Nils Poletti – regissör

Nils Poletti - regissör

Nils Poletti – regissör

Nils Poletti är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och är konstnärlig ledare för TURteatern i Stockholm. Han är även verksam som skådespelare och regissör och har regisserat Mordet på Marat…, Näktergalen i Wittenberg, Parsifal och nu senast den uppmärksammade Vigseln av Witold Gombrowicz hösten 2008 – samtliga på TURteatern.

Nils sågs senast i Ferdedurke (fritt efter W. Gombrowiczs roman) av Emma Broström och Erik Holmström på TURteatern.

Han startade den kritikerrosade frigruppen Unga Tur 2004 och är intiativtagare till Scenkonstfestivalen Paradiso 2007.

Hösten 2009 satte han upp Stravinskijs “Rucklarens väg på Malmö Opera och Musikteater.

Är konstnärlig ledare på Turteatern sedan 2008 där han även är verksam som skådespelare och regissör.
Utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2004-08.

Grundade UngaTur 2004, där han regidebuterade med Mordet på Marat. Han var också initiativtagaren till scenkonstfestivalen Paradiso 07 På Turteatern har han regisserat, skrivit och medverkat i en rad uppsättningar.

2010 regisserade han Inferno av Peter Weiss på Unga Dramaten. Hösten 2012 satte han på Dramaten upp fyra experimentella föreställningar under rubriken Satans Strindberg: Reflektioner kring naturalismen och kvinnan – ett samtal, Den fredlöse och I´m saving my flower for you goatboy samt The Royal Dramatic rumble wrestling fight night forever! – Fadren vs. Fordringsägare.

Satans Strindberg-projektet gjorde Poletti i samarbete med Markus Granqvist, scenografi och ljus, och Lena Lindgren, kostym. Trion har även samarbetat med föreställningar som Juliette (Turteatern 2011) och Den svenska apans 100 röda drömmar (Turteatern 2013).

2014 är Nils Poletti aktuell som regissör för sommarspelet Carolus Rex som ges i Riddarholmskyrkan.

Läs mer

Mer om Nils Poletti

 Turteatern

Dramaten

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts