Maria Callas grekisk sopran 1923-1977

Maria Callas grekisk sopran 1923-1977

Maria Callas föddes av grekiska föräldrar i New-York och hette egentligen Kalogeropoulos i efternamn. Hon kom som 13-åring till Grekland där hon studerade för Elvira de Hidalgo och debuterade redan vid 15-års ålder som Santuzza i På Sicilien.

Maria Callas grekisk sopran 1923-1977

Under kriget sjöng hon på operan i Athén och prövade sedan lyckan i USA, men utan framgång. Först 1947 fick hon sitt legendariska genombrott på arenan i Verona där hon sjöng titelpartiet i Ponchiellis La Gioconda.

Succén var lika stor på de stora italienska operascenerna, och 1948 väckte hon återigen uppseende då hon sjöng Elvira i Bellinis bortglömda opera Puritanerna. Från 1950 var hon knuten till La Scala men sjöng också på Covent Garden, Grand Opéra i Paris, statsoperorna i Wien och Berlin och från 1956 på Metropolitan.

Hon var sin tids obestridda primadonna assoluta och det var hennes förtjänst att en lång rad glömda italienska belcanto-operor återupptogs, bl.a. Bellinis Norma, Sömngångerskan och Il Pirata, Donizettis Poliuto och Cherubinis Medea, men hon var också suverän inom den gängse italienska repertoaren, som Tosca, La Traviata m.fl

Från 1971 var hon lärare vid Juillard School of Music i New-York.

 read more