Kreativ Romeo och Julia operabio 2024

Romeo och Julia

Romeo och Julia: Det var ett tag sedan jag senast skrev ner mina tankar efter att ha upplevt en föreställning på biograf Spegeln direkt från Metropolitan Opera i New York, här i Malmö. Orsaken till detta är dels en pandemi dels egen sjukdom, men också att det har blivit mycket svårare att få biljetter till föreställniingar, kanske beroende på att antalet platser sedan före pandemin, har halverats.

Kreativ Romeo och Julia operabio 2024

Romeo och Julia , en fransk opera i fem akter, är ett musikaliskt mästerverk skapat av Charles Gounod.

Librettot, författat av Jules Barbier och Michel Carré, bygger på William Shakespeares klassiska kärlekstragedi Romeo och Julia.

Operan hade sin urpremiär på Théâtre Lyrique  i Paris den 27 april 1867 och är tillägnad Sveriges kung Karl XV. Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Teatern i Stockholm den 11 juni 1868 och har sedan dess varit en av Parisoperans mest populära repertoarinslag. 

Gounods opera ligger närmare Shakespeares pjäs än andra operaversioner, och den har fortsatt att fascinera publiken långt in på 1900-talet

Precis som jag hade förväntat mig blev det en fantastisk musikalisk upplevelse, med sångare i topptrim och med en dirigent och en orkester i fullt slag!

Andra akten inleddes med ett fantastiskt framförande av Samantha Hankey i partiet som Stéphano! Roligt att återå uppleva Will Liverman, denna gång i ett historiskt parti som Mercutio!

Föreställningen hade premiär i januari  2017, men då med andra sångare rakt över, tror jag visst.Jag noterade också att regissören hade uppdaterat föreställningen till exempel genom att förstärka personinstruktionen åtminstone som jag upplevde det.

Ja, det blev en fantastisk musikalisk upplevelse som jag absolut rekommenderar dig att inte missa! För dig som bor i Skåne finns det möjlighet att uppleva föreställningen både i Malmö och Lund, på Spegeln och Kino i Lund!

Min operavän i Lidköping, Björn Ekblom upplevde föreställningen på Folkan I Lidköping och här nedan kan du läsa mer om hans känsla nämligen att föreställningen tog ur honom:

Magnifik Romeo och Julia

När ett produktionsteam tar sig an ett så välkänt drama som Romeo och Julia och lyckas få den till en gripande hudnära upplevelse, ja då har man lyckats. Lördagens direktsända opera från Metropolitan hade just de kvaliteterna.
Nadine Sierra och Be3njamin Bernheim i titelrollerna lämnade inget övrigt att önska, varken vokalt eller skådespelarmässigt.

Nadine Sierras kvillrande koloraturer i Je veux vivre tog helt andan ur mig och Bernheims slanka och tonsäkra tenor hade en frisk lätthet på höjdtonerna, som är få sångare förunnat. Det var helt enkelt ett radarpar, som lockade ut det allra bästa ur sina karaktärer och gjorde men högs gripande och trovärdiga.

Som en härlig motsats till dessa friska röster stod Alfred Walkers trygga basröst i rollen som den lite trulige Broder Laurent, som ändå har ett hjärta av guld. Eve Gigliotti i rollen som amman Gertrude vill jag också lyfta fram lite extra, men även de andra birollerna var med något undantag väl besatta och snyggt sjungna.

Scenografin kändes lite gråmurrig och tung och var statisk genom hela föreställningen. Miljöbytena skedde istället genom att enklare rekvisita flyttades ut och in på scenen inför öppen ridå, av scenarbetare i kostymer, så att de blev en del av dramat. Det kändes enkelt, men effektfullt.

Ljuset utnyttjades effektivt så att man faktiskt såg hur Julia bleknade då hon föll ihop skendöd.
Sammantaget är det bara att konstatera, att Metropolitan åter levererade ett storverk.

Jag har ganska svaga minnen av denna uppsättning då den sändes 2017 med Diana Damrau och Vittorio Grigolo i titelrollerna, men jag har svårt att tro att de överträffade denna version. För den tog verkligen andan ur mig.

Om föreställningen

Sett föreställningen på Biograf Spegeln i Malmö 23.3.2024

UPPHOVSPERSONER

Musik: Charles Gounod|Libretto: Jules Barbier-Michel Carré

PRODUKTIONSTEAM

Dirigent: Yannick Nézet-Sequin
Regi: Bartlett Sher
Scenografi: Michael Yeargan
Kostym: Catherine Zuber
Ljussättning: Jennifer Tipton
Koreografi: Chase Brock
Slagsmålsregi: B.H.Barry

MEDVERKANDE

Roméo: Benjamin Bernheim

Juliette: Nadine Sierra

Frère Laurent: Alfred Walker

Stéphano: Samantha Hankey

Mercutio: Will Liverman

Benvolio: Thomas Capobianco

Gertrude: Eve Gigliotti

Capulet: Nathan Berg

Tybalt: Frederick Ballentine

Pâris: Daniel Rich

Grégorio: Jeongcheol Cha

Duke of Verona: Richard Bernstein

LÄS MER

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner