La Boheme nypremiär på Den Kongelige Opera

Igår kväll var det precis två år sedan La Boheme i Elisabeth Lintons version hade premiär på Operaen på Holmen.Det är alltså samma föreställning, men med smärre förändringar. Det var nästan fullsatt i går och det är ju lätt att förstå populariteten hos en Puccinis mest älskade verk. Det var naturligtvis ett annat sångarlag den här gången och tydligen alternerar tenoren från Bornholm , Niels Jörgen Riis med Gert Henning Jensen i partiet som Rodolfo.  Mimi alternerar mellan den rumänska  sopranen Cristina Pasciou och Gisela Stille.

Nya i sina partier var också Sofie Elkjaer Jensen som gestaltade Musetta och David Kempster som gestaltade Marcello och Kyungil Ko som sjöng Collines parti. Det var på flera sätt en utmärkt operaupplevelse men jag anser inte att det egentliga kärleksparet klarade sig särskilt bra, så det blev inte helt den stora musikaliska och vokala upplevelsen som jag hade förväntat mig. Dirigenten Marius Stieghorst gjorde säkerligen sitt bästa, men jag tyckte att det mestadels lät för starkt och jag hade definitivt föredragit en mjukare hållning eller framtoning av orkesterspel och klang. Elisabeth Lintons uppsättning håller fortfarande mycket bra och särskilt uppskattar jag de små nyanserna som jag anser kännetecknar hennes regi. Det skrivit med reservation för att det ju är Anne Fugl som formellt är ansvarig för nypremiären. (Ursprungligen hade föreställningen premiär på GöteborgsOperan 2009) Första delen är indelad i två scener och här imponerar, som vanligt Den Kongelige Operakör tillsammans med Det Danske Drengekor och Det Danske Pigekor Kvällens bästa insatser och egentliga höjdpunkter var duetten mellan  Musetta och Marcello i andra akten och Mimi och Marcello i tredje akten. Collines välljudande kärleksförklaring till sin överrock, vilken han strax överlämnade som sitt bidrag till Mimis medicin- och läkarbesök tillhörde också föreställningens höjdpunkter!

Föreställningen ges t o m 18 december i år  läs mer på Operaens hemsida

Om föreställningen

sett föreställningen 23.10.2018

Upphovspersoner

Musik: Giaomo Puccini|Libretto: Giuseppe Giacosa och Luigi Illica efter Henri Murgers Scener från bohemernas liv|

Kreativt team

Dirigent: Marius Stieghorst|
Regi: Elisabeth Linton vid Anne Fugl|
Scenografi: Astrid Lynge Ottosen|
Kostymdesign: Magdalena Stenbeck|
Ljusdesign: Ulrik Gad|
Koreografi: Clara Svärd|

Medverkande

Gert Henning Jensen, Cristina Pasaroiu, David Kempster, Sofie Elkjaer Jensen, Jens Söndergaard, Kyungil Ko, Bo Glies Nandfred, Sten Byriel, Peter Steen Andersen,  og Morten Lassenius Kramp, Jens Fruergaard Otte, Sungwon Park| Det Danske Drengekor, Det Danske Pigekor, Det Kongelige Operakor, Det Kongelige Kapel|