Miriam Treichl mezzosopran

Miriam Treichl mezzosopran

Svensk-österrikiska Miriam Treichl har under våren gästat Folkoperan där hon sjungit Nicklaus i Hoffmans äventyr, vilket följdes av rollen som Marcellina i Figaros Bröllop vid Drottningholms Slottsteater. Hon har tidigare under säsongen gjort rollen som Jean Avril i Blanche & Marie vid uruppförandet på NorrlandsOperan och hon inleder hösten med att gästa Metropolitan Opera i New York där hon är cover för rollen som Venus i Tannhäuser.

Miriam Treichl mezzosopran

Miriam Treichl är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm där hon under sina studier framträdde i roller som Giulietta i Hoffmanns äventyr, Desdemona i Otello och Tosca. Hon debuterade somGrevinnan i Figaros bröllop på Folkoperan, i regi av Staffan Valdemar Holm, varefter följde engagemang som Ericlea/Giunone i MonteverdisOdysseus återkomst, Despina i Così fan tutte och Andra damen iTrollflöjten på Drottningholms Slottsteater. Miriam Treichl sjöng Sister Helen i Jake Heggies Dead Man Walking vid verkets skandinavienpremiär på Malmö Opera och på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, följt av hennes prisade tolkning av Hanna Glawari i Glada Änkan på Folkoperan.

Numera framträder Miriam Treichl i första hand i mezzoroller och gjorde nyligen sin första Carmen på Norrlandsoperan. Under säsongen 2013/2014 sjöng hon Andra damen i Trollflöjten på Folkoperan och medverkade i Offenbachs Pierrette & Jacquot vid Operaverkstan, Malmö Opera.

Miriam Treichl har uppmärksammats för sin Mère Marie iKarmelitsystrarna på Malmö Opera och inte minst för Donna Elvira iDon Giovanni som hon sjungit på Confidencen, Wermland Opera och senast två somrar i följd på Drottningholm. Genom sin karriär har Miriam Treichl engagerats för flera ledande roller i nyskrivna verk, så som Beatrice i Sven-David Sandströms Jeppe, titelrollen i Carl Unander-Scharins Lysistrate, Vakten/Systern i Jonas ForssellsHemligheter och medverkat i Ylva Q Arkviks Solitario och Tidsgömmor.

Som en uppskattad konsertsolist sjunger Miriam Treichl musik av bland andra Mahler, Schubert och Wagner och tolkade rollen som Paulina Salas vid ett konsertant framförande av Jonas Forssells Death and the maiden med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Thomas Søndergård. Hösten 2013 har innefattat Siegrune vid konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding.

Till glädjeämnena hör Miriam Treichls utsökt välsjungna och mänskligt gripande porträtt av den försmådda Elvira (Svenska Dagbladet, 10 augusti 2010)

 

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Dead Man WalkingSyster HelenMalmö Opera19.11.2006
KarmelitsystrarnaModer MarieMalmö Opera4.3.2010
HemligheterVakt/SysterMalmö Opera12.2.2011
Don GiovanniDonna ElviraDrottningholms slottsteater28.7.2011
Trollflöjten2:a dam/GosseFolkoperan18.9.2013
Pierrette & Jacquot Fru MånssonMalmö Opera 9.3.2014
Blanche & MarieJane AvrilNorrlandsOperan10.10 2014
Hoffmanns äventyrNicklaussFolkoperan5.3.2015
Figaros bröllopMarcellinaDrottningholms slottsteater2.8.2015
Carmen MovesCarmenFolkoperan22.3.2016
Glada ÄnkanCatharina NjegusKungliga Operan22.1.2017
CarmenCarmenKungliga Operan26.1.2019
Der ferne klangfyra rollerKungliga Operan5.10.2019
CandideOld LadyKungliga Operan25.1.2020

Läs mer