Pär Nilsén småländsk baryton

Pär Nilsén småländsk baryton Pär Nilsén småländsk baryton

Jag är född sommaren 1988 i Sävsjö som ligger i djupaste Småland. Musik har alltid varit en stor del av mitt liv då min familj har ett stort musikintresse, speciellt inom den klassiska genren. Många i min närmaste familj har sjungit i kör och även i solistiska amatörsammanhang. Min morfar har bidragit med mycket då han arbetade som kantor/dirigent och var mycket musikalisk.

Pär Nilsén småländsk baryton

Jag spelade som liten många olika instrument så som trummor, piano och kyrkorgel. Jag började dock inte sjunga förrän jag var 14 år gammal och då i Sävsjö kyrkokör där jag var aktiv 5 år. Jag sjöng även i Vetlanda madrigalkör under samma period. I dessa körer fick jag möjligheten att vid flera tillfällen vara solist i både fristående sånger, oratorier, operetter och musikaler.

Mitt gymnasieval var enkelt då mitt största intresse var (och är) musik. Jag läste estetisklinje vid Njudungsgymnasiet i Vetlanda mellan åren 2004-2007. Här fick jag utveckla mitt intresse, lära mig mer om musikens och sångens grunder, samt delta i ensemblespel mm.

Sedan 2005 har jag gått för olika sångpedagoger. Jag började min sångliga utbildning hos Sylvia Mang-Borenberg, Växjö. Hos Sylvia sjöng jag aktivt mellan 2005-2008 och hade en nära kontakt fram till hennes bortgång hösten 2010. Andra pedagoger jag haft/har utanför skolan är Hans Linden, Växjö, avlidne hovsångaren Erik Saedén, Stockholm och hovsångare Håkan Hagegård. Genom mina pedagoger i Växjö så fick jag möjlighet att medverka i Linnéateaterns uppsättning av Carmen, 2007. Detta öppnade upp mina ögon för opera.

Utbildning

2008 började jag studera på operalinjen vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Under skoltiden studerade jag sång för Mikael Axelsson, Birgit-Louise Frandsen och Bo-Urban Nordgren. På operalinjen satte vi upp en rad olika uppsättningar som Falstaff, Figaros bröllop och delar av Askungen. Vi hade även masterclasses för bl.a dirigent Christian Badea och Marit Strindlund, sångcoach samt regissör Mira Bartov. Jag examinerades från operalinjen i maj 2011 som lyrisk bariton och arbetar sedan dess som frilansande operasångare. Min första anställning fick jag hösten 2011 som Morales i Carmen på Kungliga operan i Stockholm. Hösten 2012 medvekade jag i Linnéateaterns uppsättning av Läderlappen som Dr Falke.

Sedan september 2012 har jag återvänt till mina “hemmamarker” och bor nu mera i Jönköping.

Vid sidan av musiken är jag mycket intresserad av natur och vildmark. På min fritid blir det mycket jakt och fiske vilket jag känner är ett skönt komplement till min vardag. På sommarhalvåret brukar det även bli några rundor på golfbanan.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
 Figaros bröllop  Figaro  Folkoperan  2011
Barberaren i Sevilla Figaro SmålandsOperan 23.7.2016

Läs mer