Pär Nilsén småländsk baryton

Pär Nilsén småländsk baryton Fotograf: Nadja Lindberg

Jag är född sommaren 1988 i Sävsjö. Musik har alltid varit en viktig del i mitt liv och jag började min musikaliska bana som 8-åring, med att spela trummor och snart började jag även spela piano. I tonåren tog dock sången över och jag började sjunga i kör. Med tiden blev det mer och mer solistiska uppdrag i olika sammanhang.”

Pär Nilsén småländsk baryton

”Pär är född sommaren 1988 i Sävsjö. Musik har alltid varit en viktig del i hans liv och han började sin musikaliska bana som 8-åring, med att spela trummor och snart därpå piano. I tonåren tog dock sången över och han började sjunga i kör. Med tiden blev det mer och mer solistiska uppdrag i olika sammanhang.”

Han är baryton och har en kandidatutbildning från Operalinjen vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet, examinerad 2011.  Jobbar idag som frilansande operasångare och bor utanför Jönköping.

Sångstudier hos bl.a Hovsångare Håkan Hagegård, framlidne Hovsångare Erik Saedén, Bo-Urban Nordgren, Sylvia Mang-Borenberg och Hans Linden.

Han har jobbat vid Kungliga operan, Folkoperan i Stockholm, Smålandsoperan, m.fl. och är en flitigt anlitad konsertsångare vid både kyrkor och konserthus.

Operaroller i urval: ”Figaro” i Barberaren i Sevilla av G Rossini, ”Greven” i Figaros bröllop av W A Mozart, ”Scarpia” i Tosca av G Puccini,  ”Alfio” i Cavalleria rusticana av  P Mascagni, ”Pistola” i Falstaff av G Verdi, ”Dr Falke” i Läderlappen av J Strauss  m.fl.

Oratorier och kyrkoverk i urval: Messias av G F Händel, Skapelsen av J Haydn, Cantata Memoria av K Jenkins, Johannespassionen och Juloratoriet av J S Bach, Carmina Burana av C Orrf, Förklädd Gud av L E Larsson, Reqiuem av W A Mozart och G Fauré, The Crucifixion av J Stainer m.fl

Pär har mottagit utmärkelser från Barbro Saléns stilftelse á 100.000:- , 3:e plats Ljungrenska tävlingen, Carl Larsson stipendiet vid Göteborgs universitet, flertal stipendier från Kungliga musikaliska akademien, bl.a Christina Nilsson stipendiet, Sävsjö kommuns kulturstipendium, m.fl.

 

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
 Figaros bröllop  Figaro  Folkoperan  2011
Barberaren i Sevilla Figaro SmålandsOperan 23.7.2016

Läs mer