Marcus Jupither svensk internationell baryton

Marcus Jupither svensk internationell baryton Marcus Jupither svensk internationell baryton

 Marcus Jupither är född och uppvuxen i Stockholm och fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm. Debut 1995 som Don Giovanni på Confidencen. De följande åren gjorde han en mängd varierande roller på teatrar. Till exempel Kungliga Operan i Stockholm, Folkoperan, Malmö Musikteater, Musikteatern i Värmland och Den Norske Opera.

Marcus Jupither svensk internationell baryton

Roller

Dr.Falke (Läderlappen), Riccardo (I Puritani), Figaro (Barberaren i Sevilla), Dunois (Jeanne D´Arc), Carlo Gérard. Roucher (Andrea Chénier), Escamillo, Moralés och Dancaïre (Carmen). Marcello och Schaunard (La Bohème).  Jim i Skandinavienpremiären av Glasmenageriet av Antonio Bibalo.

Marcus Jupither uppmärksammades stort för Wozzeck på GöteborgsOperan, en roll som han senare också gjorde på Tjeckiska Nationaloperan. Under ”Prague Spring Festival” och renderade honom en nominering som bästa skådespelare i Tjeckien 2001.

Samma år så kreerade han Macbeth vid urpremiären av Jan Sandströms Macbeth2 på GöteborgsOperan, en roll som var specialskriven för honom.

Vid samma tid började erbjudanden från utländska scener komma. Detta ledde till bl.a. Ford i Falstaff vid sommarfestivalen i Aix-En-Provence. Kuligin i Katya Kabanova vid Theatre de la Monnaie i Bryssel. Roland i Schuberts Fierrabras vid operan i Frankfurt.

Parallellt fortsatte karriären i Sverige med Dr.Schön i Lulu i Göteborg, Greve Holberg i Maskeradbalen på Confidencen. Scarpia i Tosca på Folkoperan. Boris Ismajlov i Lady Macbeth från Mtsensk på Värmlandsoperan.

Därefter följde en rad framträdanden som Alberich i Das Rheingold med Göteborgs Symfoniker under ledning av Kent Nagano. På Kungliga Operan i Stockholm och Den Norske Opera. Våren 2006 gjorde han samma roll i Riga och Bergen i en samproduktion mellan Lettiska Nationaloperan och Bergens Festspel.

Under hösten gjorde han ett inhopp under några föreställningar som Greve Luna i Trubaduren på Kungliga Operan.

2007 inleddes med Scarpia i Tosca på Kungliga Operan och följdes av hans första Klingsor i Parsifal på Vörmlandsoperan. I juni 2007 sjöng han sin första Rigoletto, på Stockholmsoperan.Den följdes av Barak i Die Frau ohne Schatten på Badisches Staatstheater i Karlsruhe, Alberich i både Siegfried och Götterdömmerung med Den Norske Opera, samt Siegfried Alberich på Lettiska Nationaloperan i Riga.

Bland framtida engagemang märks Alberich i Karlsruhe och på Kungliga Operan i Stockholm samt Greve Tomskij i Spader Dam i en nyuppsättning på Stockholmsoperan.

Under våren 2011 är han närmast aktuell som Alberich i “Nibelungens ring” fem ringcykler, på Wermland Opera.

Stipendier och andra utmärkelser

2008 erhöll han Birgit Nilsson-stipendiet som delades ut vid konsertens som högtidhöll 90-årsdagen av hennes födelse.

2010 innefattar bl.a. Frank i Läderlappen och titelrollen i Verdis Macbeth på Kungliga operan i Stockholm Orest i Elektra i Savonlinna samt titelrollen i Den Flygande Holländaren i Salzburg.Han sjöng Don Carlo i Verdi´s “Ernani på Södertäljeoperan hösten 2010.

Bland framtida engagemang märks Scarpia i Tosca och Alberich såväl i Värmlandsoperans nya “Ring” såväl som på Kungliga Operan i Stockholm.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Barberaren i Sevilla Figaro Malmö Opera 6.9.1996
Dead Man Walking George Benton Malmö Opera 19.11.2006
Spader Dam Tomskij Kungliga Operan Stockholm 22.5.2009
Elektra Orestes Kungliga Operan Stockholm 23.1.2010
Stiffelio Stankar(sceniskt) 16.4.2011
Rhenguldet Alberich Wermland Opera 18.4.2011
Tosca Baron Scarpia Kungliga Operan Stockholm 5.3.2011
Rhenguldet Alberich Wermland Opera 13.6.2011
Siegfried Alberich Wermland Opera 22.4.2011
Siegfried Alberich Wermland Opera 22.4.2011
Ragnarök Alberich Wermland Opera 24.4.2011
Ragnarök Alberich Wermland Opera 19.6.2011
Ernani Don Carlo Södertäljeoperan 24.11.2011
Kult Rektorn Radioteatern 2.11.2013
Die Tote Stadt Frank Wermland Opera 27.2.2016

Läs mer

Intervju med Marcus Jupither i OV-Revyn Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm December 2008

– Nu har jag uppnått den ålder då jag kan börja bli en riktigt bra sångare. De närmaste 15 åren kommer att bli mina bästa, tror barytonsångaren Marcus Jupither, 39, snart aktuellt igen som Alberich i Ringen på Stockholmsoperan, och som greve Tomskij i vårens uppsättning av Tjajkovskijs Spader dam. Våren 2010 sjunger han titelrollen i Verdis Macbeth och samma år är en annan ännu ej officiell roll klar på Stockholmsscenen, avslöjade Marcus vid ett möte med OperaVännerna härförleden.

Marcus har, innan han kom till Stockholmsoperan, medverkat i en rad olika operor på olika operahus, bl.a. Kungliga Operan, GöteborgsOperan, Den Norske opera, Värmlandsoperan, Malmö Opera samt i Vadstena. Han har också arbetat i Tyskland i olika omgångar och hans råd till unga sångare är att ta sig dit så fort som möjligt. Här finns 70 operahus och 700 operaagenturer, så man förstår att utbudet av roller är betydligt fler än hemma. -En av mina starkaste roller är Wozzeck, som jag gjort i Göteborg och på Tjeckiska Nationaloperan i Prag under “Prague Spring Festival”.

En föreställning som f.ö. gav mig en nominering, som en av tre, till priset som bästa skådespelare i Tjeckien 2001.  Marcus berättar stolt och menar att en sångare inte bara ska kunna sjunga utan också kunna agera dramatiskt på scenen. Det kan annars vara tufft att ta sig fram utomlands. När Marcus gjorde rollen som Roland i Schuberts Fierrabras blev regissören utbuad på premiären. Sånt får man ta, men det händer ju inte så ofta. Marcus är nu anställd på två år vid Kungliga Operan, vilket han ser som en trygghet efter många år som frilans.  Nu har jag chansen att lära mig ett antal nya roller ordentligt.

Far och son

Marcus är son till den berömde operasångaren Rolf Jupither, som dog 1984. Marcus minns med värme sin barndom, där han hängde pappa i hälarna på Operan. – Jag växte mer eller mindre upp på Operan och jag älskade operamusik. Jag var bara tre år när jag såg min första Carmen. Jag vägrade att gå hem och när det var dags för applådtacket skrek jag “bravo pappa” så det hördes över hela salongen. Marcus gick franska skolan och Södra Latins musiklinje. Han fortsatte sedan sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan, Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm. Hans första sånglärare vid 15 års ålder var tenoren Helge Brilioth. Sedan arbetade Marcus många år med Hugo Hasslo, legendarisk baryton med titelrollen i Rigoletto som sin kanske mest framgångsrika roll.

Nu mera sjunger han med Kerstin Meyer, en fantastisk lärare och människa. Marcus Jupithers första roll var som En trojansk krigare i Mozarts Idomeneo under ledning av Arnold Östman på Drottningholms Slottsteater. Därefter gjorde han Caliban i Purcells Stormen vid Vadstena-Akademien 1992. Hans egentliga professionella debut ägde rum 1995 som Don Giovanni vid Ulriksdals Slottsteater Confidencen. I regi av Johannes Schaaf. Senare sjöng han i Greve Holberg Maskeradbalen på samma scen.

Aix-en-Provence

Han sjöng Ford i Falstaff under Verdi-året 2001 vid sommarfestivalen i Aix-en-Provence. Med regi av bortgångne avantgarde-regissören Herbert Wernicke. Han var engagerad av Théâtre La Monnaie i Bryssel för att göra Kuligin i Christoph Marthalers produktion av Katja Kabanova. Under 2002 gjorde han även Dr. Schön vid Sverigepremiären av treaktsversionen av Alban Bergs Lulu på GöteborgsOperan. Modern musik roar mig mycket: det är svårt, men en spännande utmaning.

I Bohème har Marcus sjungit fyra olika roller: Alcindore, Benoit, Marcel och Schaunard. Vad gäller Wagnerrepertoaren är Alberich i Ringen en roll som följd Marcus under åren och den har han gjort på flera operahus. Han berättar att han blivit tillfrågad flera gånger om Wotan men har bara sjungit den en gång, i Rhenguldet. Marcus Jupither som Barak i Strauss opera Die Frau ohne Schatten i Karlsruhe.   Jag tror inte man skall sjunga Wotan för tidigt, utan vänta tills rösten mognat, och då vill jag sjunga alla tre Wotan-rollerna.

Förra året gjorde han sin första Klingsor i Värmlandsoperans Parsifal och helt nyligen sjöng han Barak i Die Frau ohne Schatten i Mannheim och Karlsruhe. En oförglömlig upplevelse var Beethovens symfoni nr 9 i Albert Hall 1999 under ledning av Sir Colin Davis. – Det kändes ganska andäktigt när jag, som ung och ganska oprövad sångare, kom dit och fick dela loge med Alfred Brendel och dela scenen med bl.a. Robert Dean Smith, säger han.

Våren 2004

Våren 2004 sjöng Marcus rollen Scarpia i Jasenko Selimovics uppsättning av Tosca på Folkoperan i Stockholm, en roll som han också gjorde i en mer traditionell tappning med Kungliga Operan under hösten 2004 och som han återkom till 2007 när Tosca sattes upp på nytt.

2008 har innehållit flera uppsättningar av Rhenguldet och Siegfried, där han sjungit Alberich. Nu är han alltså aktuell i denna roll på Operan där han också kommer att sjunga Alberich i Ragnarök för första gången. Att ha ett känt namn har bara varit på gott, menar Marcus. – Jag lärde mig oerhört mycket av pappa och eftersom jag bara var 14 år då han gick bort behövde jag aldrig bli jämförd med honom.

Drömroller: ja i så fall hägrar Jago i Otello, Amonasro i Aida och märkligt nog den lite udda rollen som Michonnet i Cileas härliga opera Adriana Lecouvreur. Marcus är inte rädd att göra osympatiska figurer. Greve Luna, Scarpia och Alberich är ju ganska elaka gubbar. – Ondskan är en drivkraft och jag upplever att det ofta är mer intressant att göra elaka personer än mesiga! De får tenorerna stå för.

På frågan om idoler och förebilder blev Marcus närmast lyrisk när han berättade om Birgit Nilsson, som han anser vara vår tids absolut främsta operasångerska. På den manliga sidan nämnde han med stor respekt Nicolai Gedda och Sigurd Björling av de äldre samt Bryn Terfel av de nu verksamma. Marcus var gift med Sofia Jupither som är regissör och de har en son, Oscar, som är 3,5 år gammal.

Ur OV-Revyn (2008) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg och Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan Lennart Öquist intervjuade Marcus Jupither vid mötet med OperaVännerna.

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida