Marit Strindlund debuterar på operahus 2024

marit strindlund
87 / 100

Marit Strindlund är en av de svenska dirigenter som syns sällan hos europeiska operahus och de kvinnliga svenska dirigenterna verksamma utomlands är ännu färre. Men den svenska operadirigenten Marit Strindlund har ett intensivt 2024 framför sig med många europeiska debuter.
“Jag är så glad över möjligheterna att få arbeta med riktigt fina sångare och orkestrar i intressant repertoar” säger Strindlund. “Det är ovanligt att få det förtroendet, även på hemmaplan” fortsätter hon.

Marit Strindlund debuterar på operahus 2024

Efter att ha varit Chefdirigent och Musikalisk ledare på Folkoperan i Stockholm under 8 år och Konstnärlig Chef Musik på Spira och Jönköpings Sinfonietta i 3 år, har Strindlund nu lämnat de fasta uppdragen och är igen internationellt verksam som operadirigent.

I februari leder hon uruppförandet av den nyskrivna helaftonsoperan “Brodeck” på Opera Ballet Vlaanderen i Antwerpen, med orkester, kör och ett internationellt sångarlag.

Det är ingen riktig debut just på Opera Vlaanderen för mig eftersom jag har varit här tidigare och gjort kammaropera” säger hon, “men det är första gången på stora scenen, och det är härligt att få återvända och leda en stor produktion med fantastiska solister.

Därefter fortsätter 2024 för Strindlund med operadebuter på Wiener Festwochen, Stuttgart Staatsoper, Mecklenburgisches Staatstheater, och på Volksbühne i Berlin i en produktion tillsammans med orkestern från Komishe Oper.

“Opera är min passion, och jag kommer alltid att resa dit där jag får möjlighet att dirigera det” avslutar hon.

Operan “Brodeck”, av tonsättaren Daan Janssens, har premiär den 9e februari och spelas i 9 föreställningar på Opera Ballet Vlaanderen, dirigerade av Marit Strindlund.

LÄS MER