Liine Carlsson svensk lyrisk sopran

Liine Carlsson svensk lyrisk sopran

Liine Carlsson är utbildad vid Operastudion i Göteborg, Musikhögskolan i Malmö och utexaminerades 2005 från Operahögskolan i Stockholm. Samma vår debuterade hon på Kungliga Operan i huvudrollen som Aida i Daniel Börtz nyskrivna opera om hedersmord, Svall. Denna uppsättning gick även på turné till Norrlandsoperan och Folkoperan. 

Liine Carlsson svensk lyrisk sopran

Hon kommer också att medverka i Börtz nästa opera om Magnus Gabriel de la Gardie, som sätts upp på Läckö Slott 2008. Hon engageras ofta i konsertsammanhang, t ex turné till Finland och Italien med bl a Jorma Panula som dirigent och hon har sjungit Rosalinda i en konsertversion av Läderlappen under ledning av Stefan Solyom.

Sommaren 2007 sjöng hon huvudrollen som drottning Kristina i en bel canto opera av Jacobo Foroni i Vadstena. Bland stipendier hon erhållit är Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium som hon tilldelats flera år i rad.

Hon är utbildad vid bl a Musikhögskolan i Malmö och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 2006 på Kungliga Operan som Aida i Daniel Börtz ”Svall”. Hon har också varit engagerad vid Göteborgsoperan, som Första Blomsterflicka i Wagners ”Parsifal”, på Vadstena-Akademien, där hon sjöng titelrollen i Jacobo Foronis opera ”Cristina regina di Svezia” (gästspel på Confidencen i augusti 2008) samt på Reginateatern i Stockholm.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Parsifal Blomsterflicka GöteborgsOperan 6.4.2007
Magnus Gabriel Ebba Sparre Läckö Slottsopera 1.8.2008

Skivtips

Liine Carlsson sjunger drottning Kristina i Jacobo Foroni´s ”Cristina Regina di Svezia” som finns utgiven på Sterlingcd och den kan beställas här

Läs mer