Lucia di Lammermoor Folkets Hus synopsis 2022

Lucia di Lammermoor
80 / 100

Det  är en italiensk opera i tre akter med musik av Gaetano Donizetti från 1835. Libretto av Salvatore Cammarano efter Walter Scotts roman The Bride of Lammermoor från 1819

Lucia di Lammermoor Folkets Hus synopsis 2022

Akt I

En inkräktare har siktats i närheten av Lammermoor Castle, som tillhör lord Henry Ashton [Enrico på italienska]. Slottsvaktens kapten Norman [Normanno] skickar ut sina mannar på spaning. Henry är bekymrad. Familjens förmögenhet är i fara och kan endast räddas genom det planerade giftermålet mellan lordens syster Lucia och den rike sir Arthur Bucklaw [Arturo]. Kaplanen Raymond [Raimondo] påminner sir Henry om att flickan fortfarande sörjer sin nyligen avlidna mor.

Han avslöjar också att Lucia i hemlighet är förälskad i Edgar av Ravenswood [Edgardo], dödsfiende till sir Henry och rättmätig ägare till Lammermoor. Vakterna återvänder och rapporterar att de har känt igen inkräktaren som Edgar av Ravenswood, och sir Henry blir rasande.

Kort före gryningen, vid en fontän i den närbelägna parken, väntar Lucia och hennes kammarjungfru Alice [Alisa] på Edgar. Lucia berättar att hon just på det här stället en gång såg vålnaden av en flicka som fallit offer för ett blodigt kärleksdrama. Alice ber henne glömma Edgar, men Lucia hävdar att kärleken till honom betyder allt för henne.

Edgar kommer in och berättar att han måste resa till Frankrike på ett politiskt uppdrag. Innan dess vill han försonas med sir Henry. Lucia ber honom dock att hemlighålla deras kärlek tills vidare. Edgar går med på det, och de utväxlar ringar och trohetslöften.

Akt II

Några månader senare kommer den dag då Lucia ska gifta sig med Arthur Bucklaw. Norman försäkrar sir Henry om att han har lyckats snappa upp alla brev mellan Lucia och Edgar. Dessutom har han åstadkommit ett förfalskat brev från Edgar som antyder att han är otrogen. När vaktkaptenen går för att hälsa brudgummen välkommen kommer Lucia in, fortfarande inställd på att trotsa sin bror. Sir Henry visar henne brevet och Lucia blir förkrossad.

Brodern insisterar på att hon måste gifta sig med sir Arthur för att rädda familjen. När han lämnar henne kommer kaplanen Raymond in och försöker få henne att ta sig samman. Han påminner Lucia om hennes döda mor och ber henne att göra sin plikt för familjens bästa. Till sist går hon med på att lyda.

Medan bröllopsgästerna samlas i slottets stora sal förklarar sir Henry för den blivande brudgummen att Lucia fortfarande är sorgsen efter moderns död. Flickan kommer in och undertecknar motvilligt äktenskapskontraktet. Plötsligt stormar Edgar in och kräver sin brud, till allas förfäran.

Sir Henry befaller Edgar att ge sig av, men Edgar hävdar att han och Lucia är trolovade. När Raymond visar honom äktenskapskontraktet med hennes underskrift, förbannar Edgar henne och sliter förlovningsringen av fingret, varpå han rusar ut, rasande och förtvivlad.

Akt III

Sir Henry besöker Edgar i hans förfallna hem och hånar honom med beskedet att Lucia och Arthur just har gift sig. De båda männen kommer överens om att mötas i gryningen på släkten Ravenswoods gravplats för att utkämpa en duell.

På Lammermoor Castle avbryter kaplanen festligheterna med en fasansfull nyhet: Lucia har förlorat förståndet och dräpt sin nyblivne make Arthur. Lucia träder in, täckt av blod. Medan hon kastas mellan ömhet, glädje och fasa återupplever hon sina möten med Edgar och föreställer sig att de båda är tillsammans på bröllopsnatten. Hon svär att hon aldrig kan bli lycklig i himlen utan sin älskade och hoppas att hon ska återförenas med honom där.

När sir Henry återvänder blir han först rasande över Lucias beteende men inser snart att hon har tappat förståndet. Efter ett förvirrat och våldsamt gräl med brodern faller hon samman.

På gravplatsen klagar Edgar över att han har förlorat Lucia. Han väntar på sir Henry och hoppas att duellen ska göra slut på hans liv. Bröllopsgäster som kommer från Lammermoor Castle berättar för honom att den döende Lucia har ropat hans namn. Han ska just skynda till hennes sida när Raymond anländer och berättar att hon har dött. I sin önskan att förenas med Lucia i döden tar Edgar sitt liv.

Läs mer