Michael Axelsson tenor 1978-

Michael Axelsson
84 / 100

Michael Axelsson kommer från Värmdö i Stockholms skärgård. Han är utbildad vid Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt på Musikvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet. Michael har studerat för bland andra Mattias Danielsson, prof. Erik Saedén och Kerstin Wahlström-Olsson samt deltagit i Master Classes med lärare som Peter Berne, Olle Persson, Dan Marek och prof. Oren Brown.

Michael Axelsson tenor 1978-

Från hösten 2010 ingick Michael Axelsson i den fasta ensemblen vid operahuset Landesbühnen Sachsen utanför Dresden. Där sjöng han bland annat Tamino i Trollflöjten, Franz i Louis Spohrs Faust och Armand Brissard i Greven av Luxenburg.
Sommaren 2009 och 2010 medverkade han i Dalhallas uppsättning av Trollflöjten, som präst och ceremonimästare och var även reserv för Tamino.

Våren 2009 sjöng han Tamino i Opera på Skärets skolföreställning Trollflöjten – En vintersaga, samt även Nemorino i Opera Vivas uppsättning av Kärleksdrycken.

Tidigare har Michael bl.a. sjungit Tamino samt präst och ceremonimästare i Trollflöjten vid Norrlandsoperan, Ecclitico i Haydns Il Mondo della Luna på Drottningholms Slottsteater (i samarbete med Operahögskolan) och Doktor Cajus i Verdis Falstaff vid Kammeroper Schloß Reihnsberg i Tyskland. Redan som gossopran fick han möjlighet att framträda på Kungliga Operan i Stockholm exempelvis som Miles i Brittens En sällsam historia, Erster Knabe i Trollflöjten, och som Erster Edelknabe i Lohengrin.

Michael framträder ofta i oratorier, såsom Händels Messias, Mozarts Requiem, Mendelssohns Lobgesang och Brittens S:t Nicolas. Bachs musik intresserar honom särskillt och han har ofta medverkat i dennes passioner, kantater och mässor. Han har arbetat med orkestrar som Kungliga Hovkapellet, Kungliga Filharmonikerna, Stockholms Bachsällskap, Drottningholms barockensemble och Stockholms Symfoniorkester.

Som medlem i Nya Prinskvartetten, en manskvartett som är knuten till Kungahuset, framträder Michael vid högtidliga tillfällen på Slottet och i Slottskyrkan.

Han har också ofta framfört ny musik och var med och uruppförde Sven-David Sandströms Ordet (2005) med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i Stockholm och med Danska Radions kör och orkester i Köpenhamn.

På kammarmusikens område har Michael arbetat mycket med Benjamin Brittens musik och bland annat framfört Serenade för tenorsolist, valthorn och stråkorkester och Canticle II för tenor, alt och piano.

Många tyska Lieder står också på repertoaren, såsom Schuberts Die Schöne Müllerin, Schumanns Dichterliebe och Beethovens Adelaide.

Vad som också ligger Michael varmt om hjärtat är den svenska romanstraditionen och våren 2010 släpptes hans första egna skiva, Hjärtats sommar, med tonvikt på svenska sånger.

Han har också samarbetat med tonsättaren och pianisten Daniel Stagno, med två sångcykler till texter av Gustaf Fröding.

Han har erhållit stipendier från bl.a. Lasse Lönndahl, Anders Sandrews Stiftelse, Kungliga Musikaliska Akademien och Frimurarorden.

Sommaren 2014 sjöng han Tamino i Trollflöjten med SmålandsOperan där han alternerade med Malmö-baserade tenoren Valentin Lundin.

Sommaren 2019 gestaltar han Malatesta i Donizettis Don Pasquale med SmålandsOperan i Folkets Park i Åseda. Premiär 20 juli.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
La traviata Markis d´Obigny Kungliga Operan Stockholm 21.11.2008
Trollflöjten I:e rådgivare Dalhalla Operafestival 14.8.2010
Barberaren i Sevilla Greve Almaviva SmålandsOperan 23.7.2016
Carmen Remendado SmålandsOperan 22.7.2018
Don Pasquale Ernesto SmålandsOperan 20.7.2019

Läs mer