i London och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makopulos vid La Monnaie i Bryssel. På samma scen har hon även medverkat i Zemlinskys Dvärgen. Hon har sjungit Zerlina i Don Giovanni, Dorabella i Così fan tutte och Varvana i Katja Kabanova på Scottish Opera, Annius i La clemenza di Tito på Welsh National Opera, Hans i Hans och Greta på Opera North och titelrollen i Carmen på turné med English Touring Opera.

Säsongen 2003/2004 innefattade Kate Pinkerton i Madam Butterfly på Royal Opera House Covent Garden i London och Herden i Tannhäuser på Théâtre du Châtelet i Paris.

Hösten 2004 sjöng Katija Dragojevic Siebel i Faust på Covent Garden.

Säsongen 2005/2006 innefattade pagen i Salome på Kungliga Operan samt Lichas i Händels Hercules med William Christie och Les Arts Florissants i New York och London. Innevarande säsong har innefattat Cherubino i Le nozze di Figaro i Luxemburg. Under våren sjunger hon Meg Page vid Kungliga Operan.

Katija Dragojevic har även sjungit Dorabella på Folkoperan, medverkat i Peris Euridice på Drottningholms Slottsteater samt sjungit titelrollen i Provenzales Stellidaura vid Vadstena Akademien.

Katija Dragojevic konsertrepertoar innefattar verk från barock till moden musik. Hon har turnerat i Schweiz i Couperins Les Chansons ténebre och sjungit Annius i konsertant vid Edinburghfestivalen. Hon har turnerat i Storbritannien med pianisten Iain Burnside med A century of songs, som även radiosändes i BBC.

År 2000 var hon solist vid Nobelprisbanketten i Stockholms Stadshus.

Under hösten 2007 sjöng hon Mahlers Des Knaben Wunderhorn med Malmö Symfoniorkester.

Katija Dragojevic har spelat in Michael Haydns Missa Sancti Hieronymi och Temete Dominum på BIS.

Kommande engagemang

Xerxes i Xerxes på Kungliga Operan i Stockholm februari-mars 2015

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Katja KabanovaVarvaraGöteborgsOperan26.4.2009
JUANZerlinaOperafilm i Dagmar7.4.2011
Figaros bröllopCherubinoKungliga Operan Stockholm3.9.2011
TitusSextusDrottningholms slottsteater11.8.2013
IdomeneoIdamanteDrottningholms slottsteater6.9.2014

Läs mer

Wikipedia om Katija Dragojevic

Kungliga Operan om Katija Dragojevic

ArtistManagment för Katija Dragojevic

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts