Matilda Wahlund sopran utbildad i Sverige och England

Matilda Wahlund sopran utbildad i Sverige och England

Lyrisk Dramatiska Sopranen Matilda Wahlund är född och uppväxt i Stockholm. Intresset för sången, musiken och skådespelandet har funnits med henne så länge hon kan minnas.

Matilda Wahlund sopran utbildad i Sverige och England

Matilda har studerat vid Kappellsbergs musiklinje 1998–2000, Birmingham Conservatoire of Music 2000-01. Kammarmusiker utbildningen (MDH) Västerås 2001-04 och Operastudio 67, Stockholm 2006-08.  Matilda har medverkat i Masterclasses med Dan Marrek, Dorothy Irving, Bengt-Åke Lundin, Loa Falkman och Torsten Föllinger.

Bland roller hon har gjort kan nämnas Venus i L´egisto” av Cavalli, Marcellina i ”Figaros bröllop”, Marthe i ”Faust”, Flora i ”La Traviata”, Zerlina i ”Don Giovanni” och Pamina i ”Trollflöjten”. Bianca i ”La Rondine”  och  un amante i  ”Il Tabarro” av G.Puccini.

Barnoperaprojekt

Matilda har även gestaltat roller i flera olika barnopera projekt såsom den nyskrivna barnoperan ”Prinsessan Erik” och ”Alice alldeles..Ensam?.” Hon har gjort två olika produktioner av Trollflöjten som barnopera, en på Opera På Skäret och en på Finnskogsteatern i Bollnäs. Matilda har även medverkat som skådespelerska på Improvisation och CO, en av Stockholms mest framträdande scener för teaterimprovisation.

Under sin tid på Operahögskolan var Matilda delaktig i det prestigefyllda projektet ”Opera Mecatronica Live” ett projekt med fokus på att undersöka samspelet mellan ny elektronik och opera. Föreställningar gjordes på Kungliga Operan i Stockholm samt operafestivalen Operndagen i Rotterdam. Matilda var tillsammans med sin kurskollegor på Operahögskolan också med och skapade den kontroversiella kortföreställningen ”Stitch & Bitch” med regi av B.Schyber och C.Reich som uppfördes på Folkoperan i samarbete med Operahögskolan i Stockholm.

Sommaren 2014 var Matilda anlitad som ensemblesångare och regiassistent i Läckö Slottsoperas uppsättning av Verdis Falstaff. Matilda har även anlitats flitigt som sopransolist i bland annat, Händels Messias, Stabat Mater av Pergolesi samt Mozarts Requiem. Utöver sina solistiska insatser har Matilda även varit anställd som extrakorist i uppsättningen Zarah på Folkoperan.

Matilda är en driven person på många plan och har flera strängar på sin lyra.

Utöver sitt eget arbete som operasångerska och skådespelerska har undervisandet legat henne varmt om hjärtat sedan hennes första uppdrag som sångpedagog vid 23-års ålder. Matilda har flertalet privatelever i sång och driver även den egenstartade kören Kör Total där syftet är att på ett lekfullt sätt stärka både individen och gruppen att våga mer och även få en större förståelse för det sångliga tekniska arbetet. Matilda har även haft kurser i nybörjarsång, ensemblesång och körsång på Folkuniversitetet i Stockholm.

Läs mer