Malmö Opera jubileumssäsongen 2019 – 20

Charlotte Hellekant som Charlotte Anderast

Malmö Opera, dåvarande Malmö Stadsteater, invigdes 23 september 1944. Dagen före 75-årsdagen ser vi tillbaka på den tid som gått med en stor galaföreställning. Det blir ett glatt återseende med många nya och gamla vänner och ett program som innehåller musik ur gamla och nya succéer. Malmö var länge känt som operetternas stad. Under jubileumsåret hyllar vi detta genom att spela operetternas operett, Offenbachs Orfeus i underjorden – satirisk, vågad, otroligt rolig och med Rickard “GayTenor” Söderberg, Loa Falkman och Marianne Mörck i rollistan. 

För 75 år sedan fick Malmö sin första stora teater! Vi firar det med en jubileumssäsong som innehåller fantastiska operor och musikaler med avstamp i husets historia.Säsongen öppnar med Sebastian Fagerbergs Höstsonaten som bygger på Ingmar Bergmans film med samma namn. Bland sångarna märks Charlotte Hellekant och Erika Sunnegårdh, båda kända från Metropolitan Opera.

Puccinis klassiker Tosca ges i en spännande ny upplaga, signerad Sofia Juphiter, medan En midsommarnattsdröm är en nyuppsättning av Peter Halls legendariska Glyndebourne-produktion från 1981, nu för första gången i Sverige.

Koreografen Örjan Andersson har skapat ett nytt dansverk, inspirerat av Mozarts Requiem. Skånes Dansteaters dansare medverkar, kompletterade med den 88-årige legenden Rolf Hepp.

Malmö Opera på turné ger sig ut på vägarna med flera produktioner. Tre fantastiska musikalartister spelar en personligt färgad och underhållande show från en lastbil runt om i regionen medan den kände tenoren Rickard Söderberg gör en ambulerande jubileums- och allsångsturné tillsammans med våra masterstudenter. Hedwig and the Angry Inch, musikaliskt inspirerad av artister som Debbie Harry, David Bowie och Lou Reed, är en vågad, fräck off-Broadwaymusikal om en transsexuell rockstjärna, spelad i samarbete med Malmö Stadsteater och Riksteatern.

Operaverkstan är Malmö Operas scen för barn och unga i åldrarna 0-100. Myriader av världar är ett allkonstverk för bebisar 6-18 månader och Masken visar ditt sanna jag en workshop, baserad på Eugène Ionescos pjäs Ledaren. Kabareten Inget får hejda premiären! är Operaverkstans 75-årspresent till huset, en hyllning till människans lust att spela teater.

Mer om säsongen kommer senare…

Läs mer

Sydsvenskan