La traviata nypremiär på Kungliga Operan 19.4

La traviata La traviata, Kungliga Operan 2024. Ida Falk Winland och Kungliga Operans kör. Foto: Kungliga Operan / Markus Gårder La Traviata Kungliga Operan våren 2024

Verdis älskade operaklassiker om kampen för livet och kärleken är tillbaka. Ida Falk Winland gör åter rollen som Violetta och Joel Annmo hennes älskade Alfredo, för första gången tillsammans. La traviata får efterlängtad nypremiär på Kungliga Operans stora scen nu på fredag, den 19 april kl. 19.00.

La traviata nypremiär på Kungliga Operan 19.4

Ida Falk Winland är ett vandrande utropstecken i guldlamé, med guld också i strupen” sa SVT Kulturnyheternas operakritiker Camilla Lundberg vid premiären på Kungliga Operan 2019.

I regissör Ellen Lamms version utspelar sig operan i en anatomisk teater, vilket förstärker berättelsens fokus på maktförtryck och utsatthet. Huvudkaraktären Violetta är prostituerad, men även hennes älskare Alfredo lever instängd i ett samhälle som inte låter människor fullfölja sin potential och deras kärlek utgör ett hot mot omgivningen, betonar Ellen Lamm, som nu även är tf. Operachef:

Det som är upprörande för samhället är inte att de ligger med varandra – utan att Alfredo låter bli att betala för det. Att de lever med varandra enbart av kärlek, utan att inordna sig, hotar hela systemet. Deras kärlek har en revolutionär kraft, säger Ellen Lamm.

Ida Falk Winland och Joel Annmo har båda gjort huvudrollerna i uppsättningen tidigare, men det här är första gången som de står på scen tillsammans som det älskande paret Violetta och Alfredo. Kungliga Operans kör samt Kungliga Hovkapellet medverkar och dirigent är Ruth Reinhardt från Tyskland, som studerat för bland andra Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef.

Operan är ett av Verdis mest spelade och älskade verk. Uppsättningen har nypremiär på Kungliga Operans stora scen den 19 april och spelas fram till den 16 maj.

Medverkande

VIOLETTA VALÉRY: Ida Falk Winland

ALFREDO GERMONT:  Joel Annmo

GIORGIO GERMONT: Jeremy Carpente

FLORA BERVOIX: Johanna Rudström

ANNINA: Katarina Böhm / Louise Reitberger

GASTONE: John Kim

BARON DOUPHOL: Johan Edholm

MARQUIS D’OBIGNY: Lennart Forsén

DOKTOR GRENVIL: John Erik Eleby

EN BETJÄNT: Jacob Lundin-Wistrand / Michael Axelsson

ETT BUD: Jan Sörberg / Alar Pintsaar

DIRIGENT: Ruth Reinhardt

Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans kör

MUSIK: Giuseppe Verdi

TEXT: Francesco Maria Piave

REGI: Ellen Lamm

SCENOGRAFI, KOSTYM & MASK: Magdalena Åberg

LJUS: Torben Lendorph

DRAMATURG: Katarina Aronsson

KOREOGRAFI: Ambra Succi

Föreställningen framförs på italienska med svensk text på textmaskin.

Läs mer

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner