Nina Stemme hovsångerska och sopran

OperaVision Summer Opera Gala Nina Stemme hovsångerska - sopran

Nina Stemme sjunger sedan länge huvudroller i operor av Wagner, Strauss, Puccini och Verdi i de största operahusen, som Wiener Staatsoper, Covent Garden, La Scala, Metropolitan och Bayreuth. På hennes repertoar står bl a roller som Isolde i Tristan och Isolde (Glyndebourne, Stockholm, Bayreuth, Zürich och London), Senta i Den flygande holländaren (Metropolitanoperan i New York och Wiener Staatsoper), Marskalkinnan i Rosenkavaljeren (Zürich), Sieglinde i Valkyrian, Margareta i Faust (Frankfurt) samt Jenufa och Salome (Barcelona).

Nina Stemme hovsångerska och sopran

Uppsättningen av Tristan och Isolde i London, i regi av Christoph Loy, renderade två Lawrence Olivier-statyetter, både för bästa produktion och för bästa rollprestation (Stemmes Isolde). Till senare tids framgångar hör Brünnhilde i Valkyrian på La Scala, Fidelio med Claudio Abbado på Luzernfestivalen (mot Jonas Kaufmann i en högt prisad skivinspelning), Leonora i Fidelio på Covent Garden, Elisabeth i Tannhäuser i Paris och inte minst alla tre Brünnhilde i San Francisco. På skiva kan hon bl a även höras som Isolde (mot Placido Domingos Tristan) och som Senta i Den flygande holländaren. På DVD: Rosenkavaljeren, Aida, Jenufa och Tristan och Isolde.

Nina Stemme, som utnämnts till ”årets bästa sångerska” i tyska Opernwelt, är hovsångerska sedan 2006 och fick Litteris et Artibus 2008.

Birgit Nilsson Prize 2018

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Arabella Arabella GöteborgsOperan 25.11.2006
Rosenkavaljeren Fältmarskalkinnan Deutsche Oper Berlin 3.6.2007
Valkyrian Sieglinde Kungliga Operan Stockholm 26.1.2008
Tristan och Isolde Isolde Kungliga Operan Stockholm 24.10.2008
La fanciulla del West Minnie Kungliga Operan Stockholm 17.12.2011
Turandot Turandot Kungliga Operan Stockholm 16.2.2013
Salome Salome Kungliga Operan Stockholm 30.11.2013
Turandot Turandot Dalhalla 8.8.2015
Notorius Alicia GöteborgsOperan 19.9.2015

Läs mer