Marika Schönberg sopran

Den svenska sopranen Marika Schönberg är knuten till Oper Leipzig där hon som en av de ledande sopranerna sjungit roller som Pamina i Trollflöjten, Grevinnan i Figaros bröllop, Donna Anna i Don Giovanni, Vitellia i Titus mildhet, Mimì i La Bohème, Antonia i Hoffmanns äventyr, Michaëla i Carmen, Chrysothemis i Elektra, Tania vid urpremiären av Philippe Hersants Der Schwarze Mönch, Jenny Smith i Kurt Weills Staden Mahagonnys uppgång och fall, Irene i Rienzi, Freja i Rhenguldet, Tatjana i Eugen Onegin och titelrollen i Jenufa. Föregående säsong sjöng Marika Mimì i La Bohème, Anne Turelove i Rucklarens väg, Första damen i Trollflöjten, Mariana i Das Liebesverbot, Freja i Rhenguldet, Gerhilde i Valkyrian, Marguerite i Faust och Nedda in Pajazzo.

Marika Schönberg sopran

Marika Schönberg, bland övriga engagemang kan nämnas gästspel på Théâtre du Capitole i Toulouse, Deutsche Oper i Berlin, GöteborgsOperan och Drottningholms Slottsteater. Hon har sjungit Agathe i Friskytten vid konsertanta framföranden under ledning av Andreas Schüller, Mariana i Wagner’s Das Liebesverbot med Münchner Rundfunkorchester och Ulf Schirmer och Gerhilde i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.
Marika Schönberg har arbetat med regissörer som Peter Konwitschny och Dietrich Hilsdorf och dirigenter som Sir Andrew Davies, Axel Kober, Ulf Schirmer, Marc Albrecht, Pinchas Steinberg, Christophe Rousset, Antony Bramall, Mario Venzago, Frédric Chaslin och John Axelrood.

I konsertsammanhang har Marika Schönberg framträtt med Gewandhaus Orchester, Gdansk Filharmoniska orkester, Orchester des Mitteldeutschen Rundfunks, Zürcher Kammerorchester, Kungliga Filharmonikerna, Helsingborgs Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Åbo Symfoniorkester. Hennes repertoar är bred och innefattar musik från barock till nutida. Hon har sjungit Sjostakovitjs Symfoni nr 14 med DalaSinfoniettan och Ragnar Söderlinds Et nordisk Requiem med Kringkastningsorkestret i Oslo.

Marika Schönberg är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och vid Operahögskolan i Stockholm. Hon har fått en rad stipendier och utmärkelser; bland dem Jenny Lind Stipendiet och första pris Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Hon debuterade som Barbarina i Figaros bröllop på Kungliga Operan.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Don Giovanni Donna Anna Drottningholms slottsteater 28.7.2011

läs mer