Matilda Paulsson mezzosopran med utlandsuppdrag

Matilda Paulsson mezzosopran med utlandsuppdrag Foto: Emelie Kroon

Matilda Paulsson fick sitt genombrott under våren 2008. Då hon gestaltade Octavian i Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm. Detta ledde till inbjudningar att sjunga samma roll på Staatsoper Hannover och Theater Kiel. Under säsongen 2010/2011 sjöng hon Fenena i Nabucco på Det Kongelige Teater i Köpenhamn men också Arsamene i Xerxes som Cherubin i Figaros bröllop på Kungliga Operan i Stockholm. Säsongen innefattade även Arsamene på Den Ny Opera i Esbjerg, följt av titelrollen i Carmen på Opera på Skäret.

Matilda Paulsson mezzosopran med utlandsuppdrag

Matilda Paulsson under säsongen 2011/2012 framträdde som Carmen på såväl Finlands Nationalopera som Kungliga Operan. Sommaren 2012 innefattade Donna Elvira i Don Giovanni på Teater Hedeland. Matilda Paulsson har därefter medverkat i produktionen Gåvan på Operaverkstan vid Malmö Opera, sjungit Mary i Den flygande holländaren och Tredje damen i Trollflöjten på Folkoperan, Alcina i Vivaldis Orlando Furioso i Bremen och Meg Page i Falstaff på Läckö Slottsopera. Under innevarande säsong sjunger hon Hans i Hans och Greta på GöteborgsOperan samt Cherubin i Figaros bröllop på Wermland Opera.

Utbildning

Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy of Music i London och Operahögskolan i Stockholm.  Matlida Paulsson sjöng rollen som Marta Goebbels i Anders Nilssons Zarah på Folkoperan. Amastre i Xerxes på Drottningholms Slottsteater. Erica vid Sverigepremiären av Samuel Barbers Vanessa på Malmö Opera och Ottavia i Poppeas kröning på Drottningholm.
Hon debuterade på Det Kongelige i Köpenhamn som Kompositören i Ariadne på Naxos i regi av Robert Carsen. Bland hennes övriga roller kan Dorabella i Così fan tutte, Orlovsky i Läderlappen, Hans i Hans och Greta och Lisetta i Haydns Il mondo della luna nämnas.

Konserter

Som konsertsångerska har Matilda Paulsson framträtt under ledning av dirigenter som Sir Charles Mackerras, Gustavo Dudamel, Daniel Harding, Arnold Östman och Alan Buribayev.  Bland annat i Berwaldhallen, Göteborgs Konserthus, St Paul’s Cathedral, St Martin in the Fields och St John’s Smith Square.

Våren 2012 innefattade en konsert i Suginami Kokodai Recital Hall i Tokyo och Beethovens 9:a vid Norrköpings Symfoniorkesters 100-årsjubileum. Matilda Paulsson framträder regelbundet med World Orchestra for Peace (grundad av Georg Solti); nu senast i oktober 2012 i Carnegie Hall i New York och i Chicago Symphony Hall. I samband med det som skulle varit Soltis 100-årsdag. Hösten 2013 innefattade Grimgerde i konsertanta framföranden av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

CD-inspelningar

Under hösten 2009 utkom Matilda Paulssons första solo-CD, Junge liebe (Caprice), med ett urval romanser ackompanjerade av Bengt-Åke Lundin, som följts upp av Der Ton (Sterling) med romanser av Joseph Marx.

Hon berör under skinnet med känsligt vibrato, klar diktion och djupt uttryck… (SvD 18 november 2009)

Matilda Paulsson föddes i Lund och har fått sin utbildning på Kammarmusikerutbildningen vid Mälardalens Högskola, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy Opera School of Music i London samt Operahögskolan i Stockholm.Hon har sjungit roller som Cherubino i Figaros bröllop vid Théâtre Albert i Frankrike, Dorabella i Così fan tutte vid Cambridge Opera, Lisetta i Haydns Il Mondo della Luna, Ottavia i Monteverdis Poppeas kröning, Prins Orlovsky i Läderlappen, Hans i Hänsel und Gretel vid Opera East i London, Amastre i Händels Xerxes på Drottningholms Slottsteater och David i Händels Saul för Vadstena-Akademien.

Matilda Paulsson har också en varierad konsert- och oratorierepertoar med Bachs Juloratorium och Magnificat (bland annat med Musica Vitae), Mozarts Requiem (bland annat med Johannesburg Symfoniorkester) och Tipetts A Child of Our Time som några exempel. Hon har gett konserter på arenor som St Paul´s Cathedral, St Martin in the Fields, St John’s Smith Square och St Pauls’s Church Covent Garden.

Hon har tilldelats en mängd stipendier exempelvis Louisa Banerjei Prize for Singing, the Paton Award, N&E Scholarship, Kungliga Musikaliska Akademien samt Confidencenstipendiet ur Anders Walls stiftelser. Vid Operahögskolans uppspel på Kungliga Operans stora scen våren 2007 hyllades Matilda väldigt för vad som bevisat kommer att bli en paradroll för henne; Octavian i Der Rosenkavalier.

Under 2007 sjöng Matilda även Magda Goebbels i Zarah på Folkoperan i Stockholm, David i Händels Saul på Vadstenaakademien och Amastre i Händels Xerxes på Drottningholmsteatern. Våren 2008 gjorde Matilda succédebut på Kungliga Operan i titelrollen i Rosenkavaljeren. Octavian var också den roll med vilken Matilda gjorde sin tyska debut på Staatsoper Hannover hösten 2008, samt Theater Kiel under våren 2009. Sommaren 2008 sjöng Matilda Ottavia och Nerone i Monteverdi-föreställningen I Krig och Fred med dirigent Arnold Östman på Confidencen.

Våren 2009 debuterade Matilda på Malmö Opera som Erika i Barbers Vanessa. Under sommaren 2009 sjunger hon Ottavia i Poppeas Kröning på Drottningholmsteatern. Hösten 2009 väntar Arsamene i Händels Xerxes på Kungliga Operan i Stockholm, samt debut på Det Kongelige i Köpenhamn som Der Komponist i Strauss Ariadne auf Naxos i regi av Robert Carsen.

Matilda Paulsson gästar sedan åter Det Kongelige under hösten 2010, som Fenena i Verdis Nabucco. Hun brød for alvor igennem, da hun i foråret 2008 sang Octavian i Rosenkavaleren på Kungliga Operan i Stockholm, Hendes succes her medførte umiddelbart invitationer til at synge partiet på Staatsoper Hannover og Theater Kiel,

I indeværende sæson har hun sunget Fenena i Nabucco på Det Kongelige Teater i København samt Arsamene i Xerxes og Cherubino i Figaros bryllup på Kungliga Operan i Stockholm, Herudover har Matilda Paulsson bl.a. sunget Marta Goebbels i Anders Nilssons Zarah på Folkoperan i Stockholm, Amastre i Xerxes på Drottningholms Slottsteater, Erica i Samuel Barbers Vanessa på Malmö Opera og Ottavia i Poppeas kroning på Drottningholm Slottsteater.

I somras sjöng hon Carmen i Opera på Skärets uppsättning, en roll som hon senare skall sjunga både på Kungliga Operan i Stockholm som Nationaloperan i Helsingfors.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Rosenkavaljeren Octavian Kungliga Operan Stockholm 19.4.2008
Vanessa Erika Malmö Opera 15.4.2009
Nabucco Fenena Den Kongelige Opera i Köpenhamn  4.10.2010
Xerxes Arsamene Kungliga Operan Stockholm 12.10.2009
Xerxes Arsamene Den Ny Opera 29.5.2011
Gåvan – fyra kortoperor Clara och Prinsessan Operaverkstan på Malmö Opera 8.12.2012
Den flygande holländaren Amma Folkoperan 6.2.2013
Trollflöjten 3:e Dam Folkoperan 18.9.2013
Falstaff Mrs Meg Page Läckö slottsoperan 12.7.2014
Figaros bröllop Cherubino .Wermland Opera 8.11.2014
Hans och Greta Hans GöteborgsOperan 22.11.2014
Den listiga lilla räven Rävhannen NorrlandsOperan 25.2.2016
Rokokomaskineriet Librettisten Drottningholms slottsteater 11.6.2016
I Puritani Enrichetta Den Jyske Opera 18.8.2016
Elektra Den förtrogna GöteborgsOperan 4.2.2017
Trollflöjten Tredje damen GöteborgsOperan 12.4.2017
Lakmé Mallika Malmö Opera 8.10.2017
Herr Arnes penningar GöteborgsOperan 22.4.2017
Ariadne på Naxos Kompositören m fl GöteborgsOperan 3.2.2018
En nunna för mycket Advokat Märta Björnbom Kammar opera syd på Ystads Teater 28.6.2019
Valkyrian Siegrune GöteborgsOperan 1.12.2019
Candide Paquette Kungliga Operan 25.1.2020

Läs mer

Intervju med Matilda Paulsson i OV-Revyn Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm November 2008

När Matilda Paulsson, mezzosopran, i våras fick besked från Kungliga Operan att hon skulle ersätta den insjuknade Susann Végh i rollen som Octavian i Richard Strauss Rosenkavaljeren var det bara tre veckor kvar till premiären.

 Så jag lärde mig en akt i veckan. Men rollen fanns ändå bokstavligt talat på mina läppar eftersom jag en kort tid innan fått klartecken från Staatsoper i Hannover att jag skulle göra rollen där, berättar Matilda.

Rosenkavaljeren

Premiären i Stockholm blev i alla fall mycket lyckad och sedan har karriären för Matilda rullat på med olika konserter och soloframträdanden. Men från början var det inte alls självklart att hon skulle bli sångerska. Hon är nämligen utbildad i beteendevetenskap och har tidigare arbetat inom bl.a. psykvården, något som Matilda fortsatte med en tid parallellt som hon sjöng på Folkoperan. Då hade hon föreställning till kl. 22.00 och gick sedan vidare till sin natttjänst på psykakuten, där hon jobbade fram till åtta på morgonen.

Jag har alltid varit intresserad av musik och gick en kammarmusik utbildning i Västerås. När jag sedan bestämt mig för att satsa på musiken på heltid åkte jag till London, där jag gick en fyra år lång utbildning vid Royal Academy of Music, berättar Matilda. I England stod Matilda inför en lovande sångkarriär men bestämde sig för att åka hem till Sverige. – Jag fick börja i kören på Folkoperan i Romeo och Julia, kanske inte precis vad jag tänkt mig, men det var ju i alla fall en start.

Körandet förde dock med sig att hennes och dirigenten Tobias Ringborgs blickar kom att mötas då och då från diket. Tobias försökte bjuda ut den vackra mezzon redan första kvällen men fick nobben, men efter tre föreställningar gav hon med sig och nu är de båda ett par.

Vad gäller Matilda har hon fortfarande mycket ogjort och några drömroller är givna, som Delila, Carmen och Amneris. Fast jag hade ju förmånen att få starta med min verkliga drömroll, nämligen Octavian. Närmast är Matilda aktuell i Sveriges Televisions nya satsning, kallad Hotell Opera, där man gör fyra olika scener ur operor, med fyra olika kvinnliga regissörer – samt en manlig dirigent, nämligen [sic!] Tobias. Hösten 2009 är Matilda tillbaka på Kungliga Operan i Händels Xerxes. Katarina Karnéus gör titelrollen medan Matilda Paulsson gör hans broder. Det blir alltså två kvinnor som män på Operan nästa höst!

Ur OV-Revyn (2008) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg och Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida