Matilda Paulsson mezzosopran med utlandsuppdrag

Foto: Emelie Kroon

 Matilda Paulsson fick sitt genombrott under våren 2008. Då hon gestaltade Octavian i Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm. Detta ledde till inbjudningar att sjunga samma roll på Staatsoper Hannover och Theater Kiel. Under säsongen 2010/2011 sjöng hon Fenena i Nabucco på Det Kongelige Teater i Köpenhamn men också Arsamene i Xerxes som Cherubin i Figaros bröllop på Kungliga Operan i Stockholm. Säsongen innefattade även Arsamene på Den Ny Opera i Esbjerg, följt av titelrollen i Carmen på Opera på Skäret.

Matilda Paulsson

Under säsongen 2011/2012 framträdde Matilda Paulsson som Carmen på såväl Finlands Nationalopera som Kungliga Operan. Sommaren 2012 innefattade Donna Elvira i Don Giovanni på Teater Hedeland. Matilda Paulsson har därefter medverkat i produktionen Gåvan på Operaverkstan vid Malmö Opera, sjungit Mary i Den flygande holländaren och Tredje damen i Trollflöjten på Folkoperan, Alcina i Vivaldis Orlando Furioso i Bremen och Meg Page i Falstaff på Läckö Slottsopera. Under innevarande säsong sjunger hon Hans i Hans och Greta på GöteborgsOperan samt Cherubin i Figaros bröllop på Wermland Opera.

Utbildning

Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy of Music i London och Operahögskolan i Stockholm.  Matlida Paulsson sjöng rollen som Marta Goebbels i Anders Nilssons Zarah på Folkoperan. Amastre i Xerxes på Drottningholms Slottsteater. Erica vid Sverigepremiären av Samuel Barbers Vanessa på Malmö Opera och Ottavia i Poppeas kröning på Drottningholm.

Hon debuterade på Det Kongelige i Köpenhamn som Kompositören i Ariadne på Naxos i regi av Robert Carsen. Bland hennes övriga roller kan Dorabella i Così fan tutte, Orlovsky i Läderlappen, Hans i Hans och Greta och Lisetta i Haydns Il mondo della luna nämnas.

Konserter

Som konsertsångerska har Matilda Paulsson framträtt under ledning av dirigenter som Sir Charles Mackerras, Gustavo Dudamel, Daniel Harding, Arnold Östman och Alan Buribayev.  Bland annat i Berwaldhallen, Göteborgs Konserthus, St Paul’s Cathedral, St Martin in the Fields och St John’s Smith Square.

Våren 2012 innefattade en konsert i Suginami Kokodai Recital Hall i Tokyo och Beethovens 9:a vid Norrköpings Symfoniorkesters 100-årsjubileum. Matida Paulsson framträder regelbundet med World Orchestra for Peace (grundad av Georg Solti); nu senast i oktober 2012 i Carnegie Hall i New York och i Chicago Symphony Hall. I samband med det som skulle varit Soltis 100-årsdag. Hösten 2013 innefattade Grimgerde i konsertanta framföranden av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

CD-inspelningar

Under hösten 2009 utkom Matilda Paulssons första solo-CD, Junge liebe (Caprice), med ett urval romanser ackompanjerade av Bengt-Åke Lundin, som följts upp av Der Ton (Sterling) med romanser av Joseph Marx.

Hon berör under skinnet med känsligt vibrato, klar diktion och djupt uttryck… (SvD 18 november 2009)

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
RosenkavaljerenOctavianKungliga Operan Stockholm19.4.2008
VanessaErikaMalmö Opera15.4.2009
NabuccoFenenaDen Kongelige Opera i Köpenhamn 4.10.2010
XerxesArsameneKungliga Operan Stockholm12.10.2009
XerxesArsameneDen Ny Opera29.5.2011
Gåvan – fyra kortoperorClara och PrinsessanOperaverkstan på Malmö Opera8.12.2012
Den flygande holländarenAmmaFolkoperan6.2.2013
Trollflöjten3:e DamFolkoperan18.9.2013
FalstaffMrs Meg PageLäckö slottsoperan12.7.2014
Figaros bröllopCherubino.Wermland Opera8.11.2014
Hans och GretaHansGöteborgsOperan22.11.2014
Den listiga lilla rävenRävhannenNorrlandsOperan25.2.2016
LakmeMallikaMalmö Opera
Ariadne på NaxosKompositören m flGöteborgsOperan
En nunna för mycketAdvokat Märta BjörnbomKammar opera syd på Ystads Teater28.6.2019

Läs mer

Intervju med Matilda Paulsson i OV-Revyn Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm November 2008

När Matilda Paulsson, mezzosopran, i våras fick besked från Kungliga Operan att hon skulle ersätta den insjuknade Susann Végh i rollen som Octavian i Richard Strauss Rosenkavaljeren var det bara tre veckor kvar till premiären.

 Så jag lärde mig en akt i veckan. Men rollen fanns ändå bokstavligt talat på mina läppar eftersom jag en kort tid innan fått klartecken från Staatsoper i Hannover att jag skulle göra rollen där, berättar Matilda.

Rosenkavaljeren

Premiären i Stockholm blev i alla fall mycket lyckad och sedan har karriären för Matilda rullat på med olika konserter och soloframträdanden. Men från början var det inte alls självklart att hon skulle bli sångerska. Hon är nämligen utbildad i beteendevetenskap och har tidigare arbetat inom bl.a. psykvården, något som Matilda fortsatte med en tid parallellt som hon sjöng på Folkoperan. Då hade hon föreställning till kl. 22.00 och gick sedan vidare till sin natttjänst på psykakuten, där hon jobbade fram till åtta på morgonen.

Jag har alltid varit intresserad av musik och gick en kammarmusik utbildning i Västerås. När jag sedan bestämt mig för att satsa på musiken på heltid åkte jag till London, där jag gick en fyra år lång utbildning vid Royal Academy of Music, berättar Matilda. I England stod Matilda inför en lovande sångkarriär men bestämde sig för att åka hem till Sverige. – Jag fick börja i kören på Folkoperan i Romeo och Julia, kanske inte precis vad jag tänkt mig, men det var ju i alla fall en start.

Körandet förde dock med sig att hennes och dirigenten Tobias Ringborgs blickar kom att mötas då och då från diket. Tobias försökte bjuda ut den vackra mezzon redan första kvällen men fick nobben, men efter tre föreställningar gav hon med sig och nu är de båda ett par.

Vad gäller Matilda har hon fortfarande mycket ogjort och några drömroller är givna, som Delila, Carmen och Amneris. Fast jag hade ju förmånen att få starta med min verkliga drömroll, nämligen Octavian. Närmast är Matilda aktuell i Sveriges Televisions nya satsning, kallad Hotell Opera, där man gör fyra olika scener ur operor, med fyra olika kvinnliga regissörer – samt en manlig dirigent, nämligen [sic!] Tobias. Hösten 2009 är Matilda tillbaka på Kungliga Operan i Händels Xerxes. Katarina Karnéus gör titelrollen medan Matilda Paulsson gör hans broder. Det blir alltså två kvinnor som män på Operan nästa höst!

Ur OV-Revyn (2008) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg och Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida