Mette Bjaerang Pedersen – mezzosopran

pedersenbjaerangmette
Mette Bjaerang Pedersen

Mette Bjaerang Pedersen – mezzosopran

Mette Bjærang Pedersen är en lovande, ung lyrisk mezzosopran från Norge. Hennes stämma är flexibel och har en varm och spännande timbre. Med sin unika röstkapacitet och stora sceniska talang gestaltar hon kvinnoroller såväl som byxroller. För närvarande studerar Mette Bjærang Pedersen på masterprogrammet på Operahøgskolen i Oslo, och under februari 2012 sjunger hon Ramiro i La finta giardiniera när skolan gör ett gästspel på Den Norske Opera. Tidigare har hon studerat på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet samt vid Griegakademiet.

Mette Bjærang Pedersen har sjungit rollerna som Bianca i Brittens The Rape of Lucretia och Dorabella i Mozarts Così fan tutte, bägge i produktioner på Operahøgskolan i Oslo. Sommaren 2010 sjöng hon Cherubin i Figaros bröllop (Mozart) för Øresundsoperaens Opera on Location, och under våren samma år sjöng hon Mercedes i Carmen (Bizet) på Operacompagniet i Köpenhamn. Rollen som Donna Elvira i Don Giovanni sjöng hon i konsertversion tillsammans med dirigentstuderande i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet.

Mette Bjærang Pedersen uppträder gärna på konsertscenerna. Hon är en återkommande gäst på den norska festivalen Klassisk Fellesferie varje sommar, där hon har haft flera solokonserter med repertoar från bl a Grieg, Berg, Schumann och Villa-Lobos. Hon ger även konserter inom samtidsmusik och har tillsammans med Camilla Barrat-Due (dragspel) turnerat mycket i Norge och Danmark. 2009 sjöng hon i Köpenhamn på den danska urpremiären av Eric Gaudiberts nykomponerade stycke Script. Hon har dessutom gett flera konserter med sakrala verk i både Norge och Danmark.

Mette Bjærang Pedersen har tilldelats ett flertal stipendier, bl a Tom Wilhelmsens stipendie 2009 och Bera Evensens legat 2009.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
La TraviataAnninaSkånska Operan19.11.2006
KhairosAlmDen Norske Opera29.5.2013
Beatrice & BenedictBeatriceLäckö Slottsopera11.7.2015

Länktips

Opera till folket om Mette Bjaerang Pedersen

Den Norske Opera & Ballett om Mette Bjaerang Pedersen

Artist Management för  Mette Bjaerang Pedersen

 

 

Sammanställt av Mogens H AnderssonRelated posts