Nina Stemme hovsångerska och sopran

Nina Stemme hovsångerska och sopran Nina Stemme hovsångerska - sopran

Nina Stemme sjunger sedan länge huvudroller i operor av Wagner, Strauss, Puccini och Verdi i de största operahusen, som Wiener Staatsoper, Covent Garden, La Scala, Metropolitan och Bayreuth. På hennes repertoar står bl a roller som Isolde i Tristan och Isolde (Glyndebourne, Stockholm, Bayreuth, Zürich och London), Senta i Den flygande holländaren (Metropolitanoperan i New York och Wiener Staatsoper), Marskalkinnan i Rosenkavaljeren (Zürich), Sieglinde i Valkyrian, Margareta i Faust (Frankfurt) samt Jenufa och Salome (Barcelona).

Nina Stemme hovsångerska och sopran

Uppsättningen av Tristan och Isolde i London, i regi av Christoph Loy, renderade två Lawrence Olivier-statyetter, både för bästa produktion och för bästa rollprestation (Stemmes Isolde). Till senare tids framgångar hör Brünnhilde i Valkyrian på La Scala, Fidelio med Claudio Abbado på Luzernfestivalen (mot Jonas Kaufmann i en högt prisad skivinspelning), Leonora i Fidelio på Covent Garden, Elisabeth i Tannhäuser i Paris och inte minst alla tre Brünnhilde i San Francisco. På skiva kan hon bl a även höras som Isolde (mot Placido Domingos Tristan) och som Senta i Den flygande holländaren. På DVD: Rosenkavaljeren, Aida, Jenufa och Tristan och Isolde.

Nina Stemme, som utnämnts till ”årets bästa sångerska” i tyska Opernwelt, är hovsångerska sedan 2006 och fick Litteris et Artibus 2008.

Birgit Nilsson Prize 2018

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
ArabellaArabellaGöteborgsOperan25.11.2006
RosenkavaljerenFältmarskalkinnanDeutsche Oper Berlin3.6.2007
ValkyrianSieglindeKungliga Operan Stockholm26.1.2008
Tristan och IsoldeIsoldeKungliga Operan Stockholm24.10.2008
La fanciulla del WestMinnieKungliga Operan Stockholm17.12.2011
TurandotTurandotKungliga Operan Stockholm16.2.2013
SalomeSalomeKungliga Operan Stockholm30.11.2013
TurandotTurandotDalhalla8.8.2015
NotoriusAliciaGöteborgsOperan19.9.2015

Läs mer