Lisa Gustafsson sopran

Lisa Gustafsson sopran

Lisa Gustafsson är född och uppvuxen i Stockholm. 1992 blev hon antagen till sångklassen på musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm samt på operahögskolan i Stockholm.Hon valde operahögskolan och examinerades 1996. Sin professionella debut gjorde hon 1992 som Lucia i Brittens ”the rape of Lucretia” med moderna operaensemblen och Niklas Willén.

Lisa Gustafsson sopran

Debut Kungliga Operan

Som tredjeårselev på operahögskolan debuterade hon på Stockholmsoperans stora scen i titelrollen som Lolita av Rodion Schedrin under maestro Mstslav Rostropovich.

Kammaropera

Lisa Gustafsson har specialiserat sig på kammaropera och har uruppfört flera nyskrivna operor av bla Hans Gefors, Paula af Malmborg-Ward, Jan Sandström mfl.

Lisa har också spelat i flera musikaler, den mest kända är ”Kristina från Duvemåla” där hon alternerade i titelrollen med Helen Sjöholm i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Konserter

Hon har även en mycket omfattande konsertverksamhet och har gjort en mängd sopransolon i kyrkor och konserthus runt om i Sverige. Hon har varit solist med Sveriges radios symfoniorkester, Hovkapellet, Filharmonikerna samt Norrköpings symfoniorkester och hon har varit solist med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Leif Segerstam, Eric Ericson m.fl.

Flera operahus

Hon har arbetat på Folkoperan, Malmö Opera, Göteborgsoperan, Drottningholms slottsteater, Värmlandsoperan, Läckö slottsopera, Kungliga operan, Norrlandsoperan och Piteå kammaropera och gästspelat på Det Kongelige teater  i Köpenhamn, på Opera North i Leeds mm.

Romanser

2009 släpptes CD:n ”Annas sagor” med romanser av Bo Linde och Lars Erik Larsson, tillsammans med pianisten Mårten Landström. Lisa finns även representerad på Phono Suecia inspelning av Hilding Rosenbergs ”Lycksalighetens ö”, i rollen som Zephyr. Som sångerska är Lisa känd för sin klara, ljusa klang och fina diktion även i det högre registret.

Lisa har tilldelats Kungliga operan och Dramatens Gunn Wållgrenstipendium.

Hon har även medverkat i TV-program som ”Allsång på Skansen” och ”Så ska det låta”.

2013 återvände Lisa till operahögskolan i Stockholm och gick kursen ”Extended opera”. I juli 2015 medverkar hon i Vattnäs Konsertlada i den nyskrivna operan om Jussi Björlings liv – Silverfågeln.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Tokfursten Flickan med spindeln Vattnäs Konsertlada 10.7.2014
Silverfågeln Vattnäs Konsertlada 10.7.2015

 Läs mer

Operalogg