Olle Persson baryton 1958-

Margareta Dellefors
84 / 100

Olle Persson (Hans), född 19 april 1958 i Norrköping,är en svensk opera- och konsertsångare (baryton). Han är uppvuxen i Norrköping och har vid en mängd tillfällen samarbetat med ensembler vid Linköpings universitet.

Olle Persson baryton 1958-

Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan.

Förutom traditionella operaroller och ett flertal barytonpartier i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk, exempelvis Nils Lindbergs Requiem (1993). Han är även flitig gäst i både radio och TV samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Olle Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden.

Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusiksammanhang tillsammans med Lena Willemark, som han är gift med sedan 1984. Hans bror Mats Persson (född 1955 är också operasångare (baryton) och tillhör Göteborgsoperans fasta ensemble.

Priser och utmärkelser

  • 1995 – Operapriset av Tidskriften OPERA för säsongen 1994/95
  • 2013 – Litteris et Artibus
  • 2014 – Karlfeldt-priset

Filmografi

  • 2002 – Jeppe – den grymma komedin
  • 2002 – Don Juan
Teater
Roller
  • 1985 – Guran i Fantomen av Urban Wrethagen och Peter Emanuel Falck, regi Karin Falck, Scalateatern
Läs mer