Michael Cavanaugh är död 1961-2024

Michael Cavanaugh
84 / 100

Michael Cavanaugh, tidigare chef för operasektionen vid Kungliga Operan har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 62 år.

Michael Cavanaugh är död 1961-2024

Kungliga Operan
Det är med stor sorg vi mottagit beskedet att Michael Cavanaugh lämnat oss. Michael var med sin öppna och generösa person en uppskattad vän och kollega till alla på Kungliga Operan. Redan i sina första produktioner lärde vi känna hans skarpa konstnärliga blick men också hans varma och positiva person. Som konstnärlig chef för operasektionen från 2021 var han central i att utveckla Operans kultur och inriktning. Michael hade en unik förmåga att se alla medarbetare omkring sig och sprida glädje och energi. Kungliga Operan och operavärlden har förlorat en unik kreativ kraft och en kär vän, säger Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan.

Vid årsskiftet 2023–2024 slutade Michael Cavanaugh sin tjänst på grund av hälso- och familjeskäl, efter att ha varit sjukskriven under hösten då han ersattes av Ellen Lamm som tf operachef.

Det var efter att ha arbetat med cirka 150 produktioner vid ett 30-tal operahus i USA, Kanada och Europa som Michael Cavanaugh vid halvårsskiftet 2021 engagerades som operachef vid Kungliga Operan, då han tog vid efter Birgitta Svendén. Michael ingick i ledningen för Kungliga Operan när nuvarande vd Fredrik Lindgren tillträdde sommaren 2022.

På Kungliga Operan regisserade Michael John Adams Nixon in China 2016, Verdis Aida 2018 samt Stephen Sondheims Sweeney Todd, Tjajkovskijs Spader dam (konsertant) och stod för regikoncept till Mozarts Don Giovanni, samtliga under 2023. Om t ex Sweeney Todd, som i höst återkommer på Operans repertoar, skrev DN i samband med premiären: ”Det är en ynnest att få uppleva Michael Cavanaughs solida, genomtänkta och välljudande iscensättning på Kungliga Operan”.

Dessförinnan hade Cavanaugh regisserat åtskilliga uppsättningar på San Francisco Opera, bl a Mozart-Da Ponte-trilogin och nyproduktionen av Lucia di Lammermoor (med Diana Damrau), vidare flera operor i Vancouver, däribland John Adams Nixon in China (som en del av vinter-OS 2010) samt, för att nämna några operahus, på Royal Opera House i London, Opera Philadelphia, L’Opéra de Montréal och i Winnipeg, som också var hans hemstad.

I Michael Cavanaughs omfattande karriär har han även varit konstnärlig ledare för Edmonton Opera, producent och regissör vid Opera on the Avalon i St John, Newfoundland, skrivit libretton till flera kammaroperor och ofta anlitad som dramaturg och regissör av nya verk. Han var även varit föreläsare och undervisat i operaregi vid Don Wright Faculty of Music vid Western University i Ontario, Kanada.

Sin egen väg till operan hittade han via barn- och ungdomskörer. “De första tre-fyra operorna jag såg var jag själv med i”, har Michael sagt som sedan utbildade sig till sångare. I samband med studier på Musikhögskolan i Hamburg, tillbringade han många kvällar på stadens operahus och upptäckte då sin kallelse som regissör. Vägen dit gick via praktisk erfarenhet, snarare än en formell utbildning. I början av sin karriär producerade han själv sina föreställningar och medverkade några gånger även som sångare.

Sitt konstnärliga arbete sammanfattade han så här: Jag är en förvaltare av en gammal konstform. Men jag är också en medborgare av idag. Mitt jobb är att göra operorna inte bara tilltalande, utan också att en modern publik ska omfamna all den komplexitet som operorna har att säga oss idag.

LÄS MER