Miriam Treichl imponerande mezzosopran född 1969

Miriam Treichl imponerande mezzosopran född 1969

Svensk-österrikiska Miriam Treichl har under våren gästat Folkoperan där hon sjungit Nicklaus i Hoffmans äventyr, vilket följdes av rollen som Marcellina i Figaros Bröllop vid Drottningholms Slottsteater. Hon har tidigare under säsongen gjort rollen som Jean Avril i Blanche & Marie vid uruppförandet på NorrlandsOperan och hon inleder hösten med att gästa Metropolitan Opera i New York där hon är cover för rollen som Venus i Tannhäuser.

Miriam Treichl imponerande mezzosopran född 1969

Hon är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm där hon under sina studier framträdde i roller som Giulietta i Hoffmanns äventyr, Desdemona i Otello och Tosca. Hon debuterade somGrevinnan i Figaros bröllop på Folkoperan, i regi av Staffan Valdemar Holm, varefter följde engagemang som Ericlea/Giunone i MonteverdisOdysseus återkomst, Despina i Così fan tutte och Andra damen iTrollflöjten på Drottningholms Slottsteater. Miriam Treichl sjöng Sister Helen i Jake Heggies Dead Man Walking vid verkets skandinavienpremiär på Malmö Opera och på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, följt av hennes prisade tolkning av Hanna Glawari i Glada Änkan på Folkoperan.

MEZZOROLLER

Numera framträder Miriam Treichl i första hand i mezzoroller och gjorde nyligen sin första Carmen på Norrlandsoperan. Under säsongen 2013/2014 sjöng hon Andra damen i Trollflöjten på Folkoperan och medverkade i Offenbachs Pierrette & Jacquot vid Operaverkstan, Malmö Opera.
Miriam Treichl har uppmärksammats för sin Mère Marie i Karmelitsystrarna på Malmö Opera och inte minst för Donna Elvira iDon Giovanni som hon sjungit på Confidencen, Wermland Opera och senast två somrar i följd på Drottningholm. Genom sin karriär har Miriam Treichl engagerats för flera ledande roller i nyskrivna verk, så som Beatrice i Sven-David Sandströms Jeppe, titelrollen i Carl Unander-Scharins Lysistrate, Vakten/Systern i Jonas ForssellsHemligheter och medverkat i Ylva Q Arkviks Solitario och Tidsgömmor.

KONSERTSOLIST

Som en uppskattad konsertsolist sjunger Miriam Treichl musik av bland andra Mahler, Schubert och Wagner och tolkade rollen som Paulina Salas vid ett konsertant framförande av Jonas Forssells Death and the maiden med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Thomas Søndergård. Hösten 2013 har innefattat Siegrune vid konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding.

Till glädjeämnena hör Miriam Treichls utsökt välsjungna och mänskligt gripande porträtt av den försmådda Elvira (Svenska Dagbladet, 10 augusti 2010)

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Dead Man Walking Syster Helen Malmö Opera 19.11.2006
Karmelitsystrarna Moder Marie Malmö Opera 4.3.2010
Hemligheter Vakt/Syster Malmö Opera 12.2.2011
Don Giovanni Donna Elvira Drottningholms slottsteater 28.7.2011
Trollflöjten 2:a dam/Gosse Folkoperan 18.9.2013
Pierrette & Jacquot  Fru Månsson Malmö Opera  9.3.2014
Blanche & Marie Jane Avril NorrlandsOperan 10.10 2014
Hoffmanns äventyr Nicklauss Folkoperan 5.3.2015
Figaros bröllop Marcellina Drottningholms slottsteater 2.8.2015
Carmen Moves Carmen Folkoperan 22.3.2016
Glada Änkan Catharina Njegus Kungliga Operan 22.1.2017
Carmen Carmen Kungliga Operan 26.1.2019
Der ferne klang fyra roller Kungliga Operan 5.10.2019
Candide Old Lady Kungliga Operan 25.1.2020

Läs mer

Operalogg